DEMONSTRACIJA SILE U RIJU: Kineska finala u obe konkurencije

Kineski stonoteniseri još jednom su pokazali da su apsolutni vladari stonog tenisa. Dominacija u stonoteniskom sportu viđena je i u Riju, gde ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji niko nije uspeo da nanese poraz nekom od igrača Kine, pa će zlato i srebro podeliti između sebe. U ženskoj konkurenciji, finale je već odigrano.

Oči ljubitelja stonog tenisa iz čitavog sveta bile su uprte u stonotenisere koji su se nadmetali na 31. letnjim Olimpijskim igrama. Pred igračima koji ne dolaze iz Kine bio je samo jedan zadatak, savladati nekog od predstavnika najmnogoljudnije zemlje i samim tim napraviti senzaciju, ali i poljuljati njihovu dominaciju.

U tome niko nije uspeo!

Selektor Kine i ovog puta finale OI posmatraće sa tribina (foto: ITTF)

Kako je odmicao turnir u Riju, predstavnici Kine imali su sve teže prepreke na putu do finala, ali ni jedna nije bila dovoljno teška da ih zaustavi u tom pohodu. Snage u muškom finalu odmeriće dvojica najboljih stonotenisera sveta, aktuelni svetski i aktuelni olimpijski prvak, Ma Long i Žang Žike, dok je u ženskoj konkurenciji finale već odigrano, i slavila je Ding Ning nad svojom sunarodnicom Li Ksjaoksjom.

Sudar velikana

Dvojica stonotenisera koji su u Riju bili nepremostiva prepreka svakom igraču koji je na njih naleteo, udariće jedan na drugog u finalu Olimpijskih igara. Žang Žike, branilac zlata iz Londona, ima možda i poslednju šansu da se domogne još jednog olimpijskog zlata, dok je pred Ma Longom najveći izazov u dosadašnjem toku karijere, s obzirom da bi osvajanjem zlata postao novi Gren slem šampion, jer je prethodno postao prvak sveta, pre nešto više od godinu dana.

Samsonov – nedovoljno dobar protiv Žikea (foto: ITTF)

Ono što je sigurno je da se ni jedan ni drugi igrač neće zadovoljiti srebrom, pa je velika borba zagarantovana, kao i u svakom njihovom dosadašnjem meču.

Ovo su treće Olimpijske igre za redom u kojima se u finalu sastaju isljučivo Kinezi, pa će selektor reprezentacije, Li Guliang, i ovog puta meč posmatrati sa tribina. Meč počinje u noći između utorka i srede od 02:30 po našem vremenu.

Još jedan meč koji će privući i te kako veliku pažnju je meč za bronzu, u kome se sastaju Vladimir Samsonov i Jun Mizutani, koji nisu uspeli da pruže dovoljno dobru igru u polufinalu kako bi eliminisali nekog od predstavnika Kine. Ovaj meč je zakazan za 01:30 po srednjoevropskom, našem vremenu.

Zlato i suze za Ding Ning

Igračica koja je 2015. uspela da se domogne titule prvaka sveta, postala je Gren slem šampionka. Pre četiri godine u Londonu, snage su u finalu odmerile Ding Ning i Li Ksaoksja, gde je Ksaoksja bila bolja. Sada, u Riju, šansu za revanš dobila je Ding Ning, i uspela je da je iskoristi.

Ding Ning (foto: ITTF)

Publika u paviljonu 3 u Rio de Žaneiru imala je priliku da uživa u meču dostojnom olimpijskog finala. Sedam setova, atraktivni poeni i česti izlivi emocija bili su prava poslastica za gledaoce.

Prvi set pripao je Ding Ning, ali je Ksaoksja tu prednost protivnice osvajanjem drugog seta anulirala. Isti scenario viđen je u trećem i četvrtom setu, pa je nakon četiri odigrana seta rezultat bio 2:2. Usledio je peti set koji je pripao prvakinji iz Londona, ali je Ning ipak smogla snage i osvojila šesti, čime je meč uvela u najneizvesniju moguću završnicu.

Kada je bilo najpotrebnije, Ding Ning je odigrala na maksimalnom nivou, što joj je donelo osvajanje sedmog seta, čime je postala nova olimpijska šampionka i osvajačica prvog Gren slema u karijeri, a Ksaoksja je pognute glave morala da napusti ring i zadovolji se srebrnim odličjem.

Rezultat meča po setovima u korist Ding Ning: 11:9, 5:11, 14:12, 9:11, 8:11, 11:7, 11:7

Bronzu u ženskoj konkurenciji osvojila je igračica Severne Koreje, Song Kim, koja je u finalu nadigrala Ai Fukuharu iz Japana.

Promo video – najava finalnog meča u muškoj konkurenciji

Napiši komentar...