Nemac na vrhu ITTF liste: Dimitrij Ovčarov novi svetski broj 1

Godina 2018. jednom od najboljih stonotenisera Evrope u 21. veku donela je lidersku poziciju na svetskoj rang listi. Sada već najbolje rangirani stonoteniser planete skinuo je sa trona aktuelnog olimpijskog i svetskog šampiona Ma Longa, koji je zabeležio strahovit pad na sedmo mesto.

Konačno na vrhu! (foto: ITTF)

Godina za nama jedna je od najboljih u karijeri 29-ogodišnjeg Nemca. Uspeo je da trijmufuje na TOP 16 Evrope, Svetskom Kupu, pro turovima u Kini, Nemačkoj, Bugarskoj i Indiji, dok je na završnom pro turu odneo vicešampionsku titulu. Nastup na Svetskom prvenstvu završio je u četvrtom kolu.

Kada je reč o najboljim kineskim stonoteniserima, poziciju 2 zadržao je mladi Fan Žendong. Pad sa četvrtog na peto mesto zabeležio je Ksu Ksin, a aktuelni prvak sveta sa čela liste pao je čak na sedmo mesto.

Ovako izgleda muški TOP 10 od 1. januara 2018:

1. Dimitrij Ovčarov (Nemačka)
2. Fan Žendong (Kina)
3. Timo Bol (Nemačka)
4. Gaojuan Lin (Kina)
5. Ksu Ksin (Kina)
6. Koki Niva (Japan)
7. Ma Long (Kina)
8. Čun Ting Vong (Hong Kong)
9. Simon Gauzi (Francuska)
10. Kenta Macudaira (Japan)

Kakav je, zapravo, novi sistem?

Za krajnji broj bodova računa se 8 najboljih rezultata u prethodnih godinu dana. Nema oduzimanja bodova u slučaju poraza od slabije rangiranog, a bodovi se dodeljuju na osnovu krajnjeg rezultata na turniru. Svaka faza takmičenja nosi unapred određeni broj bodova. Jedino bodovi sa Svetskog prvenstva važe dve godine.

Prednost novog sistema u odnosu na stari je u tome što igrače tera da nastupaju na što više turnira. Samim tim utiče se i na kvalitet svih takmičenja u godini.

Pogledajte i video ITTF-a koji detaljno opisuje novi sistem bodovanja.

Napiši komentar...