PRENOSIMO: Reakcija STK Novi Sad na Saopštenje STK Obilić-Aleva

Stonoteniski klub Novi Sad uputio je redakciji stonitenis.org reakciju na Saopšenje STK Obilić-Aleva obljavljenu na našem portalu 16. jula. U nastavku prenosimo reakciju Novosađana u celosti.

Tim Novog Sada sa trenerima i Upravom u Subotici, sezona 2017/18 (foto: P.Ničić)

Reakcija STK Novi Sad

Poštovani prijatelji sporta,

prinuđeni smo da reagujemo na Saopštenje STK Obilić od 16. jula gde su iznete pravne nedoslednosti, uz paušalne ocene i neprofesionalne stavove u odnosu na svoje sportske rivale iz stonoteniskog kluba Novi Sad što je očigledno prouzrokovano neprihvatanjem činjenice da su Pravila u sportu ista za sve.

Dešavanja u vezi sa završnicom finala plej ofa Superlige Srbije za stonoteniserke jasna su svima, izuzev očigledno Predsedniku STK Obilić. Da je drugačije, onda stonoteniski savez Srbije ne bi uručio pehar državnog prvaka stonoteniskom klubu Novi Sad poštujući Propozicije takmičenja.

Podsetićemo na sled događaja koji ujedno predstavlja i pravni okvir razumevanja ove situacije.

1. Izvršni odbor STSS je na sednici 22. maja ove godine, održane pre početka plej ofa, zaključio da pojedine stonoteniske sale i u muškoj i u ženskoj Superligi ne ispunjavaju uslove za organizaciju takmičenja – Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti (Sl.glasnik RS 42/2017). Tri kluba su shodno tome promenili sportsku salu i time u regularnim uslovima dočekali svoje rivale, a samo STK Obilić to nije učinio.

2. STK Novi Sad je više puta usmeno, ali bezuspešno reagovao u odnosu na prvu iznetu činjenicu, a potom je bio prinuđen i zakonski, primedbom na samoj utakmici finala plej ofa, što su službena lica unela u Zapisnik.

3. Na osnovu Zapisnika je takmičarska komisija STSS, u konsultaciji sa Predsednikom i Gen.sekretarom, donela Odluku da se utakmica odigra naknadno u sportskoj sali koja odgovara uslovima u skladu sa Pravilnikom.

4. STK Novi Sad se pojavio na zakazan meč, dok STK Obilić nije, već je rukovodiocu takmičenja poslao lekarska uverenja da su sve njihove igračice bolesne. Time je STK Obilić jasno i decidno prihvatio Odluku po kojoj je zakazan naknadni termin i mesto odigravanja utakmice, ali je očigledno pokušao da sa lekarskim opravdanjem izbegne odigravanje istog, a poznato je da samo u slučaju proglašene epidemije meč može biti odložen.

Postavlja se ključno pitanje. Da li je za sportske prijatelje iz Novog Kneževca jedini mogući scenario bio da se utakmica za državnog prvaka odigra u neregularnim uslovima? Ovako nešto se može zaključiti jer je Bioskopska sala u Novom Kneževcu prijavljena i za novu takmičarsku sezonu 2018-19?!

Što se tiče formiranja tima za narednu sezonu, imamo da izjavimo sledeće. Nažalost, STK Novi Sad nije mogao da finansijski parira uslovima koje je STK Obilić ponudio dosadašnjoj našoj igračici i trostrukoj državnoj prvakinji Aneti Maksuti. Takođe, veoma nam je drago što su naši sportski prijatelji iz Novog Kneževca u prilici da kupe i igračicu iz Rumunije, prema njihovim rečima bisera rumunskog stonog tenisa, kao i igračicu iz Španije! Zaista svaka čast na sjajno odrađenom prelaznom roku što će doneti neizvesnije i kvalitetnije prvenstvo. Ujedno verujemo da su naši prijatelji, u finansijski plan za iduću sezonu, uvrstili i najveću stavku koja se odnosi na putne troškove budući da će svih pet igračica STK Obilić, uključujući i trenera, putovati iz veoma udaljenih mesta, od stotinu do nekoliko hiljada kilometara, doduše izuzev predsednika kluba koji je jedini član iz Novog Kneževca.

STK Novi Sad će i dalje svoj tim zasnivati na mladim igračicama, biserima srpskog stonog tenisa koje će se brusiti u okviru našeg trenažnog rada, a koji je u prethodnih šest godina Srbiji podario na desetine svetskih i evropskih medalja u omladinskom uzrastu, seniorske ekipne i višestruke pojedinačne nacionalne i balkanske titule. Upravo u ovom trenutku se četiri bisera srpskog stonog tenisa iz STK Novi Sad bore za odličja na Evropskom omladinskom prvenstvu u Rumuniji, a jedna od njih će predstavljati Srbiju i na Olimpijskim igrama mladih.

S poštovanjem,
Uprava STK Novi Sad

kraj reakcije


Hronologija saopštenja i reakcija

24. jun: Prve reakcije: STK Novi Sad izdao saopštenje povodom dešavanja u plej-ofu

16. jul: Novi Kneževac reagovao: Zvanično saopštenje STK Obilić-Aleva

18. jul: Reakcija STK Novi Sad u ovom članku