NASTAVAK DOMINACIJE: Ovčarov pobednik Evropskog TOP 16

Portugalski grad Gondomar ugostio je najbolje igrače Evrope na turniru TOP 16. Karakterističan turnir na kome su uglavnom svi mečevi bili puni neizvesnosti privukao je veliku pažnju ljubitelja stonog tenisa. Na kraju, prvi favorit turnira u muškoj kategoriji, Dimitrij Ovčarov, odneo je titulu, dok je kod žena najbolja bila Yahfei Shen.

Još jedno takmičenje na kontinentalnom nivou predstavljalo je izazov za igrače iz samog Evropskog vrha. Igrač od koga se najviše očekivalo, svakako je bio Dimitrij Ovčarov. Kao aktuelni prvak Evrope, bio je prvi favorit na ovom turniru, ali su njegovi protivnici u Portugalu sjajnom igrom pokazali da ga mogu ugroziti.

I dalje najbolji u Evropi (foto: ITTF)

Ipak, i pored par mečeva gde su rivali Dimitrija Ovčarova bili na pragu iznenađenja, reprezentativac Nemačke uspeo je da sačuva epitet najboljeg na starom kontinentu. Ovčarov je, čak, doživeo i jedan poraz na turniru, ali u grupnoj fazi takmičenja. Bolji od njega je tada bio Joao Monteiro sa 3:2. Ostale mečeve grupne faze Nemac je sa dobio sa 3:0, a protivnici su mu bili Panagiotis Gionis i Simon Gauzy.

Loša igra protiv Monteira u grupi Ovčarova nije koštala eliminacije sa turnira, ali je u nastavku morao biti oprezan. Meč četvrtfinala reprezentativac Nemačke igrao je protiv Portugalca Tiaga Apolonije, i savladao ga bez izgubljenog seta sa 4:0. Njegov naredni rival bio je Kristian Karlsson iz Švedske, koji je odigrao sjajnu partiju, i tek nakon sedmog seta morao da pruži ruku pobedniku. Finalni meč Dimitriju Ovčarovu doneo je duel sa igračem koji mu je naneo jedini poraz na turniru, a u pitanju je Joao Monteiro. Ipak, kada je bilo najpotrebnije, Nemac je odigrao na vrhunskom nivou, i u ovom meču uspeo da slavi sa 4:2 i tako osigura novu titulu.

Kada je u pitanju ženski deo turnira, najbolja je bila predstavnica Španije, Yanfei Shen. Ona je grupnu fazu prebrodila kao prvoplasirana, ali je sve mečeve dobila nakon pet odigranih setova. Njene rivalke u grupi bile su Georgina Pota, Jiaduo Wu i Yana Noskova.

Najbolje partije, reprezentativka Španije pružala je tek od eliminacione faze, tj. od četvrtfinala. Prva koja joj je stala na crtu bila je Sabine Winter, koju je Shen ubedljivo savladala sa 4:0. U narednom duelu sastala se sa prvakinjom Evrope, Elizabetom Samarom. Očekivao se dug i neizvestan meč, ali je na opšte iznenađenje igračica Španije slavila, i to ubedljivo, sa 4:0.

Turska reprezentativka Melek Hu suprotstavila se takmičarki iz Španije u meču za titulu, ali je Shen uspela da još jednom sjajnom partijom osvoji titulu u Portugalu i pošalje jasnu poruku da je trenutno jedna od najboljih igračica na starom kontinentu.

Najbolji potezi poslednjeg dana turnira

Napiši komentar...