Valentin Nađ Nemedi i Viktorija Tružinski seniorski prvaci Srbije!

Pojedinačno prvenstvo Srbije za seniore, turnir koji je pravi pokazatelj stanja u srpskom stonom tenisu, održan je u Nišu. Može se reći da je ovo prvenstvo bilo istorijsko, ali u negativnom smislu. Naime, trend opadanja broja učesnika na pojedinačnom seniorskom prvenstvu se nastavlja. Kada se svede spisak, u Nišu je bilo svega 43 muškaraca i samo 15 žena.

Osvajači medalja u mešovitim parovima (foto: STK Novi Sad)

Kvalitet pojedinačnog prvenstva Srbije za seniore i seniorke iz godine u godinu sve je manji. O tome svedoči spisak igrača koji su se prijavili za ovogodišnje izdanje turnira. Pre svega, među učesnicima se nije našao ni jedan jedini igrač sa srpskim pasošem koji nastupa u inostranstvu. Ista slika viđena je i kod žena. Takođe, sem mladih reprezentativaca iz superligaških klubova, nije bilo onih zaista najboljih, koji brane boje naše zemlje na svetskim turnirima, na svetskom i evropskom prvenstvu, i tako dalje.

Da li će se na nekom od narednih državnih prvenstava okupiti više ”stranaca”, imaćemo prilike da se uverimo, ali se sada ipak treba okrenuti rezultatima iz Niša, gde su se muški i ženski superligaši borili za naslov državnog prvaka.

U konkurenciji muškaraca pojedinačno, desila se repriza prošlogodišnjeg finala, kao i finala poslednjeg TOP 16 za seniore. Sastali su se saigrači iz Banata, Valentin Nađ Nemedi i Vladimir Radonjić. Ulaskom u finale još jednom su pokazali da su trenutno najbolji mladi igrači Srbije. Kao i u njihovom poslednjem meču, koji su odigrali u finalu TOP 16, i sada je uspeo da slavi Nađ Nemedi, četvrti član reprezentacije Srbije. Vladimir Radonjić morao je da se zadovolji srebrom i najviše mesto na postolju prepusti svom saigraču. Ivor Katić, član novosadske Panonije, i Nikola Strugarević, još jedan igrač zrenjaninskog Banata, uspeli su da osvoje bronzano odličje.

Dominacija na domaćoj sceni kada su pojedinačni turniri u pitanju može se prepisati jednom muškom i jednom ženskom klubu. Kod muškaraca je to, svakako, Banat, dok je kod žena na pojedinačnim turnirima neprikosnoven Novi Sad. Finale pojedinačnog dela odigrale su Viktorija Tružinski i Ana Žofia Fenjveši, članice vicešampionskog superligaškog tima. Bolja u ovom okršaju bila je Tružinski, dok je Fenjveši bila drugoplasirana. Poraze u polufinalu doživele su Izabela Lupulesku, igračica Uniree, kao i Ivana Vejnović, članica Sente, pa im je pripala medalja za treće mesto.

Bez medalje u pojedinačnom delu, što je retko ko očekivao, ostala je Aneta Maksuti, kojoj je, očigledno, učešće na Svetskom prvenstvu pokvarilo formu, s obzirom da je odigrala samo jedan meč. Doduše, u identičnoj situaciji kod muškaraca se našao i Nađ Nemedi, ali je on ipak uspeo da trijmufuje u Nišu.

Naslov državnog prvaka u dubl konkurenciji uspeo je da osvoji par koji su činili mladi Nikša Martinović i Ivor Katić. Igrač Spartaka, kao i njegov stariji saigrač iz Panonije, u meču za titulu bili su bolji od tandema iz zrenjaninskih klubova, a u pitanju su Aleksa Gacev i Vladimir Radonjić. Još jedan dubl iz Subotice bio je treći, koji su činili Stefan Kostadinović i Kristijan Halas, dok je istu poziciju uspeo da osvoji i par iz Zrenjanina, Valentin Nađ Nemedi i Ilija Majstorović.

Nakon novosadskog finala u ženskom singlu, još jedno novosadsko finale, ali u ženskom dublu. Sastale su se Aneta Maksuti i Viktorija Tružinski na jednoj strani, i Aleksandra Savić i Ana Žofia Fenjveši na drugoj. Naslov najboljeg dubla u Srbiji odnele su Aneta i Viktorija, dok su Savić i Fenjveši takmičenje završile sa srebrnom medaljom oko vrata. Takođe, ovo je treća uzastopna titula koju u dublu Viktorija Tružinski osvaja na pojedinačnom prvenstvu Srbije za seniore i seniorke. Treću poziciju podelile su Ivana Vejnović i Tijana Jokić, kao i članice Uniree, Izabela i Anelija Lupulesku.

Titulu osvojenu na prošlogodišnjem državnom prvenstvu, najbolji mix dubl Srbije uspeo je da odbrani. Radi se od Valentinu Nađ Nemediju i Ani Žofiji Fenjveši, kojima je poslednju prepreku do odbrane titule predstavljao subotičko/senćanski par Kostadinović/Vejnović. Nakon poraza u polufinalu, na najniže pobedničko postolje našli su se Vladimir Radonjić i Aneta Maksuti, kao i Ilija Majstorović i Viktorija Tružinski.

Napiši komentar...