Superiorna Kina pomera granice, ponovo šampion Sveta!

Kineska reprezentacija demonstrirala je silu na upravo završenom Svetskom šampionatu u Halmštadu. Odbranjena je titula i u muškoj i u ženskoj konkurenciji pobedama nad Nemačkom, odnosno, Japanom u finalnim mečevima.

”Malo veći” stručni štab sa igračima (foto: ITTF)

Stoni tenis je jedan od retkih sportova u kome na ekipnom šampionatu Sveta, kako se završnica bliži, neizvesnost postaje manja. Naravno, to se odnosi isključivo na mečeve u kome je Kina jedan od aktera.

To je viđeno i ove godine, naročito u muškoj konkurenciji gde su Kinezi ređali žrtvu za žrtvom. Poslednja je bila Nemačka, zemlja koja odnosi titulu najbolje reprezentacije ostatka Sveta.

Tok meča – muškarci

Prvi meč finalnog okršaja odigrao se između aktuelnog šampiona Sveta Ma Longa i preiskusnog, legendarnog Nemca Timo Bola, trenutno drugog na rang listi ITTF-a. Iako slabije rangiran na listi, Ma Long je bio apsolutni favorit meča. To je opravdao u ringu gde je bio nemilosrdan prema Bolu za vodstvo Kine od 1:0. Rezultat po setovima 11:4, 11:8, 11:3.

Najbolji igrač planete nedodirljiv (foto: ITTF)

Još ubedljiviji bio je Fan Žendong u narednom susretu gde je počistio Rivena Filusa sa 11:4, 11:5, 11:4 za povećanje prednosti svog tima na 2:0.

Tračak nade da može makar do jedne partije Nemcima je dao Patrik Franciska koji je u okršaju sa Ksu Ksinom uspeo da izvuče set. Ipak, taj set bio je jedini period kada je mladi Nemac vodio ključnu reč, jer je u ostalim periodima igre Ksu bio taj koji je diktirao tempo. Na kraju, 3:1 za levorukog Kineza na naslov novog-starog šampiona platene (9:11, 12:10, 11:7, 11:5).

Na dnu članka pogledajte snimke svih singl mečeva.

Tok meča – žene

Start susreta između Kine i Japana u ženskom finalu predstavljao pretnju najvećoj stonoteniskoj sili jer je Mima Ito sa 3:2 nadigrala Liu Šiven za vodstvo Japana od 1:0 (11:9, 8:11, 5:11, 11:8, 12:10). Usledio je meč Ding Ning i Miu Hirano u kome je Kineskinja vratila svoju selekciju u pravi kolosek i pobedom od 3:0 (11:6, 12:10, 13:11) izjednačila ukupan rezultat.

DIng Ning – najbolja kad je najpotrebnije (foto: ITTF)

I nastavak susreta protekao je u znaku Kineskinja jer je na 2:1 povisila Žu Juling trijumfom nad Kasumi Išikavom, takođe od 3:0 (11:4, 11:7, 11:8).

Meč loptu iskoristila je Liu Šiven i ovog puta odigrala znatno bolje za pobedu nad Miu Hirano (11:6, 11:6, 12:10). To je značilo odbranu titule kineske reprezentacije i nastavak dominacije, a najvećem rivalu, Japanu, poslata je jasna poruka da je još uvek nemoćan da ugrozi velikog šampiona.

Snimci mečeva – muškarci

Snimci mečeva – žene

Napiši komentar...