Završeno Evropsko prvenstvo za mlade, Srbija bez medalje (FOTO i VIDEO)

Najbolji mladi stonoteniseri iz Srbije učestvovali su na Evropskom prvenstvu za mlade, koje se od 10. do 19. jula održalo u Bratislavi. Nažalost, višegodišnji kontinuitet osvajanja medalja na Evropskim prvenstvima za mlade, ovog puta je prekinut. 

Matija Jovičić

Reprezentativci Srbije nisu uspeli u cilju da se iz Bratislave vrate sa nekom od medalja. Za razliku od nekoliko prethodnih godina, kada je Srbija imala bar po jednu medalju na Evropskom prvenstvu, mladim reprezentativcima Srbije ove godine to nije pošlo za rukom. Svakako, iskustvo koje su stekli igrajući na prvenstvu Evrope biće im od velike koristi, ali će imati dodatni podstrek da se sa sledećeg Evropskog prvenstva vrate sa nekim od odličija.

Dobar turnir iza kadetkinja

Krenimo od najmlađih. Kadetkinje su u ekipnom delu uspele da ostanu u prvoj diviziji, što predstavlja dobar rezultat, dok je u pojedinačnom delu najbolji uspeh zabeležila Tijana Jokić. Ona je sa dve pobede ostvarila plasman među 32 najbolje, gde je zaustavljena od strane Zdene Blaskove iz Češke, rezultatom 4:2, dok Danijela Karkušova i Radmila Tominjnak nisu uspele da prebrode prvu fazu takmičenja.

Tijana Jokić

Igračice kojima je ovo prvo Evropsko prvenstvo zajedno su se oprobale i u dubl konkurenciji, ali nisu imale sreće. Doživele su poraz već u prvom kolu, od Francuskog para Randriantsoa/Marteau, rezultatom 3:1.

Žreb pokvario planove kadetima

Kada su kadeti u pitanju, Dimitrije Levajac, Pero Tepić i Matija Jovičić završili su takmičenje među 64 najboljih, dok je Bognar Bence eliminisan već u kvalifikacionom meču. Bolji od Levajca bio je novi šampion Evrope, Cristian Pletea iz Rumunije, dok je Matiju Jovičića nadigrao drugi nosilac, Irvin Bertrand. U duelu za prolaz među 32, Pero Tepić je doživeo poraz od Aginusa Kaceraukasa, rezultatom 4:3.

Šansa za dobar plasman krila se u dubl konkurenciji, ali naši kadeti nisu imali snage da se izbore sa svojim rivalima. Zajedno su nastupali Matija Jovičić i Dimitrije Levajac, koji su već u prvom kolu bili poraženi, dok su Bognar Bence i Pero Tepić otišli korak dalje, i poraz doživeli u narednom, drugom kolu.

Učešće u takmičenju miks dublova uzeli su svi naši kadeti i kadetkinje, ali značajniji rezultat nije postignut. Naime, Matija Jovičić i Danijela Karkušova, kao i Pero Tepić i Radmila Tominjak plasirali su se u drugu rundu, dok su Dimitrije Levajac i Tijana Jokić zaustavljeni na samom startu.

Pero Tepić

Juniorke, takođe daleko od medalje

Četiri juniorke branile su boje Srbije na ovom turniru, od kojih je najbolji rezultat zabeležila najmlađa od njih, Dragana Vignjević. Ona je svoj put ka što boljem plasmanu započela odličnom partijom, koju je dobila bez izgubljenog seta, da bi u sledećem meču slavila tek nakon 7. odigranog seta. Dalje od trećeg kola nije mogla, jer je naletela na novu šampionku u juniorskoj konkurenciji, Adinu Diaconu iz Rumunije, koja je sa 4:0 nadigrala našu reprezentativku. Tamara Agošton, Ela Halas i Ivana Vejnović nisu uspele da prebrode prvu fazu takmičenja u pojedinačnom delu.

Prvu fazu takmičenja u ženskoj konkurenciji parova jedine su uspele da prebrode Ivana Vejnović i Tamara Agošton, koje su u prvom kolu naletele na saigračicu Elu Halas, čija je dubl partnerka bila Alja Salkić iz BiH.

…a juniori

U muškoj juniorskoj konkurenciji Srbija je imala 5 predstavnika, više nego u bilo kojoj kategoriji. Nikša Martinović i Luka Jovičić nisu uspeli da se plasiraju u narednu rundu pojedinačnog dela turnira, jer su doživeli poraze sa 4:2, odnosno, 4:3. Osvajač bronzane medalje u dublu na Evropskom prvenstvu u Ostravi, Nikola Grbić, uspeo je da prebrodi prvu prepreku, ali je već u drugom kolu zastao, dok je Aleksa Gacev zabeležio pobedu više, ali je u trećoj rundi naleteo na novog juniorskog prvaka Evrope, Antona Kalberga, i doživeo poraz sa 4:1.

Najbolji pojedinačni plasman među juniorima iz naše zemlje ostvario je Nikola Marinković, koji se plasirao među 32, gde je u neizvesnom meču doživeo poraz sa 4:3 od Slovenca Toma Sfiligoja.

Značajniji plasman u muškoj dubl konkurenciji naši juniori nisu uspeli da ostvare. Već u kvalifikacionoj rundi, Aleksa Gacev i Nikša Martinović pretrpeli su poraz sa 3:1, dok je Nikola Grbić, u paru sa Galom Farfelom iz Izraela, ostvario pobedu u toj rundi. Već u narednom meču, srpsko-izraelski dubl eliminisan je sa turnira. Nikola Marinković i Luka Jovičić preskočili su kvalifikacionu rundu, ali su u svom prvom meču, ipak, doživeli poraz.

Najbliži medalji u miks dublu bili su Nikola Marinković i Ivana Vejnović, koji su ostvarili čak 3 pobede i plasirali se u osminu finala, gde ih je zaustavio nemački par Sager/Klein, rezultatom 3:0.

Našim reprezentativcima sada sledi odmor, nakon čega ih očekuje start sezone, ligaška takmičenja, pojedinačni turniri, i tako dalje… Praktično, počinje priprema za naredni Evropski šampionat.

Izveštaj o rezultatima u ekipnom delu turnira možete pročitati OVDE.

Više fotografija sa turnira možete pogledati OVDE.

KOMPLETNI REZULTATI

SNIMCI MEČEVA

Pojedinačno:
Radmila Tominjak – Fatma Aykulu
Ivana Vejnović – Shelli Gelman
Matija Jovičić – Irvin Bertrand
Danijela Karkušova – Celine Credaro
Luka Jovičić – Christian Friedrich
Aleksa Gacev – Luka Matković
Nikola Grbić/Gar Farfel – Artjom Hiisku/Bohdan Sinkevych

Ekipno:
Tamara Agošton – Ana Tofant
Ela Halas – Katrina Sterchi
Ivana Vejnović – Gaja Mavri
Pero Tepić – Roel Bogie
Dimitrije Levajac/Matija Jovičić – Roel Bogie/Collin Jager
Pero Tepić – Collin Jager
Dimitrije Levajac – Roel Bogie
Tamara Agošton – Solomiya Brateyko
Ivana Vejnović – Kateryna Kiziuk
Dragana Vignjević – Yulia Synytsyna
Tamara Agošton – Kateryna Kiziuk
Ivana Vejnović – Solomiya Yko
Radmila Tominjak – Jana Bernard
Tijana Jokić – Natacha Koszulap
Tijana Jokić/Danijela Karkušova – Jana Bernard/Natacha Koszulap
Radmila Tominjak – Natacha Koszulap
Tijana Jokić – Jana Bernard
Ivana Vejnović – Airi Avameri
Tamara Agošton – Lissovenko Anita
Ivana Vejnović – Reelica Hanson
Dragana Vignjević – Airi Avameri

Napiši komentar...