KOREA OPEN: Ksu Ksinu titula, ponovo bolji od Ma Longa

Još jedan turnir Super serije održan je u Južnoj Koreji, gde su se, kao i na nedavno održanom Japan Openu, za titulu borili najbolji igrači na svetu, Kinezi. Aktuelni svetski šampion ponovo je poklekao pred svojim saigračem iz reprezentacije, Ksu Ksinom, koji ga je porazio drugi put za sedam dana. Među ženama, titulu je uspela da osvoji svetska šampionka Ding Ning.

Ksu Ksin, ponovo bolji od kolege iz nacionalnog tima (foto: ITTF)

Turnir koji je predstavljao jednu od poslednjih provera onima koji će ovog leta nastupati na Olimpijskim igrama, završen je na način koji su svi ljubitelji stonog tenisa očekivali, a to je da se u borbi za titulu nađu isključivo kineski stonoteniseri. To je ostvareno, ali malo ko je mogao da očekuje da će najbolji stonoteniser sveta, Ma Long po drugi put u poslednjih sedam dana doživeti poraz od svog saigrača, Ksu Ksina.

Da napomenemo, Kinu će u pojedinačnom delu Olimpijade kod muškaraca predstavljati Ma Long i Žang Žike, dok će boje najmnogoljudnije zemlje kod žena braniti Ding Ning i Li Ksaoksja.

Kada je pre sedam dana Ksu Ksin bio bolji od Ma Longa, to je aktuelnom prvaku sveta bio tek drugi poraz u proteklih 365 dana. Da Ma Long ne započne novu pobedničku seriju, pobrinuo se levoruki Ksu Ksin, koji je u vrlo dramatičnom finalnom meču Korea Opena slavio sa 4:3. Viđeno je pregršt neverovatnih poteza sa obe strane u kojima je publika uživala, a poseban je bio sedmi set meča, u kome je Ma Longu malo nedostajalo da nakon vodstva Ksua od 7:2 i 10:5 preokrene rezultat u svoju korist.

Prvi polufinalni par činili su Ma Long i Čien An Čen, igrač Kineskog Tajpeha, koji je priredio najveće iznenađenje turnira time što je aktuelnog olimpijskog prvaka Žang Žikea eliminisao i prvoj rundi glavne table Korea Opena. Kvalitetnu igru prikazao je i u nastavku turnira, ali protiv Ma Longa ipak nije uspeo da priredi još veću senzaciju, jer je Kinez sa 4:0 bio ubedljiv.

Na donjoj polovini žreba našli su se finalisti Japan Opena, Ksu Ksin i Fan Žendong. Za razliku od finala u Japanu, koje je pre sedam dana pripalo mlađem članu kineskog tima, levoruki penhold igrač je slavio ovog puta sa 4:3 i tako obezbedio igranje finala.

Zajedno nastupale u dublu, Liu Šiven i Ding Ning (foto: ITTF)

Kada je reč o ženskom delu turnira, u borbi za titulu viđena je repriza finala od pre sedam dana sa Japan Opena, ali je epilog bio drugačiji, jer je ovog puta aktuelna svetska prvakinja, Ding Ning, uspela da slomi otpor Liu Šiven i savlada je sa 4:1.

Igračice koje su vodile borbu za titulu bez većih problema su uspele da dođu do finala. Rezultatom 4:0 Šiven je u polufinalu savladala mladu saigračicu iz reprezentacije, Žu Juling, dok je Ding Ning sa 4:1 bila bolja od igračice sa holandskim pasošem, Li Jie.

FINALE: Ksu Ksin – Ma Long

FINALE: Ding Ning – Liu Šiven

Napiši komentar...