PROMENA PRAVILA: Saveti trenera između poena biće dozvoljeni od 2016.

Tokom prvenstva sveta, koje je nedavno završeno, donete su vrlo važne odluke u cilju promene određenih pravila. Upravni odbor ITTF, sastao se tokom ovog šampionata i na predlog nemačke stonoteniske federacije odlučio da promeni pravilo koje se odnosi na savete trenera, naime, od oktobra 2016. biće dozvoljeno da treneri svojim igračima daju savete između poena.

Svetsko prvenstvo nije samo prilika da se igrači nadmeću u borbi za titulu, već i šansa da se zajednički diskutuje o promenama u stonom tenisu. Upravni odbor ITTF je tokom šampionata zasedao i doneo odluku o važnim promenama u stonom tenisu, takođe, podelio i neke nove vesti koje se tiču same organizacije.

foto: ITTF

Svetska stonoteniska federacija (ITTF) postala je najveća međunarodna sportska federacija. Nakon prvenstva u Suzhou, ITTF je objavio da je postao najveća federacija u oblasti sporta na svetu. Sa 222 članova, ITTF se našao ispred odbojkaške svetske federacije (FIVB), koja broji 220 članova.

Druga vest je sporazum o pripadnosti između azijskog stonoteniskog saveza i ITTF . Ovaj sporazum će omogućiti bolju saradnju u marketingu i razvoju.

Upravni odbor je najavio i dve promene u pravilniku, jedna se odnosi na državljanstvo igrača, a druga na savete trenera. Igrači mlađi od 15 godina, koji menjaju državljanstvo, moraju sačekati 3 godine kako bi mogli da predstavljaju svoju novu zemlju, i to pravilo je na snazi, a promena se odnosi na to da ta kategorija igrača, već nakon godinu dana može predstavljati svoju novu zemlju, ali, pod uslovom da nije nastupao za svoju prethodnu zemlju. Promenu u ovom delu pravilnika predložila je švajcarska stonoteniska federacija, koju je ITTF jednoglasno usvojio.

Drugo pravilo, koje se odnosi na savete trenera, prvuklo je najviše pažnje. Nemačka stonoteniska federacija, predložila je da treneri mogu davati savete igračima između poena. Ovo pravilo je već testirano u Bundesligi, u sezoni 2011/12, i dalo je dobre rezultate. ITTF je obavestio da je ova promena pravila doneta nakon duge i detaljne rasprave, i da će doći na snagu od 1. oktobra 2016. posle Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

ITTF nije izneo detalje o novom pravilniku, ali smatramo da će pravila biti ista kao ona koja su testirana u Bundesligi, u sezoni 2011/12, s obzirom da je promenu zahtevala nemačka stonoteniska federacija. Pravilnik koji ćemo navesti, biće identičan onome za koji je ITTF doneo odluku, tj. koji će stupiti na snagu 1. oktobra 2016:

  • Ni trener ni bilo koja druga osoba na klupi ne mogu da daju instrukcije dok se poen igra.
  • Ljudi na klupi, osim trenera, ne mogu dati usmena ili vizuelna uputstva između poena.
  • Nakon prvog i trećeg seta, nije dozvoljeno da bilo ko sa klupe daje instrukcije igraču.
  • Igrači neće imati pravo na pauzu za savet i vodu nakon prvog i trećeg seta, kao što je do sada postojalo.
  • Na promeni strana u 5. ili 7. setu, igračima neće biti dozvoljeno da promene mesto svojih peškira.
  • Neće biti dozvoljeno da igrač šutne lopticu ka klupi i otići po nju kako bi mu trener dao savete.
  • Trenerima neće biti dozvoljeno da komuniciraju sa protivničkim igračima tokom meča.
  • Ukoliko trener nije na klupi, niko ne može davati savete igraču.

Napiši komentar...