ANKETA: Najveći uspeh srpskog stonog tenisa u 2016?

Godina na izmaku može se okarakterisati kao uspešna za srpski stoni tenis, s obzirom da je osvojeno nekoliko svetskih i evropskih odličja koje nismo imali prethodnih godina.

Ljubitelje stonog tenisa u Srbiji ove godine u najvećoj meri obradovali su paraolimpijci, juniorke i Aleksandar Karakašević, osvojivši medalje na Svetskim i Evropskim prvenstvima, kao i na Paraolimpijskim igrama.

Juniorke

Ogroman uspeh na Evropskom juniorskom prvenstvu u Zagrebu, odigranom u julu, ostvarile su izabranice selektora Nikolaja Lupuleskua, koje su uspele da se domognu srebrne medalje. Srpske juniorke u borbi za zlato poražene su od favorizovane ekipe Rumunije, koja je ponovila prošlogodišnji uspeh osvojivši titulu prvaka starog kontinenta.

Karakašević na OI

Avgust je bio rezervisan za najveću sportsku smotru na svetu – Olimpijske igre. Sada već bivši reprezentativac, legendarni Aleksandar Karakašević, ostvario je ogroman uspeh plasiravši se u Rio, gde je nakon pobede nad igračem iz Australije, doživeo poraz od Britanca Pola Drinkala.

Paraolimpijci

Nedugo zatim put Južne Amerike uputili su se i srpski paraolimpijci, koji su na Paraolimpijskim igrama uspeli da osvoje čak četiri medalje. Nova olimpijska šampionka postala je Borislava Perić-Ranković, koja je u klasi T4 savladala Miao Žang iz Kine u borbi za zlato. Srebrna medalja takođe je završila oko vrata Perić-Ranković, ali u ekipnoj konkurenciji, zajedno sa Nadom Matić.

Još jedna medalja u pojedinačnom delu klase T4 završila je oko vrata Nade Matić, koja je u borbi za bronzu savladala Britanku Su Gilori. Jedinu medalju od muških predstavnika osvojio je Mitar Palikuća, koji je nakon poraza u polufinalu bio odličan u meču za treće mesto, gde je nadigrao Tomija Urhauga iz Norveške.

Evropsko – Karakašević

Oproštaj od dresa reprezentacije imao je Aleksandar Karakašević, koji je poslednji meč u nacionalnom timu odigrao na Evropskom prvenstvu za seniore u Budimpešti. Zajedno sa dugogodišnjom dubl partnerkom, Rutom Paskauskiene, Karakašević je uspeo da se plasira u polufinale i tako se domogne veoma značajne bronzane medalje. Bolji od srpsko-litvanskog dubla bili su Šveđani, Matias Karlson i Matilda Ekholm.

Izabela Lupulesku

Najbolja juniorka Srbije, Izabela Lupulesku, nastup na Svetskom juniorskom prvenstvu početkom decembra krunisala je osvajanjem bronzane medalje u kategoriji mešovitih parova. Ona je zajedno sa Darkom Jorgićem odigrala izuzetan turnir, gde je u polufinalu nakon velike neizvesnosti poražena od Jukija Macujame i Hine Hajate iz Japana.


Rezultati ankete

One thought on “ANKETA: Najveći uspeh srpskog stonog tenisa u 2016?

  • 23.12.2016. at 22:15
    Permalink

    Nije mi jasno zasto je glasano za Karakasevica,uz duzno postovanje prosao je svoje,mislim da je Izabela mnogo bolja i pozrtvovanija.:)

    Reply

Napiši komentar...