Suvereno do trofeja Svetskog Kupa: Kina kakvu poznajemo

Bez premca su bili Kinezi i Kineskinje na upravo završenom Svetskom Kupu. Dominacija stonotenisera i stonoteniserki ove zemlje viđena je tokom čitavog turnira, pa su rutinske pobede u oba finala bile očekivane.

Nemačka, prva selekcija sveta i Japan, predvođeni sjajnim mladim igračima predstavljali su pretnju aktuelnim svetskim šampionima Kinezima. Ispostavilo se da je pretnja ostala samo na papiru, s obzirom da su igrači Kine besprekornom igrom tokom čitavog turnira stavili do znanja da im trenutno nema ravne reprezentacije u svetu.

Ubedljivo do zlata! (foto: ITTF)

Igrom parova započet je finalni susret u kome su na strani Kine nastupali Ma Long i Ksu Ksin, odnosno Jin Ueda i Koki Niva na strani Japana. Neizvesnost je viđena u svakom od setova ali su Japanci ipak bili uskraćeni za barem jednu set loptu. Krajnji rezultat 11:8, 11:9, 11:7 u korist para Long/Ksin.

Usledio je veoma interesantan okršaj dvojice mladih stonotenisera, na strani Kine Fan Žendonga, dvadesetjednogodišnjeg vicešampiona sveta, i vunderkida Tomokazu Harimotoa, 13 godina starog dečaka koji je u više navrata proteklih godina velikim pohudvatima zasenio stonotenisku javnost.

Za stolom ne previše, ali na papiru laka pobeda Fan Žendonga od 3:0 (11:7, 11:4, 11:8) za povećanje prednosti svoje reprezentacije na 2:0.

Treći susret dana bio je jedini u kome su Japanci uspeli da se domognu seta. Rekete su ukrstili šampion sveta Ma Long i Koki Niva. Odlično je startovao Kinez osvajanjem prvog seta sa 11:8 da bi usledio silovit odgovor Nive od 11:3. Nastavak meča potpuno zasluženo odlazi u korist bivšeg svetskog broja jedan koji sa 11:5 i 11:3 duel privodi kraju i svojoj reprezentaciji donosi još jedan veliki trofej.

Japan nedovoljno jak i kod žena

Po gotovo istom scenariju poput muškog odigralo se i žensko finale Svetskog kupa. Mlade stonoteniserke Japana iz godine u godinu prikazuju sve bolje rezultate koji govore da će upravo one voditi ključnu reč u godinama koje slede, onoliko koliko Kina dozvoli. Ipak, ovog puta, kao i muškarci, smogle su snage za svega jedan set.

Kineskinje suverene! (foto: ITTF)

Taj set osvojen je u prvom meču gde su Liu Šiven i Ding Ning sa 3:1 (11:7, 11:6, 6:11, 11:8) dovele svoju reprezentaciju u vodstvo. Sa druge strane stola nalazile su se Hina Hajata i Mima Ito.

Svetski broj dva Žu Juling odradila je rutinski posao u drugom odmeravanju snaga u ovom finalu. Sa 11:5, 11:7, 11:7 nadigrala je Kasumi Išikavu.

Tačku na finale trijmufom nad Mimom Ito stavila je svetska šampionka Ding Ning. (11:7, 11:9, 11:8)

Pogledajte najzanimljivije detalje poslednjeg dana

Napiši komentar...