EP, DRUGI DAN: Sale i Ruta sigurni, dublovi u glavnom žrebu

Srpski stonoteniseri imaju dobar učinak nakon drugog dana Evropskog prvenstva za seniore u Budimpešti. Plasman u glavni žreb singla obezbedili su Aleksandar Karakašević, Andrea Todorović i Aneta Maksuti, dok su ostali eliminisani ranije. Kada je reč o dublovima, većina nastavlja turnir u glavnom žrebu.

Kvalifikacioni mečevi pojedinačne i dubl konkurencije odigrani su prvog i drugog dana šampionata Evrope koje se održava u mađarskoj prestonici. Kada je reč o srpskim predstavnicima, najveće nade za odličje polažu se u Aleksandra Karakaševića i njegovu dubl partnerku Rutu Paskauskiene, koji su se plasirali u osminu finala.

Singl – Karakašević, Todorović i Maksuti u glavnom žrebu

Najbolji stonoteniser Srbije, Aleksandar Karakašević, grupnu fazu turnira završio je na prvom mestu, iako je pretrpeo jedan poraz od Bence Majoroša iz Mađarske sa 4:1. Liderska pozicija u grupi Karakaševiću je donela direktan plasman na glavnu tablu, čime je preskočio dodatne kvalifikacije za ulazak među 64. Ovidiu Ionesku, stonoteniser Rumunije, biće rival srpskom igraču u prvom kolu glavnog žreba, a taj meč biće odigran u četvrtak od 21:00 čas.

Protiv Rumuna za ulazak u 32 (foto: sportklub.rs)

Sa druge strane, Marko Jevtović i Žolt Pete nisu uspeli da se nađu na prvom mestu svojih kvalifikacionih grupa, pa su šansu za plasman u glavni žreb morali da traže u dodatnom kvalifikacionom meču. Nažalost, oba srpska predstavnika doživela su poraze u tim mečevima. Jevtovića je nadigrao domaći igrač Hunor Sos sa 4:1, dok je od Petea bolji bio Sadi Ismailov iz Rusije, rezultatom 4:2, pa su na taj način ostali bez plasmana u glavni žreb turnira.

Kada je reč o reprezentativkama Srbije, dve od tri uspele su da se nađu među 64 najboljih, a u pitanju su Andrea Todorović i Aneta Maksuti. Njih dve će u četvrtak nastaviti takmičenje i pohod ka što boljem plasmanu. Ipak, imaće veoma teške zadatke, jer se Todorovićeva sastaje sa Barbarom Balazovom iz Slovačke, a Maksuti sa igračicom koja na ovom turniru brani titulu, Rumunkom Elizabetom Samarom. Meč Andree Todorović igra se od 17:40, dok Maksuti nastupa od 16:50.

Andrea Todorović (foto: ITTF)

Najmlađa članica srpskog tima u Budimpešti, Izabela Lupulesku, nije uspela da se plasira među 64 najboljih, jer je u grupi završila kao trećeplasirana, uz jednu pobedu i dva poraza.

Dublovi jure medalju

Nešto bolji učinak u odnosu na pojedinačni deo ostvarili su srpski dublovi. Naime, jedan miks dubl, dva muška i dva ženska dubla nastavljaju borbu za neko od odličja na glavnoj tabli.

Najveći adut Srbije na ovom turniru svakako je srpsko-litvanski miks dubl, Karakašević-Paskauskiene, koji je do sada četiri puta bio prvak starog kontinenta. Osvajanje zlata u Budimpešti predstavljalo bi najlepši mogući opraštaj Aleksandra Karakaševića od dresa reprezentacije, ali bi ispisalo i novu stranicu istorije u stonom tenisu.

Srbin i Litvanka turnir su otvorili na najbolji mogući način. Oni su kao prvi nosioci u šesnaestini finala bili bolji od ruskog para Skačov-Odorova sa 3:1 i na taj način zakazali susret osmine finala sa domaćim predstavnicima, Adamom Sudijem i Sandrom Pergel. Meč sa Mađarima igra se u četvrtak od 10:00 časova, a pobedom srpsko-litvanski par obezbedio bi igranje meča za medalju, odnosno, polufinale.

Srpski mešoviti dubl koji čine Marko Jevtović i Izabela Lupulesku poražen je u kvalifikacionom delu turnira.

Marko Jevtović i Žolt Pete, koji zajedno nastupaju u dublu, nalaze se u šesnaestini finala, gde će im rivali biti Frane Kojić (Hrvatska) i Alvaro Robles (Španija). Taj meč igra se u četvrtak od 13:00 časova. Sa druge strane, Aleksandar Karakašević i Bojan Tokić iz Slovenije odmeriće snage sa Teodorom Aleksandrovim i Denislavom Kodjabaševim iz Bugarske, a početak susreta zakazan je takođe za 13:00.

Dobar start turnira imale su i srpske igračice u dublu, koje se takođe nalaze među 32 najbolja dubla Evrope. Izabela Lupulesku i Daria Trigolos iz Belorusije sa ubedljivih 3:0 savladale su Airi Avameri (Estonija) i Aneliju Karovu (Bugarska) i tako prošle u glavni žreb, dok su Todorović i Maksuti u istoj fazi bile bolje od beloruskih igračica Aline Arlouskaje i Aline Nikitčanke, rezultatom 3:2.

Lupulesku i Trigolos nastupaju u četvrtak od 10:45, a sastaće se sa Kristin Silbereisen i Sabinom Vinter iz Nemačke, dok iskusniji srpski par igra od 11:30 takođe protiv Nemica, a u pitanju su Ksiaona Šan i Petrisa Solja.

Glavni žreb

Muškarci – singl
Žene – singl
Muškarci – dubl
Žene – dubl
Miks dubl

Uživo prenos

Laola1.tv
Eurosport TV

Napiši komentar...