Kako se kvalifikovati za Rio, šta je potrebno igračima Srbije?

Nešto što su igrači Srbije sebi odavno zadali kao glavni zadatak za 2016. godinu, jeste plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Ispuniti taj zadatak neće biti ni malo lako, posebno za one koji se na ITTF rang listi nalaze ispod Aleksandra Karakaševića i Anamarije Erdelji, najbolje plasiranih stonotenisera koje Srbija ima.

Promene u kvalifikacionom sistemu Olimpijskih igara nakon Olimpijade u Pekingu mnoge igrače iz TOP 50 ostavile su bez plasmana, s obzirom da je doneta odluka da jedan nacionalni komitet, odnosno, država, može imati samo dva takmičara, odnosno, dve takmičarke u pojedinačnom delu turnira.

To pravilo, za koje se može reći da u velikoj meri olakšava put na Olimpijadu igračima Srbije, biće aktuelno i ovog puta. Svakako, najbliži putu za Rio od svih igrača Srbije je Aleksandar Karakašević, koji se na posebnoj rang listi, specijalno izrađenoj povodom Olimpijskih igara, nalazi na 45. mestu, dok najbolje plasirana igračica Srbije, Anamaria Erdelji, na istoj listi zauzima 55. mesto.

Da li će i ove godine biti Olimpijac?

Ukupan broj takmičara na turniru je 172. Taj broj obuhvata mušku i žensku pojedinačnu kategoriju, kao i mušku i žensku timsku kategoriju. Pravilu koje smo već naveli dodajemo to, da ukoliko zemlja nastupa u timskoj kategoriji, za tu kategoriju može imati maksimalno tri takmičara, odnosno, takmičarke.

U jednoj pojedinačnoj kategoriji nastupa ukupno 64 igrača. Prema rang listi izrađenoj za Olimpijadu, direktan plasman, bez kvalifikacionog turnira, ostvariće 22 najbolje plasiranih.

S obzirom da su naši predstavnici daleko od 22. mesta na rang listi, mogu posvetiti pažnju kvalifikacionom turniru, koji će se održati na kontinentalnom nivou. Ukupno 40 igrača po kategoriji ostvariće plasman na Olimpijadu nakon kvalifikacija, dok će od tog broja, sa kvalifikacionog turnira za Evropu, otići po 11 igrača/igračica. Isto toliko predviđeno je za Aziju, po 6 za Afriku, po 6 za Južnu Ameriku, po 3 za Severnu Ameriku i po 3 za Australiju i Okeaniju.

Kada je u pitanju ekipni deo turnira, po 16 najboljih selekcija sveta obezbediće učešće na turniru.

Rang lista za mesec maj biće merodavna kada je Olimpijada u pitanju. Igrači koji u tom momentu, prethodna četiri meseca nisu bili aktivni, nemaju prava učešća u Riu.

Dakle, 22 takmičara po kategoriji ostvariće direktan plasman, još 40 sa kvalifikacija, od čega 11 pripada Evropi.

Da li će se Karakašević, Pete, ili možda Jevtović, naći među tih 11 Evropljana, kao i Erdelji, Feher, ili Todorović, među 11 kvalifikovanih Evropljanki, saznaćemo nakon Evropskog kvalifikacionog turnira. Faktor koji će u velikoj meri uticati na to da li će se srpski igrači naći letos u Riu, svakako su njihovi rezultati na ITTF turnirima, koji utiču na plasman na rang listi.

Olimpijska rang lista – muškarci
Olimpijska rang lista – žene

Napiši komentar...