Novi Sad kaže: ”Odbijamo da igramo u biblioteci”

Nakon što je novoimenovani Rukovodilac takmičenja Super lige Dragan Gitarić doneo Odluku o odigravanju utakmice STK Obilić-Aleva – STK Novi Sad, redakciji našeg portala obratio se STK Novi Sad sa dopisom-Prigovorom upućenim novoizabranom Rukovodiocu takmičenja, čiju Odluku možete pročitati OVDE.

Prenosimo Dopis novosadskog kluba u celosti.


Rukovodiocu takmičenja STSS

Poštovani gospodine Gitariću,

Kako Propozicije takmičenja ne dopuštaju odigravanje mečeva u salama koje ne ispunjavaju ni minimalne uslove za igru (čak ni za ligaški deo takmičenja), STK “Novi Sad” iz Novog Sada odbija da svoje igračice izloži riziku nastupa u uslovima koji mogu ugroziti njihovu bezbednost. To se u Zakonu o sportu tretira kao “Predupređenje rizika nastanka štete za sportiste” što je dužan da obezbedi organizator sportske priredbe (član 157. Zakona o sportu).

STK “Novi Sad” tvrdi da sala na adresi Nikola Tesla 7 u Novom Kneževcu, gde ste Vi zakazali meč 10. kola Superlige Srbije između STK “Obilić-Aleva” i STK “Novi Sad”, nema širinu od minimum 9 metara, odnosno nema 5 metara širine borilišta i po dva metra sa obe strane od ringa koji odvaja borilište od eventualnog gledališta ili drugih fizičkih prepreka (član 10. Aneksa Propozicija). Ukoliko smatrate da ova tvrdnja nije tačna, Vi kao odgovorno lice za takmičenje u Superligi Srbije, pokušajte da utvrdite
suprotno.

Takođe, Vi, kao odgovorno lice, trebalo bi da znate da pomenuti objekat nema svlačionice, niti mokri čvor, da je u ruiniranom stanju, da je krov star više od 50 godina i da je napravljen od lako zapaljivih materijala, a da objekat nema protivpožarni elaborat, niti evakuacioni izlaz. Zapravo, za Vašu informaciju, objekat na adresi Nikola Tesla 7 u Novom Kneževcu uopšte nije registrovan kao sportski objekat, već je to narodna biblioteka “Branislav Nušić”, a delatnost je kultura!

S obzirom na to da ste Vi, kao Rukovodilac takmičenja, zakazivanjem meča u pomenutoj sali, prekršili odredbe Zakona o sportu, STK “Novi Sad”, u propisanom roku, a na osnovu člana 113. Statuta stonoteniskog saveza Srbije, ulaže Prigovor na Vašu Odluku.

Obaveštavamo Vas da kako budemo iscrpeli sve pravne lekove unutar stonoteniskog saveza Srbije, ovim putem izražavamo spremnost da svoja prava potražimo pred pravosudnim organima Republike Srbije utvrđujući odgovornost svih odgovornih lica stonoteniskog saveza Srbije.

U prilogu dostavljamo:
– Izvod iz katastra nepokretnosti RGZ
– Fotografije

P.S. Prigovore STK “Novi Sad” na uslove u salama “Obilić-Aleva” u Novom Kneževcu i “TSC” u Bačkoj Topoli možete pogledati u arhivi Zapisnika utakmica Superlige. Verujemo da je to obaveza Rukovodioca takmičenja.

Upravni odbor STK “Novi Sad”

Uz poslat ovaj Prigovor, našoj redakciji obratio se i predsednik kluba Dan Fracile. 

Novoizabrani rukovodilac takmičenja je u istom danu kada je i izabran već imao pripremljen scenario. Za manje od 48 sati zakazao je utakmicu u Novom Kneževcu, uz navođenje da uslovi za sve učesnike moraju biti ravnopravni i da nema podatak da li je izvršeno licenciranje sala. Dakle, to znači da novi rukovodilac naslepo zakazuje mečeve. Prema tome se mečevi mogu igrati i na ulici – pita se predsednik kluba Dan Fracile i nastavlja.

Da je malo bolje upućen, novi rukovodilac takmičenja, umesto da sluša naređenja iz vrha saveza, znao bi da je objekat na adresi Nikola Tesla 7 u Novom Kneževcu registrovan kao objekat kulture i da je to biblioteka Branislav Nušić. Kako je moguće da se u objektu gde je predviđeno da ljudi čitaju knjige, igra sportska utakmica gde sportisti trče, skaču, a pri tome ima i gledalište. Nisu isti bezbednosni građevinski uslovi za sportske sale i za objekte kulture.

Novi rukovdilac kaže da će se zalagati da se formira komisija za proveru sale. Pa šta treba da se desi dok do toga ne dođe? Čovek priznaje da je iako je stupio na dužnost, da nije obišao spornu salu. Pa to nema nigde! Prosto je neverovatno da se u 21. veku u Srbiji nepoštuje Zakon koji je usvojila Vlada Republike Srbije i da mi klubovi, koji pri tome se takmičimo u evropskim klupskim kupovima i predstavljamo ovu našu zemlju, ne možemo da učinimo ništa – završio je Fracile

kraj Dopisa