SJAJNI MA LONG: Titula završnog pro-tura najboljem na svetu

Godinu dana prošlo je od kada su se Ma Long i Fan Žendong sastali u finalu završnog pro-tura 2015. glavnom gradu Portugala, kada je bolji nakon sedam odigranih setova bio aktuelni svetski prvak. Danas su dvojica rivala ponovo odmerila snage u finalu istog turnira, a jedina razlika u odnosu na prošlu godinu je broj odigranih setova – pobednik je ostao isti.

Novi-stari šampion završnog turnira (foto: ITTF)

Turnir na kome su se našli najbolji stonoteniseri sveta odvijao se prema očekivanjima, Kinezi su u svakom svom meču bili sigurni, dok su predstavnici Evrope i ostalih azijskih zemalja završavali takmičenje kako se bližila završnica turnira.

Jedini stonoteniser u polufinalu koji ne dolazi iz Kine bio je Jung Jungsik, koji je imao odličan turnir iza sebe. Borba za finale donela mu je susret sa najboljim stonoteniserom sveta, u kojoj je Ma Long bez prevelikih poteškoća uspeo da slavi. O tome govori konačan rezultat meča – 4:0 (11:9, 11:8, 11:8, 14:12).

Dok u gornjoj polovini žreba nije bilo previše drame u susretu Južnokorejanca i Kineza, na donjoj polovini situacija je bila nešto drugačija. Sastali su se Fan Žendong i Ksu Ksin, a pobedu je nakon šest odigranih setova uspeo da odnese najmlađi član kineske reprezentacije, devetnaestogodišnji Fan.

Meč dostojan finalu

Okršaj aktuelnog, i po svemu sudeći, budućeg vladara stonog tenisa, zadobio je veliku pažnju stonoteniske javnosti, s obzirom da je Ma Long u prethodnom odmeravanju snaga sa Fan Žendongom doživeo težak poraz, u kome nije uspeo da se domogne ni jednog jedinog seta, pa su njegove šanse za trijmuf u Dohi bile nešto manje nego inače.

Ipak, sjajnom igrom od samog početka Ma Long je poslao jasnu poruku svima koji su sumnjali u njegovu pobedu, osvojivši prva tri seta. Odličnom igrom u četvrtom periodu igre Žendong je uspeo da smanji prednost rivala na 3:1, da bi u petom setu bila viđena prava drama.

Ni tri vezane meč lopte pri rezultatu 10:7 nisu bile dovoljne Ma Longu da stavi tačku na meč, a ni četvrta, koju je imao u nastavku seta. To je značilo da je devetnaestogodišnji Fan Žendong uspeo da ispliva, i osvajanjem petog seta smanji gubitak na 3:2.

Završnica petog seta potpuno je promenila stvari za stolom, kada je Fan psihološki bio u prednosti u odnosu na rivala. Predonst koja je, ipak, presudna u stonoteniskom meču, rezultatska, i dalje je bila na strani aktuelnog prvaka sveta, koji je u šestom setu morao da zaboravi propuštene meč lopte i ponovo pokuša da stavi tačku na ovaj epski susret.

Fan Žendong nije uspeo da i u šestom setu spasi meč loptu koju je imao njegov rival, pa je Ma Long i konačno završio posao u ovom dramatičnom odmeravanju snaga. Rezultat u korist novog-starog šampiona završnog pro-tura bio je (11:5, 11:4, 11:9, 7:11, 12:14, 11:9).

Napiši komentar...