BALKANIJADA: Zlato, srebro i dve bronze za Srbiju u ekipnom delu

Balkanski šampionat za mlade održava se u Tivtu, gde su juniori i kadeti naše zemlje nakon dva dana takmičenja uspeli da osvoje medalje u ekipnom delu. Najsjajnije odličje pripalo je juniorkama, srebrni su bili juniori, dok su kadeti i kadetkinje osvojili bronzanu medalju. Danas, 13. maja, počinje pojedinačni deo turnira.

Mladi reprezentativci Srbije nalaze se u Crnoj Gori, gde brane boje Srbije na Balkanskom prvenstvu za mlade. Prva dva dana takmičenja bila su uspešna za igrače naše zemlje, s obzirom da su sve selekcije Srbije uspele da se okite nekim od odličja.

Selekcije Srbije sa selektorima (foto: Facebook / Stonoteniski savez Srbije)

Najbolje u svojoj konkurenciji bile su juniorke, koje su do titule stigle tako što su u finalu bile bolje od vršnjakinja iz Rumunije, rezultatom 3:1. Put do titule juniorke Srbije započele su na sjajan način, jer su grupnu fazu takmičenja prebrodile sa 3 pobede u isto toliko mečeva, uz samo jednu izgubljenu partiju u tim susretima. Lak posao imale su u polufinalu, gde su sa 3:0 bile bolje od Bosne i Hercegovine. Žensku juniorsku reprezentaciju Srbije na ovom turniru čine Izabela Lupulesku, Tijana Jokić, Sabina Šurjan, Dragana Vignjević i Ana Aleksandrić.

Srebrna medalja u ekipnom delu turnira pripala je juniorima, koji nisu imali snage da u meču za titulu nadigraju selekciju Rumunije, koja je slavila sa 3:1. Rezultati juniora Srbije u grupnoj fazi bili su dobar pokazatelj da će tim naše zemlje biti jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova prvaka Balkana, jer su bez izgubljene partije ostvarili prolaz dalje. U polufinalu su, rezultatom 3:1, sa turnira eliminisali selekciju Bugarske, ali su nakon finala morali da se zadovolje srebrom. Nikola Marinković, Aleksa Gacev, Nikša Martinović, Aleksa Adamović i Matija Jovičić čine juniorsku reprezentaciju Srbije na Balkanijadi u Tivtu.

Do bronzanih medalja uspeli su da stignu kadeti i kadetkinje, koji su nakon grupne faze takmičenja porazima okončali svoj put ka tituli. Sjajna igra u grupi obe selekcije ukazivala je na suprotno, to jest da će se i muška i ženska kadetska reprezentacija naći u finalu, s obzirom da, kao i juniori i juniorke, nisu doživeli poraz u toj fazi.

Kadetima su na megdan u polufinalu izašli domaćini takmičenja, igrači Crne Gore, koji su nakon svog dobrog izdanja uspeli da eliminišu kadetski tim Srbije. Rezultat je bio 3:1 u korist Crnogoraca, koji su kasnije u finalu doživeli poraz od Rumunije, dok je Srbija u meču za treće mesto sa 3:1 savladala rivala iz grupe, Bugarsku. Igrači koji brane boje Srbije u kategoriji kadeta su Dimitrije Levajac, Todor Skeledžija, Nikola Cerovac i Akoš Benke.

Dobar rezultat u grupnoj fazi ipak nije bio presudan kada su u pitanju kadetkinje Srbije, koje su pružile sjajnu igru u tom delu takmičenja, ali im je u polufinalu ponestalo snage u duelu sa Bugarskom, kojoj je ovaj polufinalni meč pripao sa 3:1. Kadetkinje su na taj način ostale bez plasmana u finale, ali su u borbi za bronzu pružile dobru igru protiv Albanije i zasluženo slavile sa 3:0. Anđela Menger, Radmila Tominja, Reka Bezeg i Danijela Karkušova nastupaju za žensku kadetsku reprezentaciju Srbije.

Danas (13. maj) počinje takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji, a žreb pojedinačnog dela, kao i kompletne rezultate ekipnog, možete pronaći klikom na linkove ispod.

KOMPLETNI REZULTATI – EKIPNO
ŽREB – POJEDINAČNO

Napiši komentar...