Prve reakcije: STK Novi Sad izdao saopštenje povodom dešavanja u plej-ofu

Stonoteniski klub Novi Sad na zvaničnoj Fejsbuk stranici izdao je saopštenje povodom dešavanja u finalu plej-ofa Super lige za žene gde je nakon neodigrane majstorice krunisan za novog šampiona. Ispod pročitajte kompletno saopštenje.


Saopštenje STK Novi Sad

Povodom dešavanja u finalu plej ofa Superlige Srbije za stonoteniserke, STK Novi Sad želi da skrene pažnju javnosti na sledeće stvari (pročitati sve redom i u celosti).

➜ STK Novi Sad je prošle sezone ukazivao formalnim obraćanjem tadašnjem rukovodstvu STSS na sumnju u regularnost objekta u kom STK Obilić organizuje svoje utakmice (Bioskopska sala modifikovana u sportsku). Svako ko je ikada bio u tom objektu vrlo dobro zna da ne postoje elementarni uslovi za odigranje sportskih utakmica najvišeg ranga, a kamoli plej of faze. Dalje, Klub je usmeno u komunikaciji sa rukovodstvom STK Obilić takođe skrenuo pažnju na to, ali uprkos ignorisanju, na svoju štetu, odigrao je utakmice u takvim neregularnim uslovima.

➜ Na poslednjoj sednici Izvršnog odbora STSS, koja je održana pre početka plej ofa, jedna od tema ticala se upravo sportskih objekata klubova koji su učesnici završnice prvenstva. Svi klubovi čije sale su bile predmet razmatranja pronašli su zamenu, a to su učinili STK Ada, STK Crvena zvezda i STK Bačka Topola čime su svoje rivale dočekali u drugim salama u odnosu na uobičajene, izuzev STK Obilić.
STK Novi Sad nije dužan da unapred obavesti klub o sumnji u regularnost sportskog objekta, već je obaveza domaćina da ispita tehničke i druge ispravnosti, a ako on to ne uradi, onda postoje ovlašćena službena lica (sudije ili delegati) koji vrše kontrolu. Takođe, Klub može i ne mora da uloži primedbe bez obzira da li je već igrao u istim uslovima, a potom smatra da oni nisu odgovarajući.

➜ STK Novi Sad je za potrebe Kupa evropske stonoteniske Unije i Evropskih kvalifikacija morao da uloži sopstveni novac u readaptaciju stonoteniske sale na SPENS-u kako bi otklonio nedostatke u odnosu na jasne propozicije i pristupio organizaciji međunarodnih utakmica. Bojimo se da se STK Obilić uopšte nije potrudio u vezi sa tim jer ono što stoji kao primedbe u zapisniku je samo deseti deo svih propusta.

➜ „Bioskopska sala“ prema rečima domaćina ne može da primi više od 80 gledalaca što već ukazuje da nije primerena za najvažnije mečeve u sezoni. U tom objektu postoji jasno vidljiva buđ, toksične materije koje izlaze iz zidova, otkinuti malter uz rubove poda, nepostojanje svlačionica umesto čega su to određeni prostori koji su prekriveni zavesama, svetlo koje je žute boje gde je na sredini stonoteniskog stola propisnim mernim instrumentom izmereno 330 luxa što je skoro duplo manje od minimuma, a primera radi tri puta manje nego što je u novosadskom Spensu. Prostor od najmanje dva metra od ringova koji obeležavaju polje za igru nepostoji zbog čega su prolazi zakrčeni. Sve navedene primedbe su elementarni deo Propozicija koje su usvojili legitimni organi STSS, a na osnovu Pravnilnika o oslovima za obavljanje sportskih delatnosti (član 110, stav 5. Zakona u sportu „Službeni glasnik RS“, broj 24/11).

➜ Ono što predstavlja širu opasnost u odnosu na kršenje Propozicija jeste to da objekat ima stare elektroinstalacije, lako zapaljive materije, a pri tome nema označene protivpožarne izlaze i verovatno nema ni urađen elaborat o protivpožarnoj zaštiti. Krov je u ruiniranom i u takvom stanju da apsolutno predstavlja opasnost po život! Takođe, mokri čvor postoji samo jedan istovremeno za publiku i za igrače, nema odvojen muški i ženski toalet, igrači nemaju gde da se istuširaju, a sam izgled i da li je prošao sanitarnu kontrolu je takođe pod velikim upitom?

➜ Pitamo ljubitelje stonog tenisa da li ovakav jedan objekat može da bude domaćin sportskih manifestacija od velikog značaja? Zašto bi STK Novi Sad bio uskraćen za većim brojem svojih navijača pošto mu je decidno rečeno da utakmici može da prisustvuje samo 15, zbog čega smo se morali zahvaliti našim vernim navijačima kojima bi i dva puna autobusa bila malo, a primera radi u sali SPENS-a skoro da nema ograničenja u tom pogledu za navijače STK Obilić. I najzad zašto su se isti principi o regularnosti takmičenja primenili u muškom plej ofu Superlige, a kod žena nije?

➜ Iz gore navedenih primedbi nedvosmisleno smatramo da je majstorica trebala da se registruje sa 4:0 u našu korist, ali uprkos tome želeli smo da pobedu ostvarimo na sportskom terenu, pa se nismo protivili odluci takmičarske komisije, iako smo imali osnova za to. Jednostavno želeli smo da dobru tempiranu formu, uložen trud i novac u pripreme u inostranstvu i najzad pobedu sa poslednjeg meča od maksimalnih 4:0 krunišemo još jednom dobrom igrom, ali u regularnim uslovima kakvi i dolikuju finalu plej ofa nacionalnog prvenstva.

➜ Zar nije u interesu svih da se utakmice igraju pred velikim brojem gledalaca i da to bude istinski spektakl i promocija našeg sporta? Zar nije logično da kada ima publike onda ima i interesovanja medija za tim, kao što se uključio Sport Klub u prenose utakmica reprezentacije?

➜ Zar treba da sami sebe hvalimo i podsećamo na napore koje STK Novi Sad ulaže u promociju sporta? Novi Sad je „pravi“ klub kada treba da se organizuju međunarodne utakmice gde troši sopstvene novce, kao što je to bilo za utakmice između Srbije i Rusije, Srbije i Hrvatske, Srbije i Škotske i pet godina unazad u Kupu Evrope gde su potrošena velika materijalna sredstva, a radi se o neprofitabilnom takmičenju.

➜ Mnogi zaboravljaju da je Novi Sad, na svoju štetu, a kako bi stavio interes reprezentacije i srpskog stonog tenisa ispred svog klupskog, otputovao na najvažniji meč u sezoni u borbi za osminu finala Kupa Evrope u Španiji bez dve standardne igračice Sabine Šurjan i Tijane Jokić kako bi prednost dali njihovom učešću na Svetskom prvenstvu u Italiji. Mogli smo da im zabranimo nastup za reprezentaciju ili smo mogli da jedna igračica igra Kup Evrope, a druga Svetsko prvenstvo što opet nismo učinili jer smo znali da je važan ceo tim reprezentacije. Na svoju štetu smo hedikepirani odigrali evropski meč sezone!

➜ O hvalospevima smo slušali godinama, a zaboravila se i društvena odgovornost koju, u skladu sa funkcijom koju obavljamo, godinama nesebično prikazujemo. Na desetine doniranih stolova osnovnim školama i institucijama za osobe sa invaliditetom, kao i nedavna donacija Gradu Novom Sadu od 10 betonskih stolova? Zar to nije promocija sporta? Zar treba sada stati i ne nastaviti napred?

➜ Dok ne budemo shvatili da #pravila treba da važe za sve, da se ona menjaju u skladu sa promenama u evropskim okvirima, da se konstatno svi stonoteniski subjekti u našoj zemlji moraju stalno obučavati, unapređivati znanja, tražiti nove metode za promocijom sporta i unapređenjem kvaliteta uopšte, do tada će važiti ista pravila kao i pre 50 godina, a samim tim i #rezultati iz tog vremena biće jedino čega se još možemo sećati.

Srdačano, svim istinskim i objektivnim ljubiteljima stonog tenisa,
Vaš STK Novi Sad

U Novom Sadu, 24.06.2018.

Objava sa Fejsbuka

Povodom dešavanja u finalu plej ofa Superlige Srbije za stonoteniserke, STK Novi Sad želi da skrene pažnju javnosti na…

Posted by STK Novi Sad on Sunday, June 24, 2018