ONI SU NEPOBEDIVI: Kina je novi-stari šampion sveta! (VIDEO)

Svetsko ekipno prvenstvo u stonom tenisu upravo je završeno. Epilog, onakav kakav su svi očekivali – apsolutna dominacija Kine u muškoj i ženskoj konkurenciji. Borbu sa ”ostatkom sveta” za drugu poziciju dobio je Japan, koji je u obe konkurencije novi vicešampion planete.

Neprikosnoven tim

Ni ove godine, ni jednoj reprezentaciji se nije dalo da poremeti svetsku stonotenisku silu na svom putu ka odbrani titule. Svi koji su stali na crtu muškoj ili ženskoj reprezentaciji Kine na ovom turniru, doživeli su poraze sa 3:0, što znači da ni jedan igrač, kao ni igračica Kine, u Kuala Lumpuru nisu doživeli poraz.

Krenimo od muškaraca… Apsolutni favoriti prošli su grupnu fazu takmičenja kao prvoplasirani, što se, naravno, od njih i očekivalo. Već u četvrtfinalu turnira sastali su se sa Švedskom, koja nije predstavljala ni najmanju pretnju najvećoj svetskoj sili ovog sporta. Rezultatom 3:0 obezbedili su polufinale, gde su ih čekali Južnokorejanci.

Olimpijski šampion na visini zadatka

Oni su takođe znali da su potpuni autsajderi u ovom meču, i ako se radi o polufinalu prvenstva sveta. Kinezi su na svoj način zabeležili ubedljivu pobedu od 3:0 i tako izborili 12. uzastopno finale svetskog ekipnog šampionata. Kada je reč o finalu, ni tu nisu imali previše problema. Sa samo jednim izgubljenim setom potvrdili su ulogu apsolutnog favorita, i osmi put za redom postali prvaci sveta.

U finalu su se prvi sastali Jun Mizutani i Xu Xin. Meč dva levoruka igrača pripao je, naravno, Kinezu, i to sa 3:0. Sledeći su za sto izašli Maharu Yoshimura i Ma Long. I u ovom meču viđena je apsolutna dominacija jednog igrača, trenutno najboljeg na svetu. Tačku na ovo finale stavio je Zhang Jike, koji je pritom izgubio i jedini set u ovom finalu. Nadigrao je Yuya Oshimu sa 3:1.

Takođe, ovom pobedom upisali su jubilarnu 20. titulu prvaka sveta svojoj zemlji, koja je neprikosnovena u tome.

I u konkurenciji žena viđena je apsolutna dominacija jedne reprezentacije. Ljubitelje stonog tenisa je, kao i kod muškaraca, više zanimalo ko će od ostalih svetskih reprezentacija uspeti da osvoji srebro, nego ko će postati šampion, jer je to mesto već odavno rezervisano za Kinu, što se na kraju i ispostavilo.

Od samog početka Kina je svim svojim protivnicama nagovestila da je i na ovom šampionatu apsolutni favorit. O tome govori činjenica da ni one, kao ni muškarci, nisu izgubile ni jednu jedinu partiju na turniru. Takmičenje su započele mečevima grupne faze gde su se direktno, kao prvoplasirane, plasirale u četvrtfinale.

Zatim su im na crtu stale reprezentativke Holandije, koje nisu predstavljale veliku opasnost. U borbi za ulaz u finale Kina se sastala sa Kineskim Tajpehom i još jednom uspela da trijmufije sa 3:0. Poslednju prepreku ka odbrani titule prestavljao im je Japan, koji je na drugom delu žreba bio dominantan.

I dalje nepobedive…

Ipak, u meču sa Kinom Japanke nisu imale čemu da se nadaju. Liu Shiwen i Ai Fukuhara prve su se sastale. U ovom meču nije viđena velika neizvesnost, s obzirom da je igračica Kine dobila meč sa 3:0. Nakon tog meča, sledio je najneizvesniji duel finala, u kome su snage odmerile Li Xiaoxia i Kasumi Ishikawa. Ipak, nakon pet odigranih setova Kineskinja je uspela da poveća prednost svoje zemlje na 2:0 i tako meč loptu preda svojoj sunarodnici Ding Ning, koja je u narednom meču stavila tačku na ovo finale pobedom nad mladom Mimom Ito sa 3:1.

Dugogodišnju tradiciju Kineskinjama 2010. godine prekinule su igračice Singapura, koje su ih te godine savladale u finalu, ali to nije smetalo Kini da nastavi tamo gde je stala.

Mečevi za titulu:

Zhang Jike – Yuya Oshima

Ding Ning – Mima Ito

Napiši komentar...