JUŽNA AFRIKA: Juniorke bez četvrtfinala, sledi borba za 11. mesto

Ženska juniorska reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi nije uspela da se plasira među 8 najboljih selekcija sveta, jer je u drugoj fazi takmičenja pretrpela poraze od Francuske i Rumunije. Danas, 2. decembra, srpske juniorke vode borbu za 11. mesto.

Jedine predstavnice Srbije na Svetskom juniorskom prvenstvu zaustavljene su u drugoj fazi takmičenja na putu ka svetskoj medalji. U novoformiranoj grupi, koju su, pored Srbije, činile Francuska i Rumunija, izabranice selektora Lupuleskua pretrpele su dva poraza.

Prvi od ova dva susreta Srbija je odigrala protiv Rumunije, aktuelnog prvaka starog kontinenta. Rumunke su bolje otvorile meč, jer je njihova najbolja igračica, Adina Diakonu sa 3:0 (11:3, 11:6, 11:8) savladala Sabinu Šurjan. Usledio je veoma dramatičan duel stonoteniserke Srbije, Izabele Lupulesku, i Rumunke Andree Dragoman, u kome je nakon velike borbe u četiri seta ipak uspela da slavi rumunska igračica. Rezultat po setovima za povećanje vodstva Rumunije na 2:0 bio je 8:11, 13:11, 22:20, 12:10.

Tijana Jokić (foto: ITTF)

Nadu srpskom timu u trećem susretu dana vratila je Tijana Jokić, koja se samo u prvom setu mučila protiv Andree Klape. Besprekornu igru pružila je u drugom i trećem delu meča, pa je rezultat u korist srpske juniorke glasio: 15:13, 11:7, 11:9.

Usledio je duel koji je Izabela Lupulesku morala da dobije kako bi sačuvala šanse svog tima da trijmufuje u duelu sa Rumunijom. Na drugoj strani stola nalazila se najbolja rumunska igračica, Diakonu, pa je od samog početka bilo jasno da će Izabela morati da pruži besprekornu igru kako bi savladala višestruku prvakinju Evrope. Nažalost, Diakonu je odigrala meč na vrhunskom nivou što je i dokazala pobedom od 3:0 (11:8, 12:10, 11:8), pa je Srbija svoju šansu morala da traži u meču sa Francuskom.

U međuvremenu, Francuska je uspela da savlada Rumuniju sa 3:1 što nije odgovaralo reprezentaciji Srbije.

Na red je došao i odlučujući susret između Srbije i Francuske, koji je Srbija morala da dobije sa 3:0 ili 3:1 kako bi se našla u četvrtfinalu šampionata sveta.

Dragana Vignjević (foto: ITTF)

Sam start duela dve reprezentacije obeležen je dramatičnim susretom Izabele Lupulesku i Audre Zarif, koji je nakon velike drame i pet odigranih setova dobila francuska stonoteniserka (11:6, 10:12, 11:6, 6:11, 12:10). Do rezultatskog izjednačenja pokušala je da dođe Dragana Vignjević, koja je u drugom meču odmerila snage sa Mari Migo iz Francuske. Iako sa 3:0 (11:8, 16:14, 12:10), Francuskinja je teško izašla na kraj sa srpskom stonoteniserkom, koja nije uspela da poravna na 1:1.

Ponovo je Tijana Jokić bila ta koja je vratila nadu svom timu smanjenjem prednosti rivala na 2:1. Ovog puta, takođe nakon pet odigranih setova, Jokićeva je nadigrala Ošen Gislen (8:11, 11:4, 11:7, 13:15, 11:7).

Usledio je susret Izabele Lupulesku i najbolje igračice Francuske, Mari Migo. Od samog starta meča igračica Francuske nametnula je svoj ritam koji nije odgovarao srpskoj igračici. Sa ubedljivih 3:0, Migo je stavila tačku na susret dve reprezentacije savladavši Izabelu Lupulesku (11:7, 11:4, 11:4).

Protiv Španije za 11. mesto

Eliminacijom u drugoj fazi takmičenja reprezentacija Srbije našla se u borbi za plasman od 9. do 12. mesta. Prvi meč u toj fazi srpske juniorke izgubile su od stonoteniserki Sjedinjenih Američkih Država, rezultatom 3:2, pa će od 15:00 časova, 2. decembra, odmeriti snage sa Španijom. Pobedom u tom meču ekipni deo turnira završiće kao 11. selekcija sveta, dok bi eventualnim porazom juniorke Srbije bile 12.

Napiši komentar...