SUVERENO DO TITULE: Nemačka i Rumunija šampioni Evrope

Do titule na ekipnom Evropskom prvenstvu u Luksemburgu došle su Nemačka i Rumunija. Četiri godine čekali su Nemci na evropski tron, s obzirom da su prethodna dva puta bili zaustavljeni od strane Austrije i Portugala. Sa druge strane, Rumunkama je titula došla nakon 12 godina.

Predvođeni najboljim evropskim igračem, stonoteniseri Nemačke uspeli su da nakon četvrorogodišnje pauze titulu vrate u svoje vitrine i tako prekinu po njih neslavan niz na kontinentalnim šampionatima. U samom finalu protiv Portugala nije viđeno previše drame s obzirom da su izabranici Jorga Roskopfa slavili ubedljivo sa 3:0, a samo prvi susret odlučen je u petom setu.

Ponovo na vrhu Evrope (foto: Remi Gros)

Kod žena susret dostojan finalu, prepun preokreta i neizvesnih završnica. Čak ni dve Kineskinje nisu pomogle reprezentaciji Nemačke koja je do samog kraja bila u egalu sa rivalom.

Najbolji kad je potrebno

Tokom šampionata nemački stonoteniseri nisu imali previše problema u mečevima, izuzev polufinalnog gde je malo nedostajalo da Slovenci naprave senzaciju i pošalju Nemce kući. Čak je i mladi Jorgić uspeo da napravi neverovatan podvig savladavši evropskog broja jedan u prvom meču, ali je nastavak susreta dva tima ipak pripao Nemačkoj te je sa 3:2 obezbedila finale.

Finale sa Portugalcima svojim susretom otvorili su Timo Bol i Markos Freitas. Publika je uživala u meču prepunom atraktivnih poteza, čiji je pobednik bio odlučen tek u petom setu. Usledio je furiozan nastup Ovčarova koji je svog protivnika Apoloniju ”pregazio” i svoj tim doveo na prag trijmufa. Treći susret obeležen je duelom, sa jedne strane mladog Franciske, i sa druge odličnog Monteira.

Ipak, Nemac je bio prilično ubedljiv. Stavio je tačku na ovo finale a svog protivnika i definitivno ostavio bez šansi za eventualni preokret.

Nemačka 3:0 Portugal

Timo Bol – Markos Freitas 3:2 (9:11, 11:7, 13:15, 11:5, 12:10)
Dimitrij Ovčarov – Tiago Apolonija 3:0 (11:6, 11:7, 11:9)
Patrik Franciska – Žoao Monteiro 3:1 (10:12, 11:6, 11:9, 11:5)

Evropska reprezentacija, pre svega
Slavlje Rumunki (foto: Remi Gros)

Rumunija, oslonjena isključivo na svoje snage, bez pojačanja iz Azije, uspela je da turnir u Luksemburgu odigra maestralno od samog početka.

Finale su otvorile pobedom, s obzirom da je Samara nakon meča u pet setova slavila nad Jing Han. Usledio duel u kome je Daniela Monteiro nije imala snage da se suprotstavi Ksiaoni Šan, te je nakon tog susreta rezultat finala glasio 1:1. Sigurna pobeda Bernadet Sos u trećem okršaju dana dovela je Rumuniju u prednost. Ipak, tu prednost Nemice su brzo anulirale, s obzirom da je Šan ponovo bila ubedljiva, ovog puta nad Elizabetom Samarom.

Na red je došao i peti, odlučujući susret gde su snage odmerile Monteiro i Han. Od samog starta se videlo da je Rumunka ta koja diktira ritam, o čemu govore ubedljivo osvojena prva dva seta. U trećem periodu igre bolja je bila Nemica što je iskoristila za smanjenje vodstva rivalke na 2:1, ali je tačku na meč Monteiro ipak stavila osvajanjem četvrtog seta.

Rumunija 3:2 Nemačka

Elizabeta Samara – Jing Han 3:2 (9:11, 12:10, 9:11, 11:8, 11:7)
Daniela Monteiro – Ksiaona Šan 0:3 (6:11, 6:11, 7:11)
Bernadet Sos – Nina Mitelhem 3:1 (11:5, 11:5, 6:11, 11:6)
Elizabeta Samara – Ksiaona Šan 1:3 (8:11, 9:11, 17:15, 3:11)
Daniela Monteiro – Jing Han 3:1 (11:4, 11:8, 4:11, 12:10)

Napiši komentar...