Zlato za Kinu na Olimpijadi mladih

Olimpijada mladih koja se održava u kineskom gradu Nandžingu okupila je najbolje mlade stonotenisere sveta. Ukupno 64 stonotenisera i stonoteniserki iz 32 zemlje sveta nadmetalo se u 3 kategorije na drugoj letnjoj Olimpijadi mladih.

Kineski grad Nandžing domaćin je druge Olimpijade mladih. Takmičenja u stonom tenisu trajala su od 17. do 23. avgusta, a takmičari su se nadmetali u 3 kategorije, muškoj pojedinačno, ženskoj pojedinačno i timskoj mešovito. Kineska reprezentacija je opravdala ulogu favorita osvojivši zlato u sve 3 kategorije. Treći stonoteniser sveta, sedamnaestogodišnji Fan Zhendong očekivano se okitio zlatom u muškoj pojedinačnoj konkurenciji. Grupnu fazu je prebrodio sa jednim izgubljenim setom, u osmini finala ga je čekao Kirill Gerassimenko iz Kazahstana koga je mladi Kinez savladao sa 4:1.

Prvi ozbiljniji test Fan Zhendong je imao protiv Ka Tak Hunga iz Hong Konga, gde je Fan izborio pobedu tek u 7. setu. Polufinalni meč Fan Zhendong igrao je protiv Heng-Wei Yanga iz Kineskog Tajpeha. Prolaz u finale ovog puta obezbedio je pobedom od 4:0. Yuto Muramatsu iz Japana bio je protivnik trećem stonoteniseru sveta u svom prvom olimpijskom finalu. Zlatno odličije mladi Kinez obezbedio je pobedom od 4:2 nad japanskim defanzivcem. U meču za treće mesto sastali su se Hugo Calderano iz Brazila i Heng-Wei Yang iz Kineskog Tajpeha. Pobedom od 4:2 brazilski stonoteniser osvojio je bronzanu medalju.

Osvajači medalja u muškoj pojedinačnoj konkurenciji

Predstavnik Kine u ženskoj konkurenciji bila je Liu Gaoyang, koja je grupnu fazu takođe prebrodila sa jednim izgubljenim setom. Anqi Luo iz Kanade bila je protivnica Kineskinji u osmini finala, koju je Kineskinja savladala sa ubedljivih 4:0. Četvrtfinalni meč protiv Hua-Su Chiu iz Kineskog Tajpeha Kineskinja je uspela da dobije rezultatom 4:2 i tako obezbedi prolaz među 4 najbolje. U borbi za finale sastala se sa Japankom Miyu Kato, gde je zabeležila još jedan trijmuf, ovog puta rezultatom 4:1. Finalni meč mladoj Kineskinji doneo je duel sa stonoteniserkom iz Hong Konga, Hoi Kem Doo. Liu Gaoyang je odličnom igrom savladala svoju protivnicu i tako donela još jedno zlatno odličije za kineski tim. Bronzanu medalju osvojila je Amerikanka Liyu Zhang koja je u borbi za 3. mesto nadigrala Japanku Miyu Kato sa 4:2.

Osvajačice medalja u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji

Apsolutni favorit u timskom meštovitom delu bio je mladi kineski par. Fan Zhendong i Liu Gaoyang svojim pobedama nisu dozvolili da se pobednik u bilo kojem meču odluči posle miks dubla, sve timske mečeve dobili su rezultatom 2:0, a protivnici su se ređali. Internacionalni tim u sastavu Brian Afanador i Anqi Luo prvi su osetili moć vršnjaka iz Kine, sledeći su bili Seri Park i Minhyeok Kim koji su branili boje Južne Koreje. Rezultat od 2:0 za Kinu nije izostao, a nakon Korejanaca na red su došli Tajlanđani. Još jednom pobedom od 2:0 Kinezi stižu u finale gde su odmerili snage sa Japanom, i još jednom pokazali sa su najbolji u svom sportu. Trijmuf od 2:0 donosi još jedno, treće zlato kineskom timu. Bronzanu medalju osvojila je selekcija Hong Konga koja je u borbi za 3. mesto nadigrala Tajland.

Napiši komentar...