ZA ISTORIJU: Šesnaestogodišnja Miu Hirano osvojila Svetski kup

Ispisana je nova stranica istorije kada je u pitanju ženski stoni tenis. Japanska igračica Miu Hirano, sa samo 16 godina starosti, uspela je da osvoji Svetski kup i na taj način postane najmlađa osvajačica ovog turnira u istoriji, kao i prva ne-kineska stonoteniserka koja je u uspela da se dočepa ove titule.

foto: ITTF

Svetski kup za žene održan je od 7. do 9. oktobra u Filadelfiji, u SAD. Sam početak turnira govorio je da će stoni tenis dobiti prvu ne-kinesku pobednicu Svetskog kupa, s obzirom da su prve favoritkinje, igračice Kine, Ding Ning i Liu Šiven, neposredno pre početka turnira odustale od takmičenja.

Stonoteniserka Japana, Miu Hirano, sa svega 16 godina starosti uspela je da osvoji titulu i tako postane najmlađa osvajačica Svetskog kupa ikada, a jedan od ključnih mečeva odigrala je u četvrtfinalu, gde je odmerila snage sa Mimom Ito, takođe šesnaestogodišnjom Japankom. Ulogu blagog favorita imala je Mima Ito, ali to nije uspela da iskoristi, pa je njena saigračica, Miu Hirano, pobedom od 4:1 obezbedila prolaz u polufinale.

U polufinalu naletela je na prvog nosioca turnira, igračicu Singapura, Feng Tianvei. Nakon velike borbe i šest odigranih setova, stonoteniserka Japana uspela je da izvuče pobedu protiv iskusne protivnice i na taj način uđe u samu završnicu – finale.

Čing I Čeng, stonoteniserka Kineskog Tajpeha, predstavljala je poslednju prepreku igračici Japana na putu ka najvećoj tituli u karijeri. Svesna istorijske šanse da postane najmlađi pobednik Svetskog kupa, Miu Hirano je od samog početka meča nametnula svoj ritam koji je održala do kraja. Sjajna igra donela je pobedu od 4:0 (11:9, 11:5, 11:4, 11:8) i senzaciju koja je ispisala novu stranicu istorije u stonom tenisu.

U duelu za treće mesto, Feng Tianvei bila je bolja od Jane Tie iz Singapura sa 4:1.

Pregled turnira

Finale: Miu Hirano – Čing I Čeng

Napiši komentar...