RIO 2016: Završen stonoteniski turnir, svo zlato Kinezima

Mečevima finala u ekipnom delu okončano je takmičenje u stonom tenisu na 31. letnjim Olimpijskim igrama. Kada se sumiraju rezultati, može se reći da ni malo nisu bili iznenađujući, s obzirom da je Kina u svim konkurencijama bila neprikosnovena.

Osvajači medalja u muškom delu (foto: ITTF)

Ekipni deo Olimpijskih igara u Riju usledio je nakon takmičenja u pojedinačnom, gde su Ma Long i Ding Ning postali novi Olimpijski prvaci. Sjajnu igru iz pojedinačnog dela preneli su i u ekipni, gde su, uz svoje saigrače, pružali izuzetne partije i tako ostavljali svoje protivnike bez ikakvih šansi za pobedu.

U finalu muškog dela turnira Kini se suprotstavio Japan, koji je u borbi za finale, nakon dugog i dramatičnog meča bio bolji od Nemačke. Svojim duelom finalni meč otvorili su Ma Long i Koki Niva. Meč nije previše trajao, a od samog početka znalo se da će Ma Long biti taj koji će voditi glavnu reč u ovom susretu. Uspeo je da slavi sa 3:0, po setovima 11:6, 11:9, 11:6.

Usledio je drugi meč finala koji je bio prava poslastica za publiku u Riju. Sastali su se, na strani Kine, Ksu Ksin, a na strani Japana, Jun Mizutani. Osvajanjem prva dva seta Japanac je stavio do znanja svom protivniku da neće moći da računa na pobedu ukoliko ne prikaže bolju igru, da bi u trećem i četvrtom Ksu bio bolji i poravnao rezultat na 2:2. Peti, odlučujući set, ipak je pripao Japancu, koji je ovom pobedom finale učinio i te kako dramatičnim.

Na red je došao meč dublova, gde se Japan nije proslavio. Za Kinu, koja je slavila u ovom meču sa 3:1, nastupali su Ksu Ksin i Žang Žike, dok su boje Japana branili Koki Niva i Maharu Jošimura.

Sledeći meč predstavljao je prvu meč loptu za Kineze, a nastupao je neprikosnoveni Ma Long. Sa druge strane stola našao se Maharu Jošimura, koji je, najblaže rečeno, počišćen od strane novog olimpijskog prvaka sa 3:0 (11:1, 11:4, 11:4).

Bronza Nemcima

Neopisiva radost nakon osvajanja bronze (foto: ITTF)

Nemačka je u meču za treće mesto odmerila snage sa Južnom Korejom. Viđen je još jedan veoma dramatičan meč, koji je Nemačka, ovog puta, uspela da dobije, i po treći put za redom se okiti nekim od odličja na Olimpijskim igrama.

U prvom meču Jungsik Jung je bio bolji od Štegera sa 3:2, da bi u narednom Ovčarov istim rezultatom uspeo da slavi nad Jo Se Hjukom. Meč dublova, u kome su Timo Bol i Bastian Šteger igrali protiv Sangsu Lija i Jungsik Junga, bio je, ispostaviće se, odlučujući, a dobili su ga Nemci sa 3:2. Jedini meč koji nije odigran u pet setova bio je i poslednji, u kome je Timo Bol uspeo da nadigra Jo Se Hjuka i tako svojoj reprezentaciji donese i te kako dragocenu bronzanu medalju.

Žene – Nemicama jedan set u finalu

Apsolutna dominacija, verovatno i veća u odnosu na muški deo turnira, viđena je u ženskom delu gde je Kina na putu do finala bukvalno pregazila sve svoje rivale, a za kraj, u finalnom duelu, i Nemačku. Jedan jedini set za Nemačku uspele su da osvoje Ksiaona Šan i Petrisa Solja u meču dublova.

Neprikosnovene – Ding Ning i Šiven Liu (foto: ITTF)

Li Ksaoksja, koja je najavila povlačenje iz kineske reprezentacije nakon Olimpijskih igara, u prvom meču finala je sa 3:0 porazila Jing Han, da bi u drugom susretu Šiven Liu bila bolja od Petrise Solje, takođe sa 3:0. Meč dublova bio je poslednji u ovom finalu, koje je po prikazanom više ličilo na meč četvrtine ili osmine finala.

Kada je u pitanju meč za bronzanu medalju, viđena je i te kako velika borba, u kojoj su Japanke bile bolje od Singapura i zasluženo osvojile bronzano odličje.

Napiši komentar...