PARAOLIMPIJSKE IGRE: Istorijski uspeh, zlato, srebro i dve bronze

Srpski paraolimpijski tim u Riju osvojio je ukupno devet medalja, od čega je samo u stonom tenisu osvojeno četiri. Po prvi put u karijeri najsjajnije odličije na POI osvojila je Borislava Perić-Ranković u pojedinačnom delu, dok je zajedno sa Nadom Matić u ekipnoj konkurenciji bila srebrna. Takođe, Mitar Palikuća i Nada Matić okitili su se bronzanim medaljama u singlu.

Borislava i Nada u meču dubla (foto: ITTF)

Neverovatan uspeh na upravo završenim Paraolimpijskim igrama u Riju ostvarili su srpski stonoteniseri sa invaliditetom. Četiri osvojene medalje, od čega jedna zlatna, jedna srebrna i dve bronzane pokazuju ne samo da se tradicija osvajanja medalja na velikim takmičenjima ne prekida, već i da je na svakom novom takmičenju broj odličja sve veći.

Prva nas je obradovala Borislava, osvajanjem svoje prve zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji u klasi T4 savladavši Miao Žang iz Kine u veoma napetom meču finala. Posebnu draž ovom zlatu daje i činjenica da Borislava u prethodna dva pokušaja u Pekingu 2008. i Londonu 2012. nije uspela da se domogne zlata, već je gubila u finalima.

U istom terminu kada se Perić-Ranković borila za zlato, bitku za bronzanu medalju u klasi T4 vodila je Nada Matić. Rezultatski minus od dva seta srpska stonoteniserka uspela je da anulira, a zatim i osvoji peti odlučujući set i donese još jedno i te kako značajno odličije Srbiji. Su Gilori iz Velike Britanije bila je njena rivalka u finalu, a rezultat meča bio je 12:14, 8:11, 11:8, 11:6, 11:6 u korist Matićeve.

Treću medalju za Srbiju u stonom tenisu na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama doneo je Mitar Palikuća, koji je u klasi T5 briljirao u meču za bronzanu medalju. Bobru za to odličje vodio je sa Tomijem Urhaugom iz Norveške, koji je dobru igru pokazao samo u prvom setu, koji je i osvojio, ali je dalji tok meča u svakom smislu pripao stonoteniseru iz Srbije.

Ovim je završen pojedinačni deo turnira, nakon čega je krenulo nadmetanje u ekipnom delu, gde je ženska reprezentacija Srbije u sastavu Perić-Ranković i Matić bila označena kao jedan od favorita za osvajanje medalje u klasi T4-5. Tu ulogu su opravdale, ali ipak nisu uspele da se domognu još jednog zlata.

U finalu su se sastale sa izuzetnim igračicama Kine, koje su ovog puta prikazale bolju igru i uspele da se domognu zlatne medalje. Meč finala započet je okršajem dublova, gde su Borislava i Nada odmerile snage sa Bian Žang i Gai Gu. Od samog početka Kineskinje su nametnule ritam koji nije odgovarao stonoteniserkama Srbije, koje do kraja meča nisu imale rešenje da im se na pravi način suprotstave, pa su doživele poraz sa 3:0 (11:9, 11:2, 11:9).

Izjednačenje je pokušala da donese Borislava Perić-Ranković, koja je u svom susretu singla odmerila snage sa Bian Žang. Ipak, Kineskinja je u presudnim momentima imala više koncentracije, što joj je donelo trijmuf nad stonoteniserkom Srbije, a samim tim i pobedu u meču i osvajanje zlata.

Zlatko Kesler predvodio je srpsku ekspediciju u Riju kao trener i selektor, dok su u timu takođe bili i treneri Lazar Kurteš i Ilija Đurašinović.

Napiši komentar...