LOPTICE POSVAĐALE RIVALE: Šta su o neodigranom derbiju rekli Majstorović, Karakašević i Tasković

Derbi prolećnog dela sezone između Crvene Zvezde i Banata bio je zakazan za 18. april u Beogradu. Ljubitelji stonog tenisa, kojih je u sali u Beogradu bilo puno, ostali su uskraćeni za meč sezone u Super ligi. Glavni razlog zbog kojeg meč nije odigran su – plastične loptice.

Susret Crvene Zvezde i Banata okarakterisan je kao meč sezone, jer je nakon prolećnog trijmufa Beograđana u Zrenjaninu, želja za osvetom igrača Banata podignuta na najviši nivo. Ipak, Zrenjaninci su se u svoj grad iz Beograda vratili pre nego što se očekivalo, jer nisu želeli da igraju plastičnim lopticama.

Tehničko-takmičarska komisija stonoteniskog saveza Srbije odlučila je da meč registruje službenim rezultatom u korist domaćina, dok je gostima odredila bodovnu i novčanu kaznu u iznosu od 6.000 dinara.

Povodom ovakvog epiloga meča, predsednik Banata, Dmitar Majstorović, oglasio se putem Sportskog žurnala sa naslovom ”Nismo došli na trening”.

Danima su se igrači Banata, pripremali za meč u prestonici, a meč dve najbolje ekipe nije odigran. U najvećem banatskom gradu, juče su jasno stavili do znanja da nisu krivi što nije došlo do duela sa Crvenom Zvezdom i naglasili da su za primenu pravilnika STSS, ne volje pojedinaca i ličnih interesa.

Dmitar Majstorović, predsednik četvorostrukog šampiona Srbije, u nizu, smatra da je napad na njegov klub orkestriran od momenta kad nije izabran za predsednika STSS, a jučerašnji razgovor u podne krenuo je od neodigranog derbija.

Pre početka sezone, izvršni odbor STSS, je odlučio da se do kraja sezone igra celuloidnom lopticom. Savez nije bio u mogućnosti da obezbedi plastične loptice i podeli ih klubovima. Postoji snimak i zapisnik sa sednice kada je to odlučeno. Na početku sezone klubovi podnose prijavu u koju se unosi mesto, vreme, sto i sa kojim lopticama će igrati mečeve. Uprava Banata, pa i Zvezde, kako mi je potvrdio Tasković, napisali su da će igrati sa celuloidnim lopticama, ne plastičnim.

Majstorović nije ni sačekao pitanje i nastavio je:

Nismo došli iz Zrenjanina u Beograd na Karakaševićev trening. Oprostite, ovo je trebao da bude zvaničan meč između prvoplasirane Crvene Zvezde i drugoplasiranog, četvorostrukog prvaka države, Banata. Karakaševiću i Jevtoviću želimo svu sreću, da što bolje prođu na Svetskom, a da su hteli, mogli su da dođu u Zrenjanin na trening, vrata Banata svima su uvek, i svima, otvorena.

Izjava Aleksandra Karakaševića u Žurnalu zabolela je Masjtorovića.

Neću da dozvolim nikome da pljuje po igračima Banata, nisu to ničim zaslužili, ni od koga, ni od neke ekipe, kamoli pojedinaca. Ni od Karakaševića koji jeste veličina u našem sportu, ali mu to ne daje za pravo da nipodištava druge. Igrači Banata cene njegove rezultate, došli su u Beograd kao sportisti da ga pobede, a ne da budu vređani. Ako je i od olimpijca, mnogo je. Ne verujem da su Kalinić, ili Lupulesku, sa kojima je njemu bila čast da igra, određivali pravila igre. Da li su i oni pljuvali po svemu i svima, po, recimo, njemu, kao mlađem?

Prvi čovek Banata ne može da veruje, kako je rekao, da u Zvezdi pričaju kako meč nije odigran jer je to bio njegov hir što, krajem prošle godine, nije izabran za predsednika STSS.

Čovek se ne može naslušati gluposti i lupetanja koja nemaju veze sa istinom. Za to da je bio moj hir, da ima kažem i poručim, mnogo vam hvala! Došli smo da igramo, imali silan motiv da pobedimo, treneru Taskoviću i reprezentativcu Karakaševiću, to nije bilo u interesu. Ni Banat ni Dmitar Majstorović neće da učestvuju u javašluku. Pokušavaju da me odstrane iz stonog tenisa, da diskredituju Banat, ali to im neće poći za rukom. Dosta je, od početah godine, izmišljenih priča, urotili su se zato što sam za pravdu i poštovanje donetih odluka, što sam za pravilnik, ne za interese pojedinaca. Ulažem svoje, ne tuđe. Hoće da nas stave na stub srama zato što smo za istinu, neće to poći za rukom nikome.
Tekst preuzet iz Sportskog žurnala.

Slobodan Tasković (foto: stkcrvenazvezda.info)

Direktor, kao i trener Crvene Zvezde, Slobodan Tasković, obratio se Sportskom žurnalu sledećim izveštajem:

Poštovani,

Povodom teksta objavljenog u Vašem listu dana 21. aprila 2015 godine pod naslovom „Nismodošli na trening“, a u vezi neodigrane utakmice 17 kola Super lige u stonom tenisu između Crvene Zvezde i Banata iz Zrenjanina u kome se STK Crvena Zvezda, najbolji srpski igrač Aleksandar Karakašević i ja (Slobodan Tasković) kao direktor i trener kluba pominjemo u negativnom kontekstu od strane predsednika STK Banat g. Dmitra Majstorovića dužan sam radi objektivne informisanosti javnosti izneti činjenice koje su vezane za ovaj slučaj.

Moram da priznam da sam lično očekivao izvinjenje kako našem klubu tako i mnogobrojnim gledaocima koji su došli da posmatraju utakmicu dve najbolje ekipe u Srbiji od strane STK Banat i g.Dmitra Majstorovića koga inače veoma poštujem, a umesto toga dobili smo tekst prepun neistina i paušalnih tvrdnji sa njegove strane.

Prvo da napomenem da su plastične loptice zvanično u upotrebi od strane ITTF-a (svetska stonoteniska federacija) od jula 2014 – te godine, a od 01.januara 2015 – te godine sva svetska, evropska kao i sva međunarodna takmičenja se igraju ISKLJUČIVO PLASTIČNIM LOPTICAMA. To je poznato i rukovodstvu i igračima Banata koji su nastupali krajem januara 2015 – te godine na Međunarodnom prvenstvu Mađarske gde su igrali sa plastičnim lopticama. Takođe će se uskoro održati i međunarodno prvenstvo Hrvatske gde će se takođe igrati plastičnim lopticama, a na njemu su takođe prijavljeni igrači Banata. Postavlja se logično pitanje predsedniku Banata: „Kako mu ne smeta igranje sa plastičnim lopticama na međunarodnim takmičenjima, a smeta mu na domaćim“. Zar nije logičnije i bolje za sve naše igrače da što pre počnu da igraju sa plastičnim lopticama kako bi se adekvatno pripremili za međunarodna takmičenja i za sledeću sezonu kada će se morati igrati plastičnim lopticama.

Što se tiče predmetnog meča, tačno je da je Crvena Zvezda do sporne utakmice sa Banatom igrala sa starim celuloidnim lopticama isključivo iz razloga što nove plastične loptice nisu mogle da se nađu u dovoljnoj količini na našem tržištu. Onog momenta kada smo mogli da ih nabavimo u dovoljnoj količini, za nas nije bilo dileme kojim lopticama treba igrati. Da je neki drugi klub protiv nas poželeo da igra plastičnim lopticama naš klub bi to sa zadovoljstvom prihvatio. Inače čisto da kao trener napomenem da i ne primećujem neku veliku i bitnu razliku između plastične i celuloidne loptice kada je u pitanju kvalitet igrača.

Dakle da se vratim na predmetnu utakmicu. Kako se približavalo svetsko prvenstvo (krajem aprila ove godine) na kome će se igrati sa plastičnim lopticama, a na kome nastupaju naša dva igrača Aleksandar Karakašević i Marko Jevtović, igrači i ja smo zajedno procenili da jeutakmica sa Banatom idealna prilika da se igra novim plastičnim lopticama koje smo ponavljam nekako uspeli da nabavimo u dovoljnoj količini i da to bude na neki način i njihova adekvatna priprema pred Svetsko prvenstvo. Čak smo i obezbedili drugu, veću salu kako bi upriličili pravi spektakl za ljubitelje stonog tenisa ali uzalud. Ni u snu se nismo nadali da će rukovodstvo Banata odbiti da igra plastičnim lopticama.

Što se tiče Pravilnika i Pravila na koje se poziva g. Majstorović ona nedvosmisleno daju mogućnost korišćenja plastičnih loptica.

Naime u Propozicijama ligaških takmičenja, a to je napominjem JEDINI dokument koji je poslat klubovima za ovu takmičarsku sezonu u vezi ligaških takmičenja, stoji doslovce da se „ligaške utakmce igraju lopticama koje su atestirane od strane ITTF-a.“ Na sajtu ITTF-a se nalaze loptice koje su atestirane. Za ovu takmičarsku sezonu 2014-2015 su atestirane i stare celuloidne i nove plastične loptice. Među atestiranim lopticama se nalazi i plastična Butterfly ITTF tri star loptica koju smo mi ponudili za meč. Dakle tumačenje je veoma prosto, a što je i rukovodioc lige g. Dušan Jovičić ispravno potvrdio svojom odlukom – klubovi mogu da koriste i jedne i druge loptice i tu nema ništa sporno. Dakle Crvena Zvezda nije prekršila nijedan Pravilnik STSS niti će ikada, a g. Majstorović neka objasni koji i kakvi su to lični interesi i volje pojedinaca kako je naveo u tekstu. Crvena Zvezda je institucija, veliki klub sa više titula od Banata i u najmanju ruku nije korektno da prvi čovek Banata proziva Crvenu Zvezdu kao nekoga ko krši pravila ili želi nešto da ušićari. Mi se time nikada nismo bavili niti ćemo jer kao klub sa bogatom tradicijom i rezultatima jednostavno nemamo pravo na to.

Što se tiče nekakve odluke Izvršnog odbora STSS u Novom Sadu krajem jula meseca 2014-te sa početka sezone na koju se poziva g. Majstorović u zapisniku sa pomenutog zapisnika (koji Vam dostavljam u prilogu) ne postoji nikakva odluka u vezi loptica. Da li je nešto pričano u vezi loptica neznam jer nisam bio prisutan na tom Izvršnom odboru na kome su uzgred donete neke po mom mišljenju loše odluke saveza, ali sam dobio zapisnik sa istog u kome tvrdnje g. Majstorovića ne stoje. Na sledećem IO STSS na kome smo bili prisutni i g. Majstorović i ja je takav zapisnik usvojen, a g. Majstorović nije izneo nikakvu primedbu prilikom njegovog usvajanja.

Moram još da napomenem da sam za svaki slučaj dva dana pre utakmice pitao Generalnog sekretara STSS g. Jovana Živića da li postoji neka odluka bilo kog organa saveza da ne može da se igra plastičnim lopticama i dobio sam odgovor da ne postoji već da imamo pravo na igramo utakmicu plastičnim lopticama.

Treneru Banata a našem bivšem igraču i treneru Vladi Mariću sam rekao par dana pre meča da će mo igrati u drugoj većoj Sali od naše i sa novim plastičnim lopticama. Da napravimo pravi spektakl kako sam mu rekao. Pozvali smo televiziju, obavestili medije, sa željom da se stoni tenis prezentuje na pravi način. Veče pre utakmice sam obavešten od njega da Banat neće da igra meč sa novim lopticama.

Po rečima rukovodioca lige g. Jovičića on je dva dana pre utakmice razgovarao je sa trenerom Banata i rekao mu da po propozicijama Crvena Zvezda ima pravo da igra plastičnim lopticama. To jasno dokazuje da je namera i cilj Banata potpuno drugačiji od onog što se prezentuje u medijima.

Što se tiče tvrdnje g. Majstorovića da je napad na njegov klub orkestriran od momenta kad nije izabran na mesto predsednika STSS, prvi čovek Banata je potpuno promašio adresu. Predstavnik Crvene Zvezde nije bio u delegaciji Stonoteniskog saveza Beograda – region Beograd na Izbornoj Skupštini Stonoteniskog saveza Srbije, samim tim nije mogao da učestvuje u radu i izborima tako na Crvena Zvezda sa njegovim ne izborom za predsednika STSS nema nikakve veze i krajnje je nekorektno pozivati se na to. Takođe je nekorektna izjava g. Majstorovića da Karakaševiću i meni nije bilo u interesu da se meč ne odigra. Pa kom normalnom sportisti i treneru nije u interesu da se takmiči. To od g. Majstorovića zaista nisam očekivao.

Na kraju moram da naglasim da Crvena Zvezda se više neće baviti ovim pitanjem a g. Majstoroviću i Stonoteniskom klubu Banat želimo puno uspeha u daljem radu.
izvor teksta: stoni-tenis.org

Aleksandar Karakaševič (foto: Igor Jevremov)

Na prozivke Dmitra Majstorovića, usledio je odgovor Aleksandra Karakaševića u Sportskom žurnalu, sa naslovom ”Plastične loptice na SP”:

Neodigran meč između dve ekipe koje su ove sezone najviše pokazale, Crvene Zvezde i Banata zbog plastičnih loptica, samo je bio uvertira za duel rečima dve strane. Direktor Banata obrušio se na Aleksandra Karakaševića, reprezentativca iz redova Beograđana, optuživši ga da je vređao igrače. Karakašević u svom stilu, nije mogao da ostane tih.

Mnogo se izvinjavam igračima Banata ako sam ih uvredio time što sam ih uporedio sa sobom iz mlađih dana. Mislim da to nije nikakva uvreda. I to što sam spomenuo Kalinića i Lupuleskua i kako bi oni reagovali da sam se bunio, e pa to bi videli da sam se bunio… Ovako možemo samo da nagađamo.

Sporna situacija je izbor plastične loptice koja se od prošlog leta koristi na svim turnirima i zamenila je celuloidnu.

Nisam ja izmislio tu lopticu. Ceo svet igra. Uostalom, i ti isti igrači Banata na Pro turu Mađarske, na kojem sam i ja bio, igrali su plastičnim lopticama. Ne znam ni zašto su dolazili iz Zrenjanina osim da bi napravili ovo što su napravili. U pravilniku stoji da se igra odobrenim lopticama od strane ITTF. A, što se tiče prijave na početku sezone koje ispunjava svaki trener, za Crvenu Zvezdu stoji da će igrati Butterfly lopticama. I to je to.

Sve se to događa na nekoliko dana od starta SP u Kini.

Stižemo na dan pre početka Prvenstva i sad smo još morali i da igramo lopticama kojima više niko ne igra… Nije ni čudo što nam je ping pong tamo gde jeste, kad treba da se izvinjavamo što se borimo da održimo korak.

Što se tiče Play-off-a Karakašević je rekao:

Dok ne odluče drugačije, a u našem savezu je sve moguće, igraćemo plastičnim lopticama kod kuće. Banat, ako hoće celuloidnu u Zrenjaninu, igraćemo tamo starim lopticama.

Na kraju, Karakašević se zahvalio Majstoroviću na pozivu i komplimentima.

Nema potrebe da mi to govori, jer da tako stvarno misli ne bi ni rekao sve što je rekao. Ovo nije plod ničijeg hira, niti inata Crvene Zvezde, nas čeka svetsko prvenstvo i reprezentacija je uvek ispred kluba.

Tekst preuzet iz Sportskog žurnala.

2 thoughts on “LOPTICE POSVAĐALE RIVALE: Šta su o neodigranom derbiju rekli Majstorović, Karakašević i Tasković

 • 22.04.2015. at 14:30
  Permalink

  Cela liga sed igrala celuloidnom lopticom,i baš derbi da se igra plastičnom!!!Klasična podvala.

  Reply
 • 12.05.2015. at 20:36
  Permalink

  Da stvarno, zasto bi igrali plasticnim lopticama samo ako zvezda tako zeli. Mislim, svi igraju sa celuloidnim lopticama, a sad zato sto zvezda zeli drugacije, mora da se pravi ovolika frka. Zvezdo, odrasti!

  Reply

Napiši komentar...