Srbija bez medalje u pojedinačnom delu Evropskog prvenstva

Reprezentativci Srbije završili su učešće na Evropskom prvenstvu za mlade u Zagrebu. Osvojena je jedna medalja, u ekipnom delu, dok su u pojedinačnom delu juniorke bile najbliže polufinalu, ali su zastale na poslednjoj prepreci.

Nikola Marinković i Izabela Lupulesku (foto: ITTF)

Drugi, odnosno, pojedinačni deo Evropskog šampionata za mlade nije bio previše uspešan za igrače Srbije, s obzirom da u tom delu niko nije uspeo da se domogne odličja, pa je pretposlednji dan ovog turnira, za igrače Srbije bio poslednji.

Najbliže odličju u pojedinačnom delu bile su juniorke, Sabina Šurjan i Izabela Lupulesku sa svojim dubl partnerkama iz Rumunije, Mihaelom Plaeasu i Andreom Klapom, kao i Dragana Vignjević i Tijana Jokić, koje su zajedno nastupale u toj konkurenciji. Vignjević i Jokić takmičenje su završile u osmini finala, dok su Lupulesku i Šurjan sa svojim partnerkama bile na korak od medalje, s obzirom da su poraze doživele u odlučujućem meču za polufinale, tj. u četvrtfinalu.

Pojedinačno, najbolji plasman kod juniorki ostvarile su Izabela Lupulesku i Sabina Šurjan, koje su se domogle osmine finala. Lupulesku je poražena od Mari Migot iz Francuske, dok je od Sabine Šurjan bolja bila Tin Tin Ho, iz Engleske.

Samo jedan par iz Srbije uspeo je da se nađe među 32 najbolja u juniorskoj miks dubl konkurenciji, a u pitanju su Nikola Marinković i Izabela Lupulesku. Prvu prepreku u toj fazi uspeli su da prebrode, ali su u osmini finala bili poraženi od Tomasa Polanskog (Češka) i Tin Tin Ho (Engleska).

U pojedinačnoj konkurenciji kod juniora, jedino je Nikola Marinković uspeo da se domogne faze od 32 najboljih, gde je naleteo na francuskog igrača, Žoa Sejfrida, koji ga je nadigrao.

Nikola Marinković i Aleksa Gacev, kao i Nikša Martinović i Matija Jovičić, uspeli su da se domognu šesnaestine finala u dubl konkurenciji kod juniora, ali više od toga nisu mogli. Marinkovića i Gaceva nadigrali su Italijani, Daniele Pinto i Antonio Amato, dok su Martinovića i Jovičića savladali Mathan Simon i Aviv Ben-Ari iz Izraela.

Najbolji kadet Srbije, Dimitrije Levajac, jedini je član srpske reprezentacije koji je uspeo da se nađe među 32 najbolja kadeta Evrope. Ipak, dalje od šesnaestine finala nije mogao, s obzirom da je bolji od njega bio Čen Ksi Vang, reprezentativac Azerbejdžana.

Jovan Jockov i Danijela Karkušova (foto: ITTF)

U dubl konkurenciji kod kadeta niko nije uspeo da se domogne šesnaestine finala, dok su u mešovitim parovima tog uzrasta, jedini u šesnaestini finala uspeli da se nađu Jovan Jockov i Danijela Karkušova. Korak dalje mladi mešoviti dubl nije uspeo da se plasira, s obzirom da je poraz doživeo od Macieja Kubika i Joane Sokolovske iz Poljske.

Kada je reč o kadetkinjama, u pojedinačnom delu ni jedna igračica Srbije nije ostvarila plasman među 32 najbolje u Evropi, dok su u dubl konkurenciji u tome uspele Anđela Menger i Reka Bezeg. Nažalost, njih dve nisu uspele da u toj fazi ostvare pobedu, pa su takmičenje završile u šesnaestini finala, a bolje od njih bile su Laura Tifenbruner i Sofija Kli iz Nemačke.

Kratak rezime turnira

Ubedljivo najbolji uspeh od predstavnika Srbije ostvarile su juniorke, osvajanjem srebrne medalje u ekipnom delu. Posebno raduje činjenica da sve igračice Srbije koje su osvojile ovu medalju, i sledeće godine će biti juniorke.

Kada je o muškarcima reč, nisu uspeli da se domognu medalje, ali su jedan od glavnih ciljeva ispunili, vrativši se među najbolje, to jest, u prvu diviziju, i na sledećem šampionatu Evrope takmičenje će započeti među 16 najboljih Evropskih reprezentacija.

Kadeti i kadetkinje nisu uspeli u onome što je pošlo za rukom srpskim juniorima, već će na sledećem prvenstvu Evrope nastupati u drugoj diviziji. Kadetkinje su takmičenje završile na 22. mestu, dok su kadeti bili 23.

S obzirom da na prošlom Evropskom prvenstvu niko od predstavnika Srbije nije osvojio medalju ni u jednoj konkurenciji, može se reći da je za srpski stoni tenis, ovogodišnji šampionat u Zagrebu, bio uspešan.

Čitaoci našeg portala u nekom od narednih članaka mogu očekivati još informacija o Evropskom šampionatu za mlade. Takođe, mogu pročitati neki od prethodnih članaka u kojima smo izveštavali o učinku selekcija Srbije u ekipnom delu turnira. Uskoro će biti dostupni svi video snimci mečeva igrača Srbije koji su se odigrali na stolovima pokrivenim kamerama.

One thought on “Srbija bez medalje u pojedinačnom delu Evropskog prvenstva

  • 16.07.2016. at 23:11
    Permalink

    Stonoteniserkama i stonoteniserima Srbije svaka cast jer su verovatno dali sve od sebe ali trebalo bi pitati selektore da li je ovakav rezultat dobar, ako je 22 odnosno 23 mesto u kadetskoj konkurenciji dobar rezultat selektoru treba cestitati na takvom rezultatu

    Reply

Napiši komentar...