PARAOLIMPIJSKE IGRE: Srpski paraolimpijci pretplaćeni na medalje

Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru počinju 7. septembra, i trajaće ukupno jedanaest dana. Veoma uspešni, stonoteniseri Srbije sa invaliditetom, našu zemlju predstavljaće i u Riju. Stonoteniski tim na Paraolimpijadi činiće ukupno devet olimpijaca, šestoro takmičara i tri trenera.

Spremna za još jednu Olimpijadu, Borislava Perić-Ranković (foto: ITTF)

Kada se među ljubiteljima stonog tenisa u Srbiji pomene paraolimpijski tim, prva asocijacija je – uspeh. Sa gotovo svakog velikog takmičenja naši stonoteniseri sa invaliditetom vraćali su se sa po nekoliko odličja, i ako je odlazak na većinu tih takmičenja, uglavnom zbog finansijskih razloga, bio pod znakom pitanja.

Uz velike napore, paraolimpijski tim Srbije otputovao je na Olimpijske igre u Londonu 2012. Taj tim, koji je brojao ukupno 13 članova, uspeo je da osvoji čak 5 medalja. Podsetimo se, nakon uspešne misije koja je obavljena pre četiri godine, paraolimpijci su po povratku u Srbiju sami organizovali pobedničko slavlje.

U međuvremenu, jedino što se promenilo je broj osvojenih medalja i priznanja. Na svetskom i evropskom šampionatu osvojeno je više medalja, a Borislava Perić-Ranković proglašena je za najbolju stonoteniserku sveta za 2015. godinu među osobama sa invaliditetom.

Na red je došao Rio… Devetoro igrača i članova stručnog štaba činiće stonoteniski paraolimpijski tim za Rio. Selektor i trener reprezentacije, osvajač gotovo svih odličja na velikim turnirima koje je moguće osvojiti, Zlatko Kesler, predvodiće tim Srbije na igrama u Riju. Treneri Ilija Đurašinović i Lazar Kurteš takođe će biti deo ekspedicije naše zemlje.

Mitar Palikuća (foto: ITTF)

Borislava Perić-Ranković i Nada Matić nastupaće u klasi T4, Mitar Palikuća vodiće borbu u klasi T5, dok će se Goran Perlić nadmetati u klasi T2. Zorica Popadić prva je rezerva u klasi T4, i ukoliko bi jedna takmičarka iz te klase odustala od učešća, mesto bi dobila naša reprezentativka. Takođe, rezerva u klasi T2 biće i Ana Prvulović.

Tradicija osvajanja medalja na velikim takmičenjima govori da će Rio biti još jedan uspešan turnir za paraolimpijce pod zastavom Srbije, koji će se u Brazilu nalaziti od 7. do 18. septembra.

Napiši komentar...