Suvereni Fan Žendong šampion u Kataru i novi svetski broj jedan

Fan Žendong, apsolutni favorit u Kataru opravdao je tu ulogu i zgrabio još jednu značajnu titulu savladavši najprijatnije iznenađenje turnira, Brazilca Kalderana u finalu. Trijmuf na ovom turniru doneo mu je i skok na svetskoj rang listi, čiji će lider biti od 1. aprila.

Nagrada u vidu čela rang liste stigla u pravo vreme (foto: ITTF)

Kinezi polako vraćaju stvari na svoje mesto kada je svetska rang lista u pitanju. Za to se prvi pobrinuo dvadesetjednogodišnji Fan Žendong koji je odradio rutinski posao na turniru najjače kategorije i od 1. aprila po prvi put postaće broj jedan na svetu.

U pojedinim trenucima viđena je neizvesnost u finalu ali je Kinez uprkos tome uspeo da meč završi za najkraće moguće vreme, u četiri seta (13:11, 12:10, 11:7, 11:7).

Prve žrtve mladog Kineza bili su Japanci Jošimura i Mizutani koje je u šesnaestini, odnosno, osmini finala, savladao sa po 4:1. Na red je došao stonoteniser iz Danske, Džonatan Grot, protiv koga se vicešampion sveta nije previše mučio. Sledeći rival Žendonga bio je njegov saigrač iz reprezentacije Ksu Ksin koji nije odigrao na visokom nivou, pa je sa 4:1 Fan slavio prolaz u finale.

Kalderano, zastao na poslednjoj prepreci (foto: ITTF)

Sa druge strane, Hugo Kalderano kao 13. nosilac nije bio neko ko se mogao smatrati favoritom za finale. Ipak, Brazilac je u uvodnom meču nadigrao Korejanca Lima da bi u osmini finala, još uvek aktuelnog broja jedan Timo Bola, preslišao sa 4:1. Tako je zakazao duel sa Harimotoom iz Japana, ali je uvog puta bio čak ubedljiviji jer je do pobede stigao ne prepustivši rivalu ni set.

Usledio je još jedan trijmuf maksimalnim rezultatom za prolaz u finale. Ovog puta žrtva je bio Gaonjuan Lin iz Kine.

Novi test već za 10 dana

Najbolji stonoteniseri sveta od 23. do 25. marta boraviće u Nemačkoj gde će na German Openu voditi borbu za nove bodove. Ovaj turnir je takođe svrstan u najjaču (Platinum) seriju.

Snimak finala

Napiši komentar...