Završeno je prvenstvo Evrope, Lebeson i Hu Melek novi šampioni

Evropsko prvenstvo za seniore u Budimpešti je završeno! U šest dana takmičenja najbolji stonoteniseri starog kontinenta borili su se za neku od titula. Veoma zanimljim tok turnira viđen je u muškom delu, gde je mladi Emanuel Lebeson senzacionalnom igrom došao do titule, dok je među ženama blistala Meleh Hu, stonoteniserka Turske.

Najveća titula u karijeri za Lebesona (foto: ITTF)

Najvažnije takmičenje za stonotenisere sa tla Evrope danas je završeno. Branioci titule, naročito u muškom delu, ispali su ranije nego što se očekivalo.

Eliminacija Dimitrija Ovčarova, branioca titule, u šesnaestini finala turnira od strane mladog Jakuba Dijasa iz Poljske iznenadilo je sve ljubitelje stonog tenisa, ali i same igrače u Budimpešti kojima je pao kamen sa srca nakon što je prvi favorit za titulu ispao. To im je dalo nadu da baš oni mogu biti novi prvaci Evrope, a to se naročito odnosi na mlade stonotenisere koji su imali zadatak da ne dozvole nekom od ”veterana”, poput Samsonova i Bola, da osvoje titulu.

U tome su i uspeli! Mladi Emanuel Lebeson iz Francuske, kao i njegov sunarodnik, Simon Gauzi, prebrodili su sve prepreke na putu do finala. Lebeson je uspeo da u polufinalu nadigra Dijasa iz Poljske, dok je Gauzi u istoj fazi turnira bio bolji od Timo Bola. U finalu je viđena borba dva Francuza, u kojoj je Lebeson bio bolji i zasluženo postao prvak starog kontinenta. Slavio je sa 4:1, po setovima 14:12, 9:11, 11:7, 11:3, 11:6.

Samari bronza, titula za Melek Hu
Najbolja u ženskoj konkurenciji (foto: ITTF)

Kada je reč o ženskom delu turnira, najbolja je bila igračica Turske, Melek Hu, koja je u borbi za titulu morala da savlada Fu Ju iz Portugala. Bio je to nešto manje neizvestan meč od onog koji su odigrali muškarci, a turska stonoteniserka slavila je takođe sa 4:1 (11:3, 11:2, 11:4, 10:12, 11:7). Igračica koja je branila titulu na ovom turniru, Elizabeta Samara, nije uspela da ponovi uspeh koji je ostvarila na prethodnom šampionatu, jer je od nove vicešampionke doživela poraz u polufinalu, nakon dugog i uzbudljivog meča rezultatom 4:3.

Dominacija Nemačke u dublu

Do najsjajnijeg odličja i titule prvaka Evrope u muškom dublu uspeli su da dođu mladi Patrik Franciska i Džonatan Grot. Stonoteniseri Nemačke i Danske su u borbi za zlato uspeli da savladaju poljsku kombinaciju, koju su činili Jakub Dijas i Daniel Gorak, a rezultat u korist nemačko-danskog dubla bio je 4:2.

Četiri stonoteniserke Nemačke odmerile su snage između sebe u finalu konkurencije parova kod žena. Sabina Vinter i Kristin Silbereisen došle su do titule nakon što su sa 4:2 bile bolje od sunarodnica Ksiaone Šan i Petrise Solje. Da podsetimo, igračice Srbije u dublu eliminisane su upravo od novih šampionki, kao i vicešampionki.

Titula u miksu bračnom paru

Žoao Monteiro i Daniela Dodean Monteiro blistali su u konkurenciji mešovitih parova, gde su Aleksandar Karakašević i Ruta Paskauskiene bili bronzani. Portugalsko-rumunski par u finalu je odmerio snage sa švedskom kombinacijom, koju su činili Matias Karlson i Matilda Ekholm. Viđen je veoma dramatičan meč u kome su oba para propuštala po nekoliko meč lopti, ali je poslednji poen meča pripao paru Monteiro, koji je osvajanjem ove titule postao prvi bračni par u istoriji stonog tenisa koji je osvojio prvenstvo Evrope.

Video:

FINALE: Miks dubl
FINALE: Muški dubl

FINALE: Muškarci singl

Napiši komentar...