Naši u Londonu: Kostadinović i Takarič putuju na SP u ping pongu

Najbolji srpski igrači u ping pongu, Stefan Kostadinović i Robert Takarič, boraviće od 24. januara u Londonu gde će braniti boje Srbije na svetskom šampionatu u ovoj sve popularnijoj disciplini.

Treći put u nizu Srbija će imati svog predstavnika na Svetskom prvenstvu u ping pongu, koje se ove godine održava 27. i 28. januara u čuvenoj Aleksandra Palas dvorani u Londonu.

Subotičani na velikoj sceni (foto: Facebook)

Kao pobednik prvenstva Srbije odigranog polovinom decembra u Beogradu, Kostadinović je ostvario direktan plasman u grupnu fazu takmičenja, dok će Takarič na kvalifikacionom turniru u Londonu 25. januara pokušati da zauzme jedno od prva četiri mesta i tako se pridruži saigraču u grupnoj fazi šampionata sveta.

Kostadinoviću će ovo biti treći nastup u nizu na jednom ovakvom takmičenju. Prošle godine ostvario je zavidan rezultat plasiravši se među 32 najboljih, dok je 2016. ostvario jednu pobedu kada mu je malo nedostajalo da već na debitantskom nastupu na SP prođe grupnu fazu.

Treneri Subotičana Mirko Gavrilović i Branko Brstina takođe putuju na ostrvo.

Stefana je ove godine žreb poslao u grupu A čiji je prvi nosilac branilac titule:

  1. Jan Veihao (Kina)
  2. Evgenij Milčin (Nemačka)
  3. Stefan Kostadinović (Srbija)
  4. Trevor Ranjan (SAD)
  5. Met Ver (Engleska)
  6. Vilijam Majbanks (Mađarska)
  7. Vlad Farkas (Rumunija)
  8. Majk Marsden (Vels)

Grupa A igraće na centralnom stolu koji je pokriven televizijskom kamerom.

Nagradni fond: 100.000$

Pobednik turnira: 20.000$
Finalista: 10.000$
Polufinalista: 5.000$
Četvrtfinalista: 3.000$
Plasman među 16: 2.000$
Plasman među 32: 1.000$
Jedna pobeda u grupi: 500$

Najbolji na kvalifikacionom turniru u Beogradu (foto: Facebook)
Ako još uvek ne znate pravila…

Ono što treba posebno istaći kada je ova disciplina u pitanju, jesu pravila, koja su u odnosu na standardna pravila stonog tenisa u nekoliko segmenata izmenjena. Reketi su posebno napravljeni, a to su tzv. ”šmirgle”. Set u ovoj disciplini se igra do 15 poena, dok je pri rezultatu 14:14 pobednik onaj ko osvoji 15. poen.

Takođe, bez obzira na rezultat, svaki takmičar ima po dva uzastopna servisa. Posebno zanimljivo je to što postoji pravilo mogućeg duplog poena za svakog takmičara. Inače, igra se narandžastim celuloidnim lopticama, ali server ima pravo da, jednom tokom meča, zaključno sa 12. poenom, traži od sudije belu celuloidnu lopticu koja važi dva poena, bez obzira koja je serva po redu.

Ukoliko igrač koji je tražio, izgubi poen sa belom lopticom, njegov protivnik će dobiti samo jedan poen. Svi reketi u ovoj disciplini su isti, pa je i jedno od pravila da igrači prilikom promene strana ne nose rekete, već naredni set igraju reketom kojim je prethodni set igrao njihov protivnik.


Starije vesti na ovu temu

24.01.2016: SP U PING PONGU: Jedna pobeda nedovoljna za prolaz dalje

20.01.2017: SP u ping pongu: Kostadinović po drugi put predstavlja Srbiju

28.01.2017: LONDON: Kostadinović među 32 na SP u ping pongu


 

Napiši komentar...