Teže je osvojiti ovaj turnir nego Svetsko prvenstvo

Kada se na jednom mestu nađe po 12 najboljih stonotenisera i stonoteniserki Kine koji se nadmeću između sebe, priznaćete da je teže biti najbolji na tom turniru, nego na šampionatu sveta. Igrači najmnogoljudnije zemlje upravo se bore za pozicije koje vode u Dizeldorf, gde će od 29. maja do 5. juna biti održano najveće stonotenisko takmičenje na planeti – Svetsko prvenstvo.

Ksu Ksin i Fan Žendong, jedni od favorita (foto: Sohu Sports)

Oči svetske stonoteniske javnosti trenutno su uprte u kineske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, turnir za koji se smatra da je teže osvojiti od samog Svetskog prvenstva, o čemu govore i činjenice, pre svega pozicija kineskih stonotenisera na rang listi ITTF-a.

Turnir je podeljen u 3 faze. Prva faza odigrana je tokom januara i određena su po 6 imena kod muškaraca i kod žena koja su se pridružila igračima Kine u borbi za treću fazu. U drugoj fazi, koja je upravo završena, nadmetalo se po 14 stonotenisera i stonoteniserki, odakle je po 8 najboljih obezbedilo igranje završne, treće faze.

Kod muškaraca, Ma Long i Žang Žike nisu nastupali u prvoj i drugoj fazi, već su direktno prošli u finalnu. Njima će se, pored osam najboljih iz druge faze, pridružiti i dvojica mladih stonotenisera koje selektor odabere. Po sistemu takmičenja, svi stonoteniseri igraće ”svako sa svakim”, u dva dobijena seta, kao što je bio slučaj i u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Isti sistem odnosi se i na žene, gde je jedina razlika broj stonoteniserki koje su ostvarile direktan plasman u završnu fazu. U pitanju su Liu Šiven, Ding Ning, Žu Juling i Vu Jang.

Po pet najboljih stonotenisera, odnosno, stonoteniserki treće faze, braniće boje Kine u Dizeldorfu ovog proleća.

Spisak učesnika treće, finalne faze:

Muškarci:

 1. Ma Long
 2. Žang Žike
 3. Fan Žendong
 4. Ksu Ksin
 5. Ksu Čenhao
 6. Fang Bo
 7. Lian Žinkun
 8. Žo Ju
 9. Jan An
 10. Ling Gaojan
 11. Lin Gaojan
 12. Žu Kuao

Žene:

 1. Liu Šiven
 2. Ding Ning
 3. Žu Juling
 4. Vu Jang
 5. Vang Manju
 6. Gu Juting
 7. Čen Meng
 8. Li Jiaji
 9. Čen Ke
 10. Juan Ksuežao
 11. Mu Zi
 12. Feng Jalan

Fan Žendong – Ksu Ksin: meč koji je obeležio drugu fazu

Napiši komentar...