BELGRADE OPEN: Kvalifikacioni turnir za svetsko prvenstvo u ping pongu (WCCP)

Stonoteniski klub Crvena Zvezda biće organizator kvalifikacionog turnira za svetsko prvenstvo u ping pongu, poznatom i kao hardbat. Turnir je zakazan za nedelju 15. novembra u prostorijama ovog beogradskog kluba.

Meč ping ponga (hardbat)

Prvo zvanično takmičenje u novoj stonoteniskoj disciplini na ovim prostorima, biće održano 15. novembra u Beogradu, gde će Srbija dobiti predstavnika za svetsko prvenstvo, koje se od 22. do 24. januara održava u Londonu, naredne godine.

Svojom zanimljivošću, i brojnim razlikama u odnosu na ”standardni” stoni tenis, ova igra je privukla veliko interesovanje, što će, nadamo se, uticati na broj prijavljenih igrača na ovom turniru. Pravo nastupa imaju svi registrovani i neregistrovani igrači, dok će se turnir igrati samo u jednoj kategoriji – seniori pojedinačno.

Ono što treba posebno istaći, kada je ovo takmičenje u pitanju, jesu pravila, koja su u odnosu na standardna pravila stonog tenisa u nekoliko segmenta izmenjena. Reketi kojima će se igrati posebno su napravljeni, a to su tzv. ”šmirgle”. Set u ovoj disciplini se igra do 15 poena, dok je pri rezultatu 14:14 pobednik onaj ko osvoji 15. poen.

Takođe, bez obzira na rezultat, svaki takmičar ima po dva uzastopna servisa. Posebno zanimljivo je to što postoji pravilo mogućeg duplog poena za svakog takmičara. Inače, igra se narandžastim celuloidnim lopticama, ali server ima pravo da, jednom tokom meča, zaključno sa 12. poenom, traži od sudije belu celuloidnu lopticu, koja važi dva poena, bez obzira koja je serva po redu.

Ukoliko igrač koji je tražio, izgubi poen sa belom lopticom, njegov protivnik će dobiti samo jedan poen. Svi reketi u ovoj disciplini su isti, pa je i jedno od pravila da igrači, prilikom promene strana, ne nose rekete, već naredni set igraju reketom kojim je prethodni set igrao njihov protivnik.

Kako je naš portal ispratio prethodno svetsko prvenstvo u ovoj disciplini, možete pogledati OVDE, a ispod videa možete pogledati propozicije.

Jedan od mečeva u ovoj disciplini.

Napiši komentar...