HALMŠTAD: Srbija, još uvek, bez predstavnika na Olimpijadi

Kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre održan je u švedskom gradu Halmšdatu, gde su se pored najboljih evropskih igrača, našli i reprezentativci Srbije. Ipak, predstavnici naše zemlje nisu uspeli da u Halmštadu overe vizu za Rio, nakon čega su, većini naših igrača, šanse za plasman na Olimpijadu minimalne.

foto: ITTF

Cilj koju su igrači pod zastavom Srbije sebi zacrtali na turniru u Švedskoj, nisu uspeli da ispune. Pet dana velike borbe, na žalost naših igrača, nije dalo željeni rezultat. Sada, kada je turnir u Halmšdatu završen i kada su poznati igrači koji su sa tog turnira overili vizu za Rio, jedina nada igračima Srbije je Olimpijska rang lista, koja nekome od njih može doneti plasman, a u najboljoj poziciji za to su Aleksandar Karakašević, odnosno, Anamaria Erdelji.

Aleksandar Karakašević

Osvrnimo se na sam turnir… Igrač sa najviše učešća na Olimpijadi od trenutnih reprezentativaca Srbije, Aleksandar Karakašević, završio je takmičenje u Halmštadu neočekivano rano. On je u svojoj kvalifikacionoj grupi imao maksimalan učinak, ostvarivši skor 3 od 3. Već u narednom meču morao je da pruži ruku svom protivniku, koji ga je nakon pet setova igre nadigrao, a u pitanju je Daniel Gorak iz Poljske. Nakon ovog poraza, Karakašević je svoju šansu tražio u tzv. crvenom žrebu, gde je prvi duel odigrao protiv Ljubomira Lancarika iz Češke i doživeo poraz, ovog puta sa 4:3. Poraz od igrača iz češke ostavio je kapitena naše reprezentacije bez šansi da se iz Halmštada plasira u Rio, pa će svoju šansu tražiti preko rang liste, za koju će od velike važnosti biti naredni Pro tur, koji se igra u Poljskoj.

Rang lista jedini spas (foto: ITTF)

Žolt Pete

Žolt Pete imao je identičan skor u grupnoj fazi kao i Karakašević, ali je u glavnom žrebu uspeo da ode korak dalje. Njegov prvi rival nakon mečeva u grupi bio je mladi igrač iz Slovenije, Darko Jorgić, koga je nadigrao sa 4:3. Ipak, Pete nije imao snage da se na pravi način suprotstavi svom sledećem rivalu. Liam Pičford iz Engleske savladao je našeg igrača sa ubedljivih 4:1 i tako ga poslao na ”crveni” žreb. Pete je i u toj fazi otišao korak dalje u odnosu na Karakaševića, jer je uspeo da savlada Daniela Košibu iz Mađarske nakon sedmog seta. U narednom duelu, naš igrač je doživeo ubedljiv poraz, a bolji od njega bio je Emanuel Lebeson iz Francuske sa 4:0. Tim porazom, Pete je završio takmičenje u Švedskoj.

Marko Jevtović

Kada je Marko Jevtović u pitanju, on je imao nešto lošiji učinak od svojih kolega na ovim kvalifikacijama. U svojoj kvalifikacionoj grupi doživeo je dva poraza, i jednu pobedu službenim rezultatom, pa je u meču prvog kola glavne table naleteo na favorizovanog Vladimira Samsonova, koji ga je eliminisao sa 4:1. Za razliku od Petea i Karakševića, Jevtović je takmičenje nastavio na ”plavom” žrebu, gde se takođe nije proslavio, jer je već u prvom meču izgubio od Nujtinka iz Belgije, rezultatom 4:3.

Otišla najdalje (foto: ITTF)

Anamaria Erdelji

Ženski deo turnira, bar kada su u pitanju igračice Srbije, imao je drugačiji epilog od muškog. Naša najbolja igračica, Anamaria Erdelji, ostvarila je najbolji rezultat od svih koji su na ovom turniru nosili dres Srbije. Ona je nakon grupne faze doživela poraz od Viktorije Pavlovič iz Belorusije, ali je u crvenom žrebu pokazala izuzetno dobru igru. Prvo je protiv Toliou iz Grčke slavila bez izgubljenog seta, da bi u narednom meču bila bolja od igračice iz Češke, Vacenovske, nakon dramatičnog meča u sedam setova. Naša reprezentativka se tu nije zaustavila, već je i u narednom meču savladala znatno bolje rangiranu igračicu od sebe, a u pitanju je Pesotska iz Ukrajne. U tom meču, Anamaria je slavila sa 4:1. Jie Li iz Holandije bila je sledeća protivnica naše igračice u borbi za Olimpijadu, i pobeda u ovom duelu bi igračici Srbije obezbedila igranje odlučujućeg meča, ali se to nije desilo. Veteranka pod zastavom Holandije savladala je igračicu naše zemlje sa 4:3 i poslala je u razigravanje za rezervna mesta za Rio. I tu je Erdelji doživela poraz, a bolja od nje bila je Georgina Pota iz Mađarske.

Gabriela Feher

Gabriela Feher je kvalifikacioni deo turnira završila sa polovičnim učinkom, jednom pobedom i jednim porazom, što joj je na glavnoj tabli donelo meč sa Ganom Gaponovom iz Ukrajne. U tom duelu naša igračica je slavila sa 4:1, da bi i u sledećem uspela da trijmufuje, a ovog puta je bila bolja od aktuelne prvakinje Evrope, Elizabete Samare iz Rumunije. Ova pobeda svakako predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja turnira, ali, borba za Rio je još uvek trajala. Polina Mihailova iz Rusije predstavljala je nepremostivu prepreku za Gabrielu Feher, sa kojom se sastala nakon meča sa Samarom. Ovo je, takođe, bio odlučujući meč za odlazak u Rio i Feherova bi pobedom overila vizu, ali, malo joj je nedostajalo da uspe u tome. Drugu šansu tražila je u crvenom žrebu, gde je u prvom meču nadigrala Račel Moret iz Švajcarske sa 4:1. Šansu za plasman u Rio izgubila je nakon narednog meča, jer je doživela poraz od domaće igračice Ekholm sa 4:1.

Priredila najveće iznenađenje (foto: ITTF)

Andrea Todorović

Dva poraza u isto toliko mečeva u grupnoj fazi Andreu Todorović postavili su u nezgodnu poziciju na glavnoj tabli. Tatjana Bilenko iz Ukrajne bila joj je prva protivnica u toj fazi, protiv koje Todorovićeva nije imala pravo rešenje. Doživela je poraz sa 4:1 i tako svoju drugu šansu traživa u plavom žrebu. Naša igračica ni tu nije zabeležila zapažen rezultat, jer je od Petre Lovas iz Mađarske izgubila sa 4:1, i tako ostala bez šansi da se plasira na Olimpijadu.

Plasman je, ipak, i dalje moguć?

I ako naši igrači nisu iskoristili šansu da se direktno iz Halmštada plasiraju u Rio, nekima od njih ostaje šansa da se ipak nađu na najvećoj svetskoj smotri. Naredni Polish Open, turnir svetske turneje ITTF-a, biće od velikog značaja za igrače koji bi plasmanom na rang listi želeli da se nađu na Olimpijskim igrama. U najboljoj poziciji su Aleksandar Karakašević i Anamaria Erdelji, kojima bi eventualni uspeh u Poljskoj obezbedio plasman na Olimpijadu.

Napiši komentar...