FINALE ZA PAMĆENJE: Nova titula za Ma Longa (FOTO) (VIDEO)

Najbolji stonoteniser sveta još jednom je pokazao svoj izuzetan kvalitet, i pre svega mentalnu snagu u najvažnijim momentima. Uspeo je da osvoji završni ITTF turnir, koji se odigrao u Lisabonu. Njegov rival u finalu bio je mladi Fan Zhendong, koji je bio na korak od najveće titule u karijeri.

Aktuelni svetski prvak blistao je na još jednom velikom svetskom turniru. Ovog puta, najbolji stonoteniseri sveta našli su se na žavršnom turniru ITTF, koji se prethodnih dana igrao u portugalskoj prestonici.

Kvalitet završnog turnira bio je neuporedivo veći u odnosu na prošlu godinu, s obzirom da se tada na turniru nije našao ni jedan kineski stonoteniser. Tada je najbolji bio Jun Mizutani, koji je u reprizi prošlogodišnjeg finala, ove godine poražen od Dimitrija Ovčarova, u osmini finala.

Ipak, ”fantastična četvorka” iz Kine je na ovom turniru gazila sve pred sobom, da bi na kraju, kako to obično biva, morala da se sastane između sebe. Prvi polufinalni par činili su Ma Long i Zhang Jike, dok su na drugoj strani rekete ukrstili Xu Xin i Fan Zhendong. Svog saigrača iz reprezentacije, ali i velikog rivala, Ma Long je uspeo da nadigra sa 4:2, dok je u drugoj polovini žreba slavio osamnaestogodišnjak, takođe sa 4:2.

Ono što stoni tenis čini jednim od najlepših sportova videlo se u meču za titulu. Brojni preokreti, atraktivni poeni, uz najviši mogući kvalitet igre, samo su deo onoga što je viđeno za stolom. Vodstvo svetskog broja jedan od 2:0, mlađi Kinez je uspeo da anulira, a zatim i povede. Pri vodstvu od 3:2 u setovima za Fan Zhendonga činilo se da će zvezda u usponu osvojiti najveću titulu u svojoj karijeri, ipak, najbolji stonoteniser sveta se potrudio da meč uvede u sedmi set, što mu je i pošlo za rukom.

S obzirom na to da je Fan propustio prednost od 8:6 u šestom setu, a zatim isti izgubio 11:8, činilo se da je osvajanju sedmog seta bliži Ma Long. Ipak, najmlađi učesnik ovog turnira poveo je sa 6:2 u odlučujućem setu i bio na korak osvajanja titule. Tada je mentalna snaga Ma Longa došla do izražaja, jer je uspeo da rezultatski zaostatak u odlučujućem setu poništi serijom od osam uzastopnih poena.

Od četiri vezane meč lopte, svetski broj jedan uspeo je da iskoristi tek četvrtu, jer se Fan Zhendong nije predao nakon izgubljene prednosti, ali je poen pri rezultatu 10:9 ipak pripao najboljem na svetu.

Rezultati ostalih konkurencija na turniru dostupni OVDE.

Snimak finala

Napiši komentar...