Na snagu stupaju NOVA PRAVILA u stonom tenisu

Nepunih godinu i po dana prošlo je od kada smo najavili revolucionarnu promenu pravila u stonom tenisu, koja se pretežno tiču saveta trenera. Od 1. oktobra, treneri će svojim igračima moći da daju savete između poena, što je do sada bilo sankcionisano od strane sudije. Takođe, izmenjene su još neke tačke pravilnika stonog tenisa.

Promena pravila u stonom tenisu najavljena je još 2011. godine, kada je nemačka stonoteniska federacija odlučila da u okviru svoje zemlje testira nova pravila, koja su, u međuvremenu, usvojena od strane ITTF-a i njihova primena kreće u celom svetu.

Detaljnije…

Od strane trenera igrači mogu primati savete u svakom momentu, osim za vreme poena i između zagrevanja i početka meča. Nepoštovanje ovog pravila dovodi do opomene treneru od strane sudije žutim kartonom.

Saveti za vreme kratkih prekida igre i između setova, kao i saveti između poena bez remećenja kontinuiteta igre su dozvoljeni. Igračima je dozvoljeno i da u toku seta odu do trenera za savet, ukoliko protivnik ide za lopticu. Igrač koji dobija savete mora se vratiti za sto pre igrača koji je išao za lopticu, u suprotnom, dobiće žuti karton.

Saveti pre servisa, kao i u slučaju kada je igraču lopta na dlanu, dozvoljeni su, ali i za vreme brisanja peškirom. Takođe, igračima je dozvoljeno okretanje ka treneru između poena, ali se takođe neće sankcionisati pogled ka treneru pre servisa.

Igraču nije dozvoljeno skretanje ka treneru dok ide za loptu, izuzev ako se lopta nalazi u delu ringa gde se nalazi i trener. Nešto što, takođe, nije dozvoljeno igračima, jeste preterano sporo kretanje po lopticu između poena dok trener daje savete. Igračima nije dozvoljeno da između poena idu ka treneru kako bi dobili savete, već moraju ostati pored stola, dok je još jedna zabranjena radnja kretanje igrača ka treneru nakon što je išao po lopticu van ringa.

Napiši komentar...