KUVAJT: Otpisani Zhang Jike prekinuo dominaciju Ma Longa

Turnir koji je okupio najbolje igrače sveta, dobio je pobednika koga je većina otpisivala kao nekog ko može do titule. I ako je aktuelni Olimpijski šampion, Zhang Jike nije označen kao neko ko bi sa trona mogao da skine trenutno najboljeg stonotenisera sveta, Ma Longa. Ipak, Jike je u tome uspeo.

Kuwait Open 2016 bio je turnir koji se bez problema može porediti sa pojedinačnim svetskim prvenstvom, s obzirom da je među učesnicima bilo 90% igrača koji čine sam svetski vrh stonog tenisa. Ulogu glavnog favorita, većina je prepisala Ma Longu, koji trenutno vlada svetskim stonim tenisom.

Povratak na velika vrata (foto: ITTF)

Kao što se i očekivalo, u samu završnicu turnira plasirala se ”fantastična četvorka” iz Kine, koju čine Ma Long, Zhang Jike, Fan Zhendong i Xu Xin. U mečevima polufinala eliminisana su dvojica poslednje pomenutih, tako da su o šampionu turnira u Kuvajtu odlučivali aktuelni Olipmijski i aktuelni Svetski šampion.

Mnogi su mislili da će ovo finale biti još jedan epski susret dvojice reprezentativnih saigrača, u kome će trenutni svetski broj jedan slaviti, ali je epilog meča bio drugačiji. Pre svega, viđena je sjajna igra Zhang Jikea, koji nije dozvolio svom protivniku da preuzme inicijativu u meču. Poene u dramatičnim završnicama setova osvajao je Jike, što u njihovim susretima u poslednjih godinu ili dve nije bio slučaj. Na kraju, kada je u svakom segmentu igre nadigrao Ma Longa, Jikeu je preostalo da stavi tačku na ovo finale, što se i desilo.

Nije dozvolio rezultatski povratak Ma Longa, koji smo imali prilike da vidimo u više navrata tokom njegove karijere. Olimpijski šampion je na kraju slavio sa 4:1, po setovima 11:9, 11:9, 5:11, 12:10, 11:9.

Treba napomenuti da je na putu do titule Zhang Jike savladao Aleksandra Karakaševića, u meču u kome je naš as pružio sjajnu igru i dosta namučio novog šampiona Kuwait Opena. Više o tome pročitajte u našem članku, klikom na OVAJ link.

Povratak na velika vrata Zhang Jikea došao je u nezgodnom momentu za njegove reprezentativne kolege, koji se bore za dva mesta za Rio. Glavni favorit za to, ipak je Ma Long, koji se nalazi na prvoj poziciji svetske rang liste, ali će se o drugom putniku na Olimpijske igre voditi velika borba između reprezentativaca Kine.

Nakon ovog turnira igrači neće imati previše vremena za odmor, s obzirom da već 23. marta počinje Qatar Open, turnir Super serije svetske turneje ITTF-a, gde će se, takođe, naći najbolji stonoteniseri planete.

Zhang Jike – Ma Long

Napiši komentar...