ZAVRŠENO SP: Najmlađi prvak sveta u istoriji stonog tenisa

Svetsko prvenstvo za juniore u Južnoj Africi završeno je finalnim mečevima pojedinačnog dela. Sa svojih 13 godina, Tomokazu Harimoto iz Japana postao je najmlađi juniorski prvak sveta u istoriji stonog tenisa. Sa druge strane, jedinu zlatnu medalju Kini na ovom šampionatu donela je Ksunjao Ši, koja je osvojila titulu u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji.

Čitav svet pamtiće svetsko juniorsko prvenstvo 2016. dugo godina, iz više razloga. Jedan je taj da je upravo tu krunisan najmlađi prvak sveta ikada, a drugi da je Kina ostala bez titule u gotovo svim konkurencijama, uključujući i ekipni deo, izuzev ženske pojedinačne konkurencije.

Ispisuje nove stranice istorije (foto: ITTF)

Jedna zlatna medalja otišla je u Evropu, i to Rumuniji, dok je ljubitelje stonog tenisa sa ovih prostora najviše obradovao ogroman uspeh naše Izabele Lupulesku i Darka Jorgića iz Slovenije, koji su u konkurenciji mešovitih parova osvojili bronzu i bili jedini predstavnici starog kontinenta na pobedničkom postolju u toj kategoriji.

Čudo od deteta – najbolji junior sveta!

Trinaestogodišnji Tomokazu Harimoto zadobio je pažnju stonoteniske javnosti kada je sa nepunih 13 godina na turniru u Švedskoj uspeo da savlada dvojicu TOP 50 igrača sa svetske rang liste. Od tog momenta, mladi Japanac postaje glavna tema kada je u pitanju stoni tenis u mlađim kategorijama, a podvizi na velikim svetskim turnirima nisu izostajali.

Na red je došlo i najvažnije takmičenje u njegovom dosadašnjem toku karijere – Svetsko prvenstvo za juniore. Jaki rivali iz Kine i Južne Koreje nastojali su da stanu na put do svetske titule mladom stonoteniseru Japana, ali u tome nisu uspeli.

Rival Harimotoa u finalu bio je odlični Seunmin Čo iz Južne Koreje. Viđen je napet i dramatičan meč, gde je pobednik bio poznat tek nakon sedmog seta. Trunku koncentrisaniji u odlučujućim momentima poslednjeg seta bio je Harimoto, koji je tako oborio rekord svog sunarodnika Kente Macudaire, koji je 2006. postao juniorski prvak sveta sa 15 godina i 259 dana. Harimoto je to učinio sa 13 godina 163 dana.

Kada je reč o ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, jedinu zlatnu medalju za Kinu uspela je da osvoji Ksunjao Ši, savladavši Ce Ving Mak iz Hong Konga u finalu. Kineskinja je u ovom odmeravanju snaga bila veoma ubedljiva i slavila je sa 4:0.

Rumunkama zlato u dublu

Jedina zlatna medalja koja je završila u Evropi našla se oko vrata Adine Diakonu i Andree Dragoman iz Rumunije, koje nisu poklekle pred moćnim rivalkama iz Azije. Njih dve su u finalu nadigrale Hinu Hajatu i Miju Kato iz Japana i na taj način uspele da posle dugo vremena svojoj zemlji donesu svetsko zlato.

Nove šampionke sveta (foto: ITTF)

Sa druge strabe, u muškoj konkurenciji viđena je potpuna dominacija igrača iz Azije. Zlato su osvojili Južnokorejanci Seunmin Čo i Jaejun An, savladavši Tomokazu Harimotoa i Tonin Rizakija u finalu.

Japancima titula u miksu

Juki Macujama i Hina Hajata iz Japana, koji su sedmog dana turnira eliminisali Izabelu Lupulesku i Darka Jorgića, u finalu su uspeli da se domognu najsjajnijeg odličja. Njih dvoje su u borbi za zlato bili bolji od Seunmin Čoa i Jiho Kime iz Južne Koreje, koji su morali da se zadovolje vicešampionskom titulom.

Ceremonija dodele medalja – mešoviti dublovi

Video:

Finale: Harimoto – Čo
Finale: Ši – Mak
Finale: Čo/An – Harimoto/Rizaki
Finale: Diakonu/Dragoman – Hajata/Kato
Finale: Macujama/Hajata – Čo/Kim

Detaljni rezultati:

Juniori pojedinačno
Juniorke pojedinačno
Juniori parovi
Juniorke parovi
Mešoviti parovi

One thought on “ZAVRŠENO SP: Najmlađi prvak sveta u istoriji stonog tenisa

  • 08.12.2016. at 17:39
    Permalink

    Vidjet ćemo za 5 godina. Ja prognozirao da vaše čudo od djeteta može još poen bolje od ovoga, a da u Kini ima 10 boljih igrača koje nisu poslali na SP

    Reply

Napiši komentar...