BALKANIJADA: Srbija najuspešnija u pojedinačnom delu turnira

Mečevima finala pojedinačnog dela takmičenja završeno je Balkansko prvenstvo u Tivtu, na kome su odličnom igrom igrači Srbije uspeli da osvoje više medalja od svih ostalih reprezentacija. Apsolutnu dominaciju u pojedinačnom delu prikazali su juniori i juniorke, gde su osvojili 4 od 5 zlatnih medalja, dok su kadeti i kadetkinje takođe bili uspešni.

Brojne medalje i pehari za Srbiju (foto: Facebook / Stonoteniski savez Srbije)

Veliki broj mladih igrača Srbije činilo je ekspediciju naše zemlje na Balkanskom prvenstvu u Tivtu, sa kog su se svi naši igrači vratili bar sa po jednom medaljom, dok je veliki broj njih osvojio po nekoliko medalja. U prvom delu turnira igrači Srbije vodili su borbu u ekipnom delu, dok su poslednja tri dana bila rezervisana za pojedinačni.

Izuzetan rezultat juniora i juniorki

Juniorske selekcije naše zemlje zabeležile su sjajan rezultat na upravo završenom Balkanskom prvenstvu. Kada je reč o ekipnom delu, devojke su osvojenom titulom pokazale da su najbolje u ovom delu Evrope, dok su muškarci porazom u finalu zauzeli drugo mesto.

Takav rezultat nagovestio je uspeh i u pojedinačnom delu turnira, što se na kraju i obistinilo. Juniorkama su pripale sve medalje u singlu, jer su se među četiri najbolje našle Dragana Vignjević, Izabela Lupulesku, Tijana Jokić i Sabina Šurjan. Vignjević je u finalu bila bolja od Lupulesku, dok su Jokić i Šurjan osvojile bronzu. Sa druge strane, sve medalje kod muškaraca u singlu nisu otišle našim igračima, ali je ipak viđeno srpsko finale gde je Nikola Marinković bio bolji od Alekse Gaceva.

Konkurencija juniorki u znaku igračica Srbije (foto: Facebook / Dragana Vignjević)

Konkurencija parova kod juniora jedina je u kojoj zlato nije pripalo igračima Srbije. Za to su se pobrinuli Tonghioiu i Oprea koji su savladali Aleksu Adamovića i njegovog saigrača iz Rumunije, Paula Mladina. Još jednu medalju u ovoj konkurenciji osvojili su Nikola Marinković i Aleksa Gacev, koji su od strane Adamovića i Mladina doživeli poraz u polufinalu. Tijana Jokić i Dragana Vignjević pobedom nad Izabelom Lupulesku i igračicom Rumunije, Andreom Klapom, osvojile su titulu Balkanskih šampionki, dok su u istoj konkurenciji Ana Aleksandrić i Sabina Šurjan bile trećeplasirane.

Još jedno finale u kojima su viđeni isključivo igrači u dresu Srbije odigrano je u kategoriji mešovitih parova, gde su Nikola Marinković i Izabela Lupulesku nadigrali Nikšu Martinovića i Sabinu Šurjan u borbi za titulu.

Dobar turnir i za kadete

U konkurenciji kadeta i kadetkinja nešto bolji bili su njihovi vršnjaci iz Rumunije, koji su odneli najviše zlatnih medalja. Ipak, i pored toga neosporan je odličan rezultat kadeta i kadetkinja Srbije na ovogodišnjoj Balkanijadi.

Jedinu zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji za kadete uspeo je da osvoji Dimitrije Levajac, koji je pobedom nad Kristijanom Bogdanom iz Rumunije postao novi Balkanski šampion. Anđela Menger i Radmila Tominjak bile su na dobrom putu da se nađu u finalu turnira, ali su ih u tome zaustavile igračice Rumunije, pa je reprezentativkama Srbije pripala bronzana medalja.

Kadeti na pobedničkom postolju u ekipnoj konkurenciji (foto: Facebook / Stonoteniski savez Srbije)

Još jedno srpsko-rumunsko finale viđeno je u dubl konkurenciji kod kadeta, gde su se Akoš Benke i Dimitrije Levajac sastali sa Kristijanom Bogdanom i Mariusom Radoijem. Borba za zlatnu medalju u ovoj konkurenciji ipak je pripala Rumunima, a Benke i Levajac su morali da se zadovolje srebrom. Dubl iz Srbije koji je takođe osvojio medalju je par koji su činili Todor Skeledžija i Nikola Cerovac, a pripala im je bronza.

Dobru priliku da osvoje najsjajnije odličje u konkurenciji parova kod kadetkinja propustile su, nažalost, Anđela Menger i Reka Bezeg, koje su doživele poraz u novom srpsko-rumunskom finalu. Kada je reč o mešovitim parovima, u finalu nije bilo igrača u dresu Srbije, ali su se na pobedničkom postolju za treće mesto našli Dimitrije Levajac i Anđela Menger.

Srbija i Rumunija ubedljivo su najuspešnije reprezentacije Balkanskog prvenstva. Bolji u juniorskoj konkurenciji bili su naši reprezentativci, dok su Rumuni i Rumunke zabeležili nešto bolje rezultate od kadeta naše zemlje. Kada se podvuče crta, može se doneti zaključak da su svi reprezentativci Srbije iza sebe imali odličan turnir.

TOP 12, pa Evropsko

Najbolje igrače Srbije sada očekuju pozivni turniri, odnosno TOP 12, koji će se za juniore i kadete održati do kraja maja. Nakon toga igrači koji budu bili odabrani od strane selektora, potpunu pažnju posvetiće pripremama za Evropsko prvenstvo, koje se u julu održava u Zagrebu.

One thought on “BALKANIJADA: Srbija najuspešnija u pojedinačnom delu turnira

  • 16.05.2016. at 16:05
    Permalink

    Čestitke na medaljama. Ovo nije uspeh Saveza nego klubova

    Reply

Napiši komentar...