SAMO 28 GODINA: Žang Žike završava stonotenisku karijeru?

Prema pisanjima kineskih medija, Žang Žike će po završetku Olimpijskih igara u Riju staviti tačku na svoju karijeru, u kojoj je osvojio sve što jedan stonoteniser može osvojiti. Kako navode mediji iz Kine, glavni razlog penzionisanja Žang Žikea je njegova povreda, koja je prisutna već nekoliko godina.

Nemoćan protiv povrede (foto: ITTF)

Dvostruki svetski šampion i Olimpijski prvak iz Londona prerano će završiti svoju karijeru, u kojoj je osvojio bukvalno sve što se može osvojiti, što ga svrstava među najbolje stonotenisere svih vremena. Ipak, sa samo 28 godina primoran je da se penzioniše, a razlog je, između ostalog, povreda, koja ga muči već nekoliko godina.

Pritisak selektora Li Gulianga i same reprezentacije bio je vidljiv u proteklih par godina, s obzirom da je Žike bio označen kao drugi predstavnik Kine u pojedinačnom delu u Riju, a za to mesto su takođe konkurisali i ostali reprezentativci, poput Ksu Ksina i Fan Žendonga. To je obavezalo Žikea da u olimpijskom ciklusu između Londona i Rija pruža dobre partije, kako bi se opravdano našao među učesnicima pojedinačnog dela takmičenja u Riju.

Loši odnosi uticali su na to da Žike veliki deo protekle sezone ne igra, kada je klupsko takmičenje u pitanju, pa je i to jedan od razloga njegovog nezadovoljstva.

Ukoliko se pokaže da su navodi kineskih medija tačni, za šta nema sumnje, stoni tenis će ostati bez jednog od najboljih stonotenisera ikada, koji je obeležio naš sport u proteklih nekoliko godina.

Olimpijski šampion u pojedinačnom delu postao je u Londonu 2012, titule svetskog prvaka osvojio je 2011. i 2013. čime je postao jedan od pet Gren slem šampiona, koliko ih je ukupno u istoriji stonog tenisa. Dvostruki je osvajač Svetskog Kupa (2011. i 2014.), dok je pobede na Pro-turovima ostvario ukupno šest puta.

Neki od najboljih poena

Napiši komentar...