SKUPŠTINA STSS: Detaljan izveštaj iz Zrenjanina

Redovna sednica Skupštine Stonoteniskog saveza Srbije održana je u Zrenjaninu 20. marta. Portal stonitenis.org u nastavku prenosi izveštaj sa Skupštine, ali i delimično upoznaje čitaoce sa dešavanjima u danima koji su prethodili sednici.

Karakašević dobio poverenje prisutnih delegata (foto: espreso.rs)

Pre svega, zrenjaninska Skupština samo dan pre njenog održavanja bila je pod znakom pitanja, jer je u Agenciji za privredne registre umesto Karakaševića kao zastupnik STSS upisan Predrag Ničić. APR je prihvatio zahtev za upis Ničića 18. marta, ali je Karakašević samo dan kasnije uspeo da se vrati na mesto pravnog zastupnika.

U međuvremenu, Ničić je poništio Skupštinu u Zrenjaninu i zakazao Izbornu Skupštinu u Nišu 20. aprila, ali s obzirom da se vratio na mesto zastupnika, Karakašević je poništio odluke koje je Ničić za kratko vreme doneo.

O dešavanjima oko promene zastupnika u APR-u, uskoro članak na našem portalu sa svim detaljima.

Podsetimo, 10. marta u Novom Sadu održana je Vanredna Skupština STSS na kojoj je Karakašević smenjen, a za zastupnika izabran upravo Ničić. Više o toj Skupštini pročitajte OVDE.

Pa, da počnemo…

Činjenica je da u srpskom stonom tenisu trenuto postoje dve ”struje” i da obe tvrde da je Skupština ”onih drugih” nestatutarna i nelegalna. Ko zaista krši Zakon, možda će biti poznato u skorijoj ili kasnijoj budućnosti, a možda će zauvek ostati tajna.

Naš portal dospeo je u posed zapisnika sa Skupštine održane u Zrenjaninu. Detalji su u nastavku.

Skupština STSS u Zrenjaninu, 20.3.2019.

Skupština je održana u hotelu Vojvodina, u Rotari klubu sa početkom u 18:00 časova.

Uvodni deo

Na samom početku, odlučeno je da se tok sednice snima. Aleksandar Karakašević je predložio verifikacionu komisiju u sastavu Marko Jevtović, Marko Todorović i Srećko Staletović.

Delegati

Prema Statutu STSS, Skupštinu čini 41 delegat. Prozivkom je utvrđeno da je na zrenjaninskoj Skupštini prisustvovalo 27 delegata, što predstavlja više od polovine ukupnog broja delegata, tako da je predsednik utvrdio da postoji kvorum za rad i odlučivanje.

Prisustvovali su sledeći delegati:

Učesnici finala plej-ofa Super lige:

1. STK Crvena zvezda – Marko Jevtović
2. STK Obilić-Aleva – Dragoslav Vignjević
3. STK Banat – Dmitar Majstorović

Stonoteniski savez Vojvodine:

4. STK Stenes – Slobodan Lugonja
5. STK Panonija – Marko Todorović
6. STK Senta – Žolt Crnković
7. STK Vojvodina BG – Šandor Poljak
8. STK TSC – Antal Juhas
9. STK NS 2011 – Vladimir Šiška
10. STK Radnički – Đorđe Beljanski
11. STK Vojvodina 2011 – Slađana Krsmanović

Regionalni stonoteniski savez Niš:

12. STK Josip Kolumbo – Dušan Popović
13. STK Požarevac – Dragan Klajić
14. STK Požega – Željko Dimitrijević
15. STK Medijana – Dejan Ocokoljić

Stonoteniski savez Beograda:

16. STK Partizan – Milorad Glišić
17. STK Dobanovci – Mirjana Čolaković
18. STK Barajevo – Ljubomir Petrović
19. STK IMT – Nenad Jušković
20. STK SPIN – Toni Nikolić
21. STK Lav – Goran Skeledžija
22. STK Taurunum – Zvonimir Britka

Stonoteniski savez Kosova i Metohije:

23. Marjan Tanasković
24. Srđan Kostić
25. Srećko Staletović

Stručni savet STSS:

26. Slobodan Stojanov

Stonoteniski savez osoba sa invaliditetom Srbije:

27. Svetislav Dimitrijević

Zapisnik je vodila Smiljka Radivojčević, a Skupština je jednoglasno prihvatila predlog predsednika Karakaševića da mu u vođenju sednice pomažu Vladimir Šiška i Goran Kocić, koji zajedno sa predsednikom čine radno predsedništvo.

Predsednik Karakašević je dao reč generalnom sekretaru Goranu Kociću koji je izneo izveštaj o svom angažovanju, proteklim i predsojećim takmičenjima, vraćenim pozajmicama iz 2017. i ispunjenim obavezama iz ranijih godina. Zahvalio se na saradnji Aleksandru Karakaševiću i delegatima na ukazanom poverenju i zamolio je predsednika da ga razreši dužnosti generalnog sekretara.

Skupština je jednoglasno usvojila predlog predsednika o razrešenju Gorana Kocića.

Dnevni red

Na predlog predsednika, jednoglasno je usvojen sledeći dnevni red:

1. Donošenje odluke o izveštaju predsedika o radu STSS
2. Donošenje odluke o usvajanju završnog računa i revizorskih izveštaja za 2018.
3. Donošenje odluke o izveštaju Nadzornog odbora
4. Donošenje odluke o usvajanju finansijskog plana i programa STSS za 2019.
5. Zahtev STK Josip Kolumbo iz Niša
6. Sistem takmičenja za sezonu 2020/2021.
7. Inicijativa za donošenje novog Statuta STSS
8. Odluka o zakazivanju Skupštine STSS
9. Razno:
– informacija o predlogu za osnivanje Zajednice klubova Super i Prve lige STSS

1. tačka – Donošenje odluke o izveštaju predsedika o radu STSS

Zvonimir Britka, predsavnik STK Taurunum, zahvalio se predsedniku što je klubu vratio pravo da učestvuje u radu Skupštine, koje im je oduzeto pre 16. meseci.

Rekao je da STK Taurunum, koga predstavlja, nije za to da se usvoji ovakav izveštaj predsednika o radu STSS, jer izveštaj ne govori o radu organa STSS koji imaju ozbiljne probleme u funkcionisanju – Skupština, IO, NO, generalni sekretar, takmičarska komisija i druge komisije. Smatra da nijedan od navedenih organa ne radi po Statutu ili ne radi uopšte. Naveo je primere i pozvao se na članove Statuta. Pomenuo je da nije donešena nikakva odluka o prošlogodišnjem finalu Super lige za žene, da nije saglasno statutu utvrđen spisak delegata Skupštine, što je propust generalnog sekretara, da se imenovanje članova IO ne vrši saglasno statutu. Podsetio je prisutne da je pre 16 meseci samo dva delegata bilo protiv usvajanja ovog Statuta, a sada su svi saglasni da Statut ne valja.

Smatra da ovakav izveštaj nije odgovarajući i da ga ne treba usvojiti i da se njegovo izlaganje shvati kao dobronamerna kritika.

Usledilo je obraćanje Dragana Vignjevića koji je izjavio da je STK Obilić-Aleva u prošlogodišnjem takmičenju u Super ligi za žene oštećen i da je njegovom klubu oduzeta titula prvaka, tako što je klubu nakon cele odigrane lige u klupskoj sali, zabranjeno da treću utakmicu finala odigra u istoj sali, već je određeno da se treći meč igra na neutralnom terenu, što nije bilo prihvatljivo jer su u prvom delu lige osvojili pravo da igraju na domaćem terenu.

Sledeći je dobio reč Šandor Poljak koji je rekao da je potrebna prava konsolidacija. Statut, pravilnici i propozicije se često krše. Novi pravni akti se moraju uskladiti sa Zakonom, overiti delovodnim pečatom i objaviti na sajtu STSS. Potrebno je da se zaštite klubovi koji stvaraju igrače. Matični klubovi treba da dobiju nadoknadu za uspehe kako bi mogli da nastave sa radom, a ne da se lošim odnosom gase. Potreban je statut po princinu jedan klub – jedan glas, ali se pravo glasa mora usloviti učešćem na takmičenjima.

Skupština je sa 26 glasova ZA i jednim glasom PROTIV usvojila izveštaj predsednika o radu STSS.

2. tačka – Donošenje odluke o usvajanju završnog računa i revizorskih izveštaja za 2018.

Jednoglasno, sa 27 glasova ZA, Skupština je usvojila završni račun i revizorski izveštaj za 2018.

3. tačka – Donošenje odluke o izveštaju Nadzornog odbora

Skupština je konstatovala da Nadzorni odbor STSS nije održao konstitutivnu sednicu, da se nijednom nije sastao, da i pored poziva nije izvršio uvid u poslovanje STSS, niti je sačinio bilo kakav izveštaj.

Skupština je odlučila da se na sledećoj sednici razreše dosadašnji članovi NO STSS i izabere novi Nadzorni odbor STSS.

4. tačka – Donošenje odluke o usvajanju finansijskog plana i programa STSS za 2019.

Skupština je jednoglasno usvojila finansijski plan i program STSS za 2019.

5. tačka – Zahtev STK Josip Kolumbo iz Niša

Dušan Popović, zastupnik STK Josip Kolumbo, obratio se Skupštini sa predlogom koji se odnosi na disciplinski pravilnik STSS, sa zahtevom za pokretanje disciplinskog postupka protiv Dragana Đorđevića i Olivera Radoševića. Obrazložio je učinjene prekršaje navedenih i apelovao da se pokrene disciplinski postupak i izrekne disciplinska mera protiv navedenih lica. Naveo je nezakonitosti u raspolaganju opremom od strane navedenih lica.

Ljubomir Čimburović, disciplinski sudija STSS, skrenuo je pažnju prisutnim delegatima da navedeni zahtev nije u nadležnosti Skupštine.

6. tačka – Sistem takmičenja za sezonu 2020/2021.

Skupština je odlučila da IO STSS u roku od 7 dana imenuje komisiju za izradu nacrta pravila o sistemu takmičenja, koja bi, saglasno Zakonu o sportu, važila od sezone 2020/2021. Nacrt pravila o sistemu takmičenja treba izneti na javnu raspravu, sa napomenom da se svi predlozi baziraju na odredbe člana 160 Zakona o sportu. Izmena bi se odnosila na sezonu 2020/2021.

Odluka je donešena jednoglasno.

7. tačka – Inicijativa za donošenje novog Statuta STSS

Skupština je konstatovala da je veliki broj klubova iz cele Srbije (preko 90 do dana održavanja sednice, a još pristižu) dostavio zahtev za izradu novog Statuta STSS po principu ”jedan klub – jedan glas”, sazivanje Skupštine svih klubova, sa podrškom Aleksandru Karakaševiću za dalji rad u STSS.

Skupština je jednoglasno usvojila predlog da se sačini predlog novog statuta STSS.

8. tačka – Odluka o zakazivanju Skupštine STSS

Predsednik STSS je predložio da se sednica Skupštine svih klubova Srbije održi 5. maja ili u sličnom roku, kako bi se obezbedio rok za javnu raspravu po Statutu. Jednoglasno je usvojen predlog o održavanju Skupštine.

9. Razno

Informacija o predlogu za osnivanje Zajednice klubova Super i Prve lige STSS

Dmitar Majstorović je predložio da se osnuje Zajednica klubova Super i Prve lige, koju bi činilo 40 klubova. Zajednica bi se registrovala u APR, a osnivači su stonoteniski klubovi Banat, Radnički i Temerin. Nakon osnivanja članovi Zajednice bi postali predstavnici svih klubova koji imaju ekipe u Super i Prvim ligama. Motiv osnivanja je razvoj i unapređenje sporta. Sve odluke zajednice išle bi uz konsultaciju i odobrenje STSS.

Nenad Jušković, zastupnik STK IMT, postavio je pitanje da li se zajednica mora registrovati u APR, kako i tu ne bi došlo do određenih zloupotreba.

Dušan Popović, zastupnik STK Josip Kolumbo, predložio je da STSS, kao krovna organizacija, mora da ima isključivu nadležnost i kontrolu u radu Zajednice.

Vladimir Šiška je rekao da bi se sve regulisalo zakonskim aktima.

Ljubomir Petrović, zastupnik STK Barajevo, izneo je predlog za razrešenje člana IO STSS Olivera Radoševića zbog učinjenih nezakonitih radnji. Slobodan Stojanov je istakao da predlog Ljubomira Petrovića nije u skladu sa Statutom.

ZA je glasalo 24 delegata, dok je uzdržano bilo 3 delegata.

Željko Dimitrijević je obavestio Skupštinu da postoji mogućnost zloupotrebe pečata kluba i njegovog potpisa, pa se od toga unapred ogradio.

Skupština je završila sa radom u 20:10 časova.


Važno obaveštenje – ukida se mogućnost ostavljanja komentara na portalu stonitenis.org

Na objave portala stonitenis.org koje sadrže informacije o političkim dešavanjima u stonom tenisu, više nije moguće ostavljati komentare.

U prethodnom periodu, posetioci portala koji su ostavljali komentare, često su koristili imena i prezimena drugih lica i na taj način učestvovali u diskusiji, što je ta lica dovodilo u nelagodne situacije. Takođe, znajući da je anonimnost zagarantovana, određeni broj posetilaca to je koristio za vređanje drugih lica kroz komentare.

Mogućnost komentarisanja ukinuta je do daljnjeg. Portal stonitenis.org trenutno razvija sistem po kome ostavljanje komentara neće biti anonimno. O datumu kada će pomenuti sistem biti aktiviran, posetioci portala će biti obavešteni.

Komentarisanje na objavama svake druge vrste (npr. sportski rezultati) i dalje je moguće.

Komentarisanje koje nije anonimno, moguće je na našoj Fejsbuk stranici. Link objave za ovaj članak nalazi se OVDE.