BRAVO, PARAOLIMPIJCI! Četiri medalje za Srbiju na Evropskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom (FOTO) (VIDEO)

Tradicija reprezentativaca Srbije sa invaliditetom se nastavlja. Još jedno veliko takmičenje sa kojeg su se naši paraolimpijci vratili sa medaljama, ovog puta ih je bilo četiri. Jedna od tih bila je zlatna, dve srebrne, kao i jedna za osvojeno treće mesto, bronzana.

Paraolimpijska reprezentacija Srbije nastavlja da beleži neverovatne uspehe na najvećim svetskim i evropskim takmičenjima. Ovog puta, učestvovali su na Evropskom prvenstvu, koje se u periodu od 12. do 18. oktobra održalo u danskom gradu Vejleu.

Borislava Perić Ranković uspela je da odbrani titulu prvakinje Evrope

Tradiciju koju održavaju dugi niz godina, paraolimpijci naše zemlje nastavili su i ovog puta, osvojivši čak četiri medalje na prvenstvu starog kontinenta.

Još jednom su dokazali da su ubedljivo najbolji kada je srpski stoni tenis u pitanju, jer su nas navikli na brojne medalje sa najvećih svetskih takmičenja, što od naših reprezentativaca bez invaliditeta nismo doživeli u proteklom periodu.

Najsjajnije odličije pripalo je Borislavi Perić Ranković, koja je u finalu pojedinačnog dela turnira u klasi T4 savladala takođe našu reprezentativku, Nadu Matić, sa 3:2 (11:9, 8:11, 11:13, 11:8, 14:12). Ovo finale bilo je posebno za našu zemlju, jer se prvi put u istoriji, u finalu Evropskog prvenstva, odigralo srpsko finale.

Jedini muški reprezentativac Srbije koji je na ovom prvenstvu osvojio medalju je Mitar Palikuća, koji se okitio bronzanim odličijem u pojedinačnom delu u klasi T4.

Bronza za Mitra Palikuću

Nakon što je turnir završen u pojedinačnoj konkurenciji, na red je došlo ekipno takmičenje. Naša ženska selekcija, u sastavu Borislava Perić Ranković, Nada Matić i Zorica Popadić bile su na korak od još jedne zlatne medalje. Finalni meč odigrale su protiv Švedske, koja je rezultatom 2:1 nadigrala naš tim.

Prvi poen u ovom finalu pripao je Šveđankama, koje su u dublu savladale naš tandem Perić Ranković/Matić, sa 3:2. Reprezentativke Srbije imale su veliku prednost u meču, pre svega 2:0 u setovima, a zatim i 6:0 i 8:2 u petom, odlučujućem setu. Ipak, Šveđanke su smogle snage da sustignu tu prednost naših igračica i sebi upišu prvu pobedu.

Borislava Perić Ranković vratila je nadu našoj selekciji izjednačivši ukupan rezultat u meču na 1:1, pobedom od 3:2, ali je u odlučujućoj partiji za titulu, Nada Matić, rezultatom 3:1, doživela poraz. Švedska je ovom pobedom uspela da nadigra našu reprezentaciju i osvoji najsjajnije odličije, dok su predstavnice Srbije morale da se zadovolje srebrom.

Na turniru je učestvovalo još dosta reprezentativaca naše zemlje, ali, nažalost, oni nisu uspeli da se domognu odličija.

Čestitke paraolimpijskoj selekciji Srbije preneo je i ministar Vanja Udovičić:

„Čestitam Vam na velikom uspehu! Već 10 godina zaredom konstantno donosite medalje sa svih većih takmičenja – time retko ko može da se pohvali. Ponosan sam na sve što ste učinili za Srbiju i srpski sport do danas. Verujem da ćete u istom ritmu nastaviti i u budućnosti, a pre svega naredne godine u Riju. Država će uvek biti tu da vas podrži.“, rekao je Udovičić.

Više fotografija sa turnira možete pogledati OVDE.

Video reportaže sa turnira:

Napiši komentar...