Fan Žendong najbolji na Japan Openu, Ma Long bez finala

Jedan od turnira Super serije na koji su se odazvali gotovo svi najbolji stonoteniseri sveta, nedavno je završen. Borbu za titulu i u muškoj i u ženskoj konkurenciji vodili su, kao po običaju, Kinezi. Kod muškaraca najbolji je bio Fan Žendong, dok je Liu Šiven bila najbolja u ženskom delu turnira.

Nadigrao svoje sunarodnike (foto: ITTF)

Odigran je prvi turnir Super serije ITTF-a nakon što je zaključen spisak učesnika za Olimpijske igre. Ma Long, najbolji stonoteniser sveta, doživeo je tek drugi poraz u proteklih godinu dana, dok je aktuelni olimpijski šampion, Žang Žike, takođe poražen u polufinalu turnira. S obzirom će dva pomenuta igrača igrati u pojedinačnom delu u Riju, a novi šampion Japan Opena, Fan Žendong, ne, postavlja se pitanje da li su Ma Long i Žang Žike zaista pružili svoj maksimum u Japanu, ili je mladi Fan dokazao da je nezasluženo izostavljen sa spiska putnika u Rio.

Identična situacija viđena je i kod žena, gde je Liu Šiven odnela titulu, ali će na Olimpijadi nastupati Ding Ning i Li Ksaoksja.

Spisak učesnika govorio je samo jedno, a to je da će se za šampionsku titulu boriti isključivo Kinezi, što se i obistinilo. Prvi polufinalni par kod muškaraca činili su Ma Long i Ksu Ksin, gde je levoruki Kinez uspeo da, nakon dužeg vremena, zabeleži pobedu nad aktuelnim prvakom sveta i tako mu nanese tek drugi poraz u proteklih 365 dana. Na donjoj polovini žreba, u borbi za finale sastali su se Žang Žike i Fan Žendong, gde je devetnaestogodišnjak uspeo da savlada olimpijskog prvaka iz Londona i tako i eliminiše i drugog putnika za Rio.

Poraz prvaka sveta nakon dugog perioda (foto: ITTF)

Kada je reč o finalnom meču, najmlađi član kineske četvorke, Fan Žendong, uspeo je da odigra izuzetno dobar stoni tenis i tako osvoji još jedan turnir Super serije, a svoje starije kolege ostavi iza sebe. Sa 4:1 Fan je slavio nad Ksuom (11:9, 11:5, 9:11, 11:7, 11:5).

U polufinalu ženskog dela turnira našlo se ”samo” tri igračice sa kineskim pasošem, a četvrto mesto popunila je igračica Kineskog Tajpeha, Čing Čeng. Rekete su u gornjoj polovini žreba ukrstile Liu Šiven i Žu Juling, gde je Šiven zasluženo slavila i obezbedila finale, dok je na donjoj polovini, aktuelna prvakinja sveta, Ding Ning, rutinski odradila posao protiv reprezentativke Kineskog Tajpeha.

Duel dve Kineskinje u borbi za titulu, prvakinja sveta nije uspela da dobije, jer je Šiven prikazala sjajnu igru za koju Ding Ning nije imala odgovor, a slavila je sa 4:2 (17:19, 11:7, 11:6, 8:11, 12:10, 11:7).

Naredni veliki turnir, odnosno jedan od turnira iz Super serije, počinje već 22. juna, a održaće se u Južnoj Koreji, gde će se ponovo naći najbolji stonoteniseri sveta.

VIDEO:
Ma Long – Ksu Ksin (1/2 finale)
Žang Žike – Fan Žendong (1/2 finale)

FINALE: Fan Žendong – Ksu Ksin

FINALE: Liu Šiven – Ding Ning

Napiši komentar...