RUTINSKI DO TITULE: Fan Žendong osvojio Svetski kup

Svetski kup za muškarce koji je ove godine okupio 20 stonotenisera dobio je novog šampiona, a u pitanju je devetnaestogodišnji Fan Žendong iz Kine, koji je u finalu bio bolji od svog sunarodnika Ksu Ksina. 

Najznačajniji turnir u svetu stonog tenisa nakon Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara održao se u nemačkom gradu Sarbrikenu, gde se 20 stonotenisera sa svih kontinenata borilo za naslov pobednika Svetskog kupa.

Svetski kup dobio novog šampiona (foto: ITTF)

Ulogu favorita uspeli su da opravdaju predstavnici Kine, Fan Žendong i Ksu Ksin, koji nisu imali milosti prema svojim rivalima i gotovo svakog savladali prilično ubedljivo.

Fan Žendong, koji je važio za prvog nosioca turnira u svom prvom meču bio je veoma siguran i lako savladao Gao Ninga iz Singapura sa 4:0 (11:3, 11,3, 11:6, 11:3). Sledeći meč doneo mu je susret sa Jungsik Jungom iz Južne Koreje, koga je takođe uspeo da savlada bez problema, prepustivši mu samo jedan set (6:11, 11:5, 11:9, 12:10, 11:9).

Njegov sledeći protivnik bio je Kristian Karlson iz Švedske, stonoteniser koji je eliminacijom domaćeg ljubimca Dimitrija Ovčarova u osmini finala priredio najveće iznenađenje turnira, a zatim savladao i Francuza Simona Gauzija.

Ipak, Fan Žendong nije dozvolio da Šveđanin priredi još jednu senzaciju, iako je igrač iz Skandinavije prikazao veoma dobru igru protiv mladog Kineza. Na kraju, pobedu i plasman u finale slavio je kineski takmičar rezultatom 4:1 (11:4, 11:8, 7:11, 11:9, 11:7).

Sa druge strane, očekivani protivnik Fan Žendonga u finalu bio je Ksu Ksin, koji je u svom prvom meču savladao Huga Kalderana iz Brazila sa 4:0, zatim je eliminisao Gerela iz Švedske sa 4:1, da bi u polufinalu uspeo da slavi nad Čun Ting Vongom, takođe sa 4:1.

A u finalu…

Susret finala između dva sunarodnika bio je meč u kome je publika mogla samo da uživa. Pregršt atraktivnih poena i svega onoga što čini duel dvojice Kineza, ali i što je sastavni deo jednog finala velikog takmičenja, viđeno je u sali u Sarbrikenu.

Bez imalo straha Žendong je uspeo da osvoji prvi set i na taj način dobro započne susret. Sličnu igru ponovio je i u sledeća dva, što mu je donelo vodstvo od 3:0 čime je došao na korak od titule. Četvrti set, koji je predstavljao poslednju šansu za Ksu Ksina, pripao je upravo njemu. Na taj način, produžio je finalni susret, ali samo za jedan set, jer je već u petom Žendong uspeo da stavi tačku i ponovo pokaže celom svetu da je možda i glavni favorit za titulu prvaka Sveta 2017.

Rezultat po setovima bio je 4:1 (11:5, 11:6, 11:8, 7:11, 12:10) za Fan Žendonga.

U duelu za treće mesto snage su odmerili poraženi polufinalisti, Kristian Karlson i Čun Ting Vong, a slavio je igrač iz Hong Konga sa 4:1 (8:11, 12:10, 11:6, 11:9, 11:7).

FINALE: Fan Žendong – Ksu Ksin

Napiši komentar...