U SVOM STILU: Svetski broj jedan pobednički započeo 2017.

Prvi test u 2017. najbolji stonoteniser sveta prošao je prema očekivanjima, osvajanjem ITTF Katar Opena, jednog od najjačih svetskih pro-tur takmičenja. Drugi put za redom u finalu uspeo je da pobedi dvadesetogodišnjeg Fan Žendonga, inače drugog stonotenisera planete. Rezultat finala u Dohi glasio je: 4:2 (8, 8, 7, -5, -6, 4).

Prvi favorit SP u Dizeldorfu krajem maja (foto: ITTF)

U periodu od 21. do 26. februara, glavni grad Katara bio je centar svetskog stonog tenisa. Na jednom mestu nalazili su se svi najbolji stonoteniseri planete, okupljeni sa ciljem da baš oni postanu novi pobednici ovog značajnog i prestižnog pro-tura.

Svi koji su pratili turnir imali su priliku, kao po običaju, da vide da su želje jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo. To se prvenstveno odnosi na stonotenisere van Kine, od kojih je samo jedan uspeo da se domogne polufinala, gde je doživeo debakl od strane vladara stonog tenisa, Ma Longa, a reč je o Čangu iz Kineskog Tajpeha.

Oscilacije u finalu

Bez mnogo muke Ma Long prisvojio je prva 3 seta finalnog duela sa Fan Žendongom, i od starta se videlo da je upravo on taj koji kontroliše igru. Ipak, 20-ogodišnji Kinez prikazao je znatno bolji stoni tenis u četvrtom delu meča, kada je uspeo da smanji na 3:1, a zatim osvoji i naredni set, što je doprinelo rezultatskom približavanju na 3:2.

Psihološka prednost koju je u tom momentu imao Fan Žendong nije mu pomogla da osvoji i treći set uzastopno, a Ma Long je sjajnom igrom u važnim momentima pokazao zašto je poslednjih godina najbolji svetski igrač, čime je stavio tačku na finale i osvojio prvi trofej u 2017.

U ženskoj konkurenciji do titule je došla Kineskinnja Meng Čen, koja je svoju sunarodnicu Manju Vang sa 4:1 nadigrala u finalu. Masataka Morizono i Juja Ošima bili su najbolji u muškom dublu, dok su Meng Čen i Manju Vang zajedno osvojile titulu u konkurenciji parova kod žena.

Napiši komentar...