Evropski TOP 16: Titula Ovčarovu i iskusnoj Li Jie

Po 16 najboljih stonotenisera i stonoteniserki starog kontinenta borilo se za titulu na evropskom TOP 16 turniru, koji se od 3. do 5. februara održao u francuskom Antibeu. Najbolji među najboljima bili su Dimitrij Ovčarov i Li Jie.

Prvi veliki turnir u 2017. koji je okupio isključivo igrače sa starog kontinenta nije doneo prevelika iznenađenja, bar kada su osvajači titula u pitanju. Oni koji su u tome uspeli, i pre samog turnira važili su za favorite, ali, kada se pogleda rang lista i uspeh na ne tako davno održanom prvenstvu Evrope, za pojedince se može reći da su na ovogodišnjem izdanju TOP 16 – razočarali.

Istorijska titula za povratak na vrh

Evropski broj jedan, Dimitrij Ovčarov, bio je na meti javnosti nakon rane eliminacije na EP u Budimpešti. Posebno treba istaći i atmosferu pred sam TOP 16, gde reč favorit mnogi nisu povezivali sa prvim reketom Nemačke. Ipak, kako je turnir odmicao, bilo je sve jasnije da će Ovčarov postati prvi čovek u istoriji koji je vezao 3 titule na turniru koji okuplja najboljih 16 u Evropi.

Bez premca na starom kontinentu (foto: ITTF)

Najprijatnije iznenađenje turnira, Rus Aleksandar Šibaev, prikazivao je neverovatan stoni tenis tokom čitavog turnira, pa i u finalu sa Ovčarovim, gde je do rezultata 2:2 u setovima bio potpuno ravnopravan rival. Ipak, koncentracija u odlučujućim momentima kao i iskustvo igranja velikih finala doneli su Nemcu novi trofej, ali i određenu dozu pozitivne energije pred svetski šampionat koji nije tako daleko. Rezultat po setovima: 11:8, 12:14, 11:5, 11:13, 11:8, 11:8.

Kada je reč o imenima koja su prerano napustila Antibe, mogu se spomenuti Vladimir Samsonov i aktuelni prvak Evrope, Emanuel Lebeson iz Francuske. Dvojici stonotenisera javnost je predviđala samu završnicu, ako ne i titulu, ali su oni pali već na prvom ispitu. Žreb ih je postavio u istu grupu, zajedno sa Tiagom Apoloniom i Kou Lijem, koji su prikazali sjajan stoni tenis i kao dvojica prvoplasiranih ostvarili prolaz u četvrtfinale. Lebeson je takmičenje završio sa samo jednom pobedom, i to protiv Samsonova, dok je iskusni Belorus Francusku napustio bez ijedne pobede.

Na kraju, plasman najboljih 8 stonotenisera izgleda ovako:

1. Dimitrij Ovčarov (Nemačka)
2. Aleksandar Šibaev (Rusija)
3. Simon Gauzi (Francuska)
4. Kou Li (Ukrajna)
5. Timo Bol (Nemačka)
6. Andrej Gaćina (Hrvatska)
7. Tiago Apolonia (Portugal)
8. Stefan Feger (Austrija)

Iskusna Holanđanka ponovo najbolja

Ali, ne prava Holanđanka. Li Jie, stonoteniserka azijskog porekla sa pasošem ove male zemlje Beneluksa, bila je prejaka za sve mlade naraštaje evropskog stonog tenisa koji su pokušali da na ovom izdanju TOP 16 osvoje trofej. Osma stonoteniserka starog kontinenta korak po korak išla je ka završnici, gde je u borbi za titulu sa 4:1 (11:7, 7:11, 11:3, 11:6, 11:0) savladala Nemicu, Petrisu Solju, kojoj je jedan set bio maksimum u ovom momentu.

Najbolje plasirane seniorke (foto: ITTF)

Prvakinja Evrope sa prvenstva u Budimpešti, Hu Melek, jedna je od onih koja nije opravdala očekivanja, a o tome govori njena eliminacija već u grupnoj fazi takmičenja, gde je došla samo do jedne pobede, dok je prijatno iznenadila Sabina Vinter, osvojivši bronzu na ovom značajnom takmičenju.

Konačan plasman najboljih u ženskoj konkurenciji je sledeći:

1. Li Jie (Holandija)
2. Petrisa Solja (Nemačka)
3. Sabina Vinter (Nemačka)
4. Jia Liu (Austrija)
5. Georgina Pota (Mađarska)
6. Bernadet Sos (Rumunija)
7. Matilda Ekholm (Švedska)
8. Daniela Dodean Monteiro (Rumunija)

Snimak muškog finala: Ovčarov – Šibaev

One thought on “Evropski TOP 16: Titula Ovčarovu i iskusnoj Li Jie

 • 06.02.2017. at 16:33
  Permalink

  A šta veliš za ovo?
  https://youtu.be/4UATX_kEV6g
  Inače Šibaev mi je otkriće turnira. Kakva igra… Pre sam ga samo registrovao kao “jedinog Rusa” na World Tour-u, ali od sad mi je omiljeni Evropljanin (pored Portugalaca i Gionisa).

  Reply

Napiši komentar...