ITTF POLISH OPEN: Zlato u dublu, timska medalja za dlaku

ITTF Polish Junior & Cadet Open 2016 okupio je najbolje mlade stonotenisere Evrope, koji su se u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji, u više disciplina, borili za što bolji plasman. Među učesnicima našlo se četiri juniorke, jedna kadetkinja i jedan kadet iz Srbije, od kojih je juniorka Sabina Šurjan bila najuspešnija i u dublu osvojila zlato.

Održan je još jedan veliki evropski turnir sa kog su se reprezentativke Srbije vratile barem sa jednim odličjem. U tom cilju uspela je Sabina Šurjan, kojoj je pošlo za rukom da u dubl konkurenciji, zajedno sa saigračicom iz Belorusije, Darijom Trigolos, osvoji najsjajnije odličje.

Na najvišem pobedničkom postolju, Šurjan i Trigolos (foto: Nikolaj Lupulesku)

Predaleko od medalje nisu bile ni ostale igračice naše zemlje, od kojih je najbliža bila Izabela Lupulesku, s obzirom da je u dva odlučujuća meča za medalju, u pojedinačnoj i dubl konkurenciji, doživela poraz. Kada je reč o pojedinačnom delu, Lupulesku se među 8 najboljih sastala sa aktuelnom evropskom juniorskom šampionkom, Adinom Diakonu iz Rumunije, koja je našu reprezentativku eliminisala sa 4:2. U dubl konkurenciji, Lupulesku je nastupala zajedno sa Andreom Klapom iz Rumunije, ali su i tu poražene u odlučujućem meču za polufinale. Od njih su bile bolje upravo Sabina Šurjan i Darija Trigolos.

Tijana Jokić i Dragana Vignjević, takođe juniorske reprezentativke Srbije, ostvarile su plasman među 32 najbolje igračice turnira, ali za prolaz među 16 nisu imale snage. Darija Trigolos bila je bolja od Dragane Vignjević, dok je Tijana Jokić pretrpela poraz od Anastasije Koliš iz Rusije. Pojedinačni deo takmičenja ni Sabini Šurjan nije doneo odličje, jer je kao i njene dve saigračice iz reprezentacije, takmičenje završila među 32 najbolje porazom od Monapsorn Saritapirak iz Tajlanda.

Osmina finala bila je maksimum za dubl Jokić/Vignjević, jer su u toj fazi takmičenja naletele Janinu Kamerer i Juliju Kaim iz Nemačke, koje su uspele da ih pobede i tako ostave bez šansi za medalju u dubl konkurenciji.

Sala u Vladislavovu gde je održan turnir (foto: ITTF)
Timska medalja – za dlaku!

Velike šanse posedovale su reprezentativke Srbije u ekipnom delu turnira, gde su pored Rumunije i Rusije važile za jedne od favorita. Ipak, meč četvrtfinala doneo im je susret sa Češkom, gde su nakon pet dramatičnih partija izgubile rezultatom 3:2 i ostale bez plasmana u polufinale, samim tim i bez osvojenog odličja.

Od kadeta i kadetkinja, Levajac i Menger 

Jedina kadetkinja koja je na ovom turniru predstavljala Srbiju bila je Anđela Menger. Ona je u svojoj kvalifikacionoj grupi doživela jednu pobedu i jedan poraz, kao i ostale dve igračice iz grupe, ali je imala najslabiji set količnik, što je doprinelo da grupnu fazu takmičenja završi na trećem mestu. To joj nije obezbedilo plasman na glavnu tablu, pa je takmičenje nastavila na utešnoj tabli, gde je stigla do četvrtfinala i tada doživela poraz od domaće igračice Martine Lis.

Nešto uspešnija, Anđela Menger bila je u konkurenciji dublova, gde je zajedno sa Crnogorkom Ivonom Petrić takmičenje završila među 16 najboljih dublova. U rundi od 32 bile su bolje od Drabant/Dari iz Mađarske, ali su u narednoj fazi poraz doživele od domaćeg, poljskog para. Menger je, takođe, zajedno sa Ivonom Petrić činila tim za ekipni deo turnira, ali u toj fazi njih dve nisu uspele da prođu kvalifikacionu grupu.

Jedini muški predstavnik Srbije na turniru bio je Dimitrije Levajac, koji je u konkurenciji kadeta pokušao da ostvari što bolji plasman. Ipak, kada je pojedinačni deo turnira u pitanju, dalje od runde od 32 nije mogao. U toj fazi takmičenja naleteo je na Svena Heniga, njegovog vršnjaka iz Nemačke koji ga je eliminisao. Prethodno, u fazi od 64, Levajac je bio slobodan. Takođe, grupnu fazu takmičenja naš mladi reprezentativac prebrodio je maksimalnim učinkom, odnosno sa dve pobede u isto toliko mečeva.

U konkurenciji parova Levajac je nastupao sa Roelom Bogieom iz Holandije. Njih dvojica su u prvom kolu bili slobodni, da bi i drugo kolo uspeli da dobiju meč službenim rezultatom, ali je na red došlo treće kolo, odnosno, runda od 16 najboljih, gde su se sastali sa Kirilom Fadeevim i Kajom Stumperom iz Nemačke. Nemci su u ovom uzbudljivom meču u pet setova uspeli da slave i tako ostave reprezentativca Srbije bez šansi da se u dubl konkurenciji okiti nekim od odličja. Zajedno sa saigračem iz Holandije, Levajac je nastupao i u timskoj konkurenciji, ali tu nije imao sreće jer je grupnu fazu završio sa jednom pobedom i dva poraza, što nije bilo dovoljno za dalji plasman.

Napiši komentar...