Brodolom Kineskinja: Japanka Miu Hirano piše istoriju

Osvajačica završnog pro-tura u dublu, pobednica Svetskog Kupa, seniorska prvakinja Japana, od juče i seniorska prvakinja Azije…

Tek je napunila 17 godina. Zove se Miu Hirano. Dolazi iz Japana.

Senzacija (foto: ITTF)

Način na koji je ova devojčica osvojila poslednje pomenutu titulu neverovatan je i nezabeležen poslednjih godina. U četvrtfinalu, polufinalu i finalu uspela je da pobedi tri igračice Kine.

Prva među njima bila je i najbolja. U pitanju je Ding Ning, aktuelna svetska i olimpijska šampionka, koja je protiv japanske devojčice propustila čak pet meč lopti pri vodstvu od 2:1 u setovima. Na kraju, 3:2 u korist Hirano. Usledilo je polufinale sa Žu Juling gde je Japanka ekspresno dobila sa 3:0, da bi u finalu ponovo bez izgubljenog seta slavila nad Čen Meng i tako ispisala novu stranicu istorije.

Kako ju je svet upoznao

Prvi ”bum” ove mlade Japanke viđen je na German Openu 2014, kada je zajedno sa Mimom Ito, takođe rođenom 2000. osvojila titulu u dublu i tako postala najmlađa dubl šampionka pro-tur turnira ikada. Krajem godine na red je došao i završni pro-tur u Bankoku, gde su Japanke ponovo blistale u igri parova.

Osvojila je više velikih titula u 2015. i 2016, a najveću početkom oktobra prošle godine kada je postala najmlađa pobednica Svetskog Kupa u istoriji. Zatim, usledilo je pojedinačno prvenstvo Japana početkom 2017. gde je došla do zlata, da bi na upravo završenom azijskom šampionatu na maestralan način trijmufovala i posle 20 godina postala prva pobednica ovog turnira iz Japana.

Razlog za brigu u Kini

Ono zbog čega se Kina posebno treba zabrinuti jeste dominacija Japanki u mlađim konkurencijama, koja se, po primeru Miu Hirano i Mime Ito, kako vreme odmiče, prenosi i na seniorski deo.

To je i jedan od razloga zbog kojih će Svetsko prvenstvo u Dizeldorfu možda predstavljati prekretnicu u ženskom stonom tenisu, gde bi eventualno osvajanje titule nekineske igračice značilo potop u Kini.

Poslednji trenuci finala

Hirano Makes Asian HIstory

Miu Hirano has done it! The 17 year old has made history by becoming only the 3rd ever non Chinese player to become the Asian Champions, beating 3 Chinese players along the way. #Congratulations #ITTFAsianChamps

Posted by International Table Tennis Federation on Saturday, 15 April 2017

Napiši komentar...