POČELO EP: U Budimpešti šestoro srpskih predstavnika

Najbolji stonoteniseri starog kontinenta trenutno se nalaze u prestonici Mađarske, gde je počelo Evropsko prvenstvo. Srbiju predstavlja šestoro takmičara, koji će u narednih pet dana pokušati da se domognu neke od evropskih medalja u singlu, dublu ili miks dublu. Šanse postoje.

Šestoro predstavnika Srbije otputovalo je u Budimpeštu na prvenstvo Evrope, koje se održava od 18. do 23. oktobra. Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović i Žolt Pete, kao i Andrea Todorović, Aneta Maksuti i mlada Izabela Lupulesku pokušaće da ostave što bolji utisak na najjačem evropskom takmičenju, na kome neko od srpskih stonotenisera učestvuje poslednji, a neko po prvi put.

Oproštaj Aleksandra Karakaševića

Najbolji stonoteniser Srbije, čovek koji je obeležio srpski stoni tenis u protekle dve decenije, najavio je da će Evropsko prvenstvo u Budimpešti biti poslednji turnir takvog tipa na kome će učestvovati, i da će se upravo u glavnom gradu Mađarske oprostiti od dresa nacionalnog tima.

Turnir kreće mečevima grupne faze u pojedinačnom delu, a Saletovi protivnici u toj fazi su Bence Majoroš (Mađarska), Evut Ostvuder (Holandija) i Gabriel Griksti (Malta).

Karakašević će na ovom šampionatu, pored pojedinačne konkurencije, nastupati u dublu zajedno sa stonoteniserom Slovenije, Bojanom Tokićem. Tradicionalno neugodni par može se naći u završnici turnira, kao i doći do neke od medalja. Ipak, kako se radi o kontinentalnom prvenstvu, put ka medalji biće veoma težak.

Zajedno mogu do medalje (foto: ITTF)

Sa druge strane, ono što je glavno srpskom asu za ovaj šampionat zasigurno je konkurencija mešovitih parova, gde nastupa sa Litvankom, Rutom Paskauskiene, naravno. Par koji je višestruki osvajač evropskog zlata predstavljaće veliki problem protivnicima na ovom turniru, ko god se nađe sa druge strane stola, a osvajanje medalje za oproštaj od reprezentacije može se označiti kao glavni cilj. Karakašević i Paskauskiene označeni su kao prvi nosioci.

Izazov za Jevtovića i Petea

Marko Jevtović i Žolt Pete zajedno će nastupati u dublu na ovom šampionatu, gde će se boriti za što bolji plasman. Takođe, u pojedinačnom delu turnira takmičenje započinju mečevima grupne faze, dok će Jevtović miks dubl igrati sa najmlađom članicom srpske ekspedicije u Budimpešti, Izabelom Lupulesku.

Protivnici Marka Jevtovića u grupnoj fazi, kojom počinje takmičenje su Konstantinos Papageorgiu iz Grčke, Erik Glod iz Luksemburga, kao i bugarski stonoteniser Teodor Aleksandrov. Sa druge strane, Žolt Pete će u grupi odmeriti snage sa Niagolom Stojanovim iz Italije, Ioanisom Sgouropogulosom iz Grčke, kao i sa igračem Turske, Abdulahom Jigenlerom.

Prvo seniorsko EP za Izabelu

Izabela Lupulesku, najbolja juniorka Srbije, u Budimpešti debituje na seniorskom prvenstvu starog kontinenta. Pored nje, u sastavu Srbije za ovaj turnir nalazi se, sada već standardna, Aneta Maksuti, kao i Andrea Todorović.

Po prvi put na seniorskom EP – Izabela Lupulesku (foto: ITTF)

Mečevima singla sve tri predstavnice Srbije započeće takmičenje u glavnom gradu Marađske, a grupa najiskusnije članice nacionalnog tima, Andree Todorović, izgleda ovako: Stefani Luilet (Francuska), Tamara Pavčnik (Slovenija) i Solomija Bratejko (Ukrajna). U grupi Anete Maksuti takođe se nalaze i Maria Ksio (Španija), Giorgia Pikolin (Italija) i Anika Lundstrom (Finska), dok će Izabela Lupulesku debitovati na ovom šampionatu protiv Irine Ćobanu (Rumunija), Leile Olivere (Portugal) i Georgije Zavicanou (Grčka).

U ženskoj dubl konkurenciji Aneta i Andrea nastupaće zajedno, dok će Izabela igrati sa takođe juniorkom, Dariom Trigolos iz Belorusije.

Turnir počinje mečevima grupne faze u singlu, nakon čega slede kvalifikacioni mečevi u dubl i miks dubl konkurenicji. Takmičenje na glavnoj tabli u svim kategorijama počinje trećeg dana turnira, izuzev miksa za koji će se odigrati jedno kolo drugog dana.

Pratite rezultate srpskih igrača na Evropskom prvenstvu putem naše Facebook stranice.

Detaljnije:

Muškarci pojedinačno – grupe
Žene pojedinačno – grupe
Muškarci dubl – preliminarno
Žene dubl – preliminarno
Mešoviti dubl – preliminarno

Glavni žreb:

Muškarci pojedinačno
Žene pojedinačno
Muškarci dubl
Žene dubl
Mešoviti dubl

Uživo prenos:

Laola1.tv
Eurosport TV (Srbija)

Napiši komentar...