Vanredna Skupština STSS: Razrešen Karakašević, izabran Ničić

U Novom Sadu je, kao što je najavljeno na sajtovima vojvođanskog i niškog regiona, a nakon što su Pozive delegatima uručili članovi Nadzoronog odbora STSS, u nedelju 10. marta održana vanredna sednica Skupštine STSS. Do toga je došlo pošto je predsednik Aleksandar Karakašević odbio Zahtev Nadzornog odbora prema kome se traži sazivanje vanredne sednice zbog “ozbiljnog narušavanja zakonitosti rada STSS”.

Fotografija sa Skupštine

Sednica je održana u Sportskom savezu Vojvodine u Masarikovoj ulici gde je konstatovano prisustvo 24 delegata, a prema utvrđenoj listi delegata sa poslednje redovne sednice Skupštine STSS. Taj broj bio je dovoljan za kvorum, a prema dnevnom redu sve odluke su usvojene jednoglasno.

Na samom početku sednice, nakon što je verifikovano prisustvo delegata, obratio se predsednik Nadzornog odbora Siniša Ćurić koji je pročitao Izveštaj tog organa:

1. Predsednik STSS Aleksandar Karakašević je nakon izbora za predsednika STSS u prvoj polovini 2018. godine prihvatio Javnu funkciju odbornika u Skupštini Grada Beograda čime je prekršio član 33. Zakona o sportu RS i član 73. Statuta STSS.

2. Predsednik je prekršio član 43 i član 44 Statuta STSS zato što Skupština bira članove Izvršnog odbora, a ne on.

3. Nezakonit je izbor predsednika takmičarske komisije STSS Nemanje Ignjatova jer je i član IO (ne može biti istovremeno član dva organa – stepena odlučivanja)

4. Predsednik je dozvolio klubovima Rudar Kostolac, Rudar Krepoljin, Kačarevo i Pančevo da se takmiče gde oni žele, uprkos Statutu koji određuje njihovu geografsku pripadnost i time matični regionalni savez, a pored toga je ujedno Predsednik ignorisao i elektronsku sednicu IO po tom pitanju gde nije dobio saglanost.

Radno predsedništvo, s leva: Šućov (zapisničar), Vlašić (član Radnog pred.), Ćurić (član NO STSS), Katanić (predsedavajući Skupštine), Radošević (član Radnog pred.)

Predsednik regiona Niš Dragan Đorđević javio se po prvoj tački Dnevnog reda i zatražio da Izveštaj NO bude dopunjen sledećim:

– Dodajem da je Predsednik Karakašević na najgrublji mogući način iskazao nepoštovanje prema legitimno izabranim delegatima Skupštine STSS, tako što ih je pozvao na vanrednu sednicu proteklog meseca, evidentirao njihovo prisustvo i kvorum, a nakon što je sednicu otvorio, pokušao je napuštanjem da istu obezvredi. U tome mu je pogao generalni sekretar Goran Kocić isteravši delegate iz svojih prostorija u zemunskom Pinkiju koji su potom nastavili sa radom u hodniku.

Na opasku jednog od delegata da se radi o Izveštaju iz 2018. godine, predsednik Nadzornog odbora Siniša Ćurić je rekao da to ne znači da treba da se završi 2019. godina kako bi se eventualno novo kršenje zakonitosti rada obelodanilo. Nakon jednoglasno usvojenog Izveštaja NO, prešlo se na drugu tačku kada se za reč javio Milan Stanić.

Prisutni delegati i radno predsedništvo

– Na nepoštovanje organa i procedura je Karakaševiću više puta skrenuta pažnja. Na poslednje primedbe da svojim činjenjem eklatantno krši Zakon o sportu Republike Srbije, napravio je još jedan grubi prekršaj pošto je sazvao redovnu sednicu Skupštine STSS sa izmišljenom listom delegata, a to je dovelo do haosa i potpunog nemira u organiziciji. Delegati su već na vanrednoj Skupštini sa koje smo isterani u Zemunu rekli svoje mišljenje po ovoj tački, a ovo u međuvremenu što se desilo samo potvrđuje ispravnost odluke – kaže predsednik STSV.

Predsedavajući Skupštinom bio je Arsenije Katanić. Advokat iz Novog Sada, kao delegat, predsedavao je i sednicom kada je Karakašević pre 18 meseci izabran.

– Verujem da je svima nama neprijatno što moramo da glasamo o razrešenju sa mesta predsednika našeg proslavljenog reprezentativca. Lično smatram da je Karakašević i dalje potreban stonoteniskom savezu Srbije, verujem kao neko ko treba da se bavi samo strukom, ono što najbolje zna jer se za ovo vreme videlo da i pored dobronamernih saveta ne želi da funkcioniše po propisima. Koliko god čudno zvučalo, ali ovom Odlukom mi mu zapravo pomažemo da prestane sa kršenjem Zakona i da se posveti poslovima za koje je stručan – kaže Katanić.

Pristupilo se glasanju nakon čega je Karakašević jednoglasno razrešen. Pod istom tačkom donešena je Odluka o vršiocu dužnosti predsednika. Predložen je samo jedan kandidat koji je izneo predsednik stonoteniskog saveza Vojvodine Milan Stanić. Radi se o Predragu Ničiću iz Novog Sada. Diplomirani pravnik koji je pomoćnik načelnika za opšte i pravne poslove u Gradu Novom Sadu. On je do sada bio član Nadzornog odbora u STSV, a na to mesto je podneo ostavku. Takođe je i zamrzao svoj status kao predsednik Skupštine u STK Novi Sad.

– U odnosu na stanje u kakvom se nalazi stonoteniski savez Srbije ovo je nezahvalan trenutak. Međutim, ja kao odgovoran čovek, a na predlog STSV, iskazao sam pristanak sa glavnim zadatkom da zajedno vratimo funkcionisanje STSS u legalne tokove i procedure, uz uvažavanje svih organa i ljudi iz prethodnog rukovodstva koji su doneli određene pomake u našem sportu – kaže novoimenovani vršilac dužnosti predsednika STSS Predrag Ničić.

Delegati su se izjasnili po pitanju zakazivanja sednice izborne skupštine STSS kada će biti birani svi organi u savezu, a sednica će biti u Nišu. Vreme će biti naknadno objavljeno pošto je to ovlašćljenje dobio Predrag Ničić sa zadatkom da, u skladu sa Statutom, izbornu sednicu sazove u najbržem mogućem roku i u odnosu na utvrđene procedure.

Ostaje da u narednim danima saznamo reakcije Aleksandra Karakaševića budući da je on i dalje pored organima države aktivni predsednik STSS. Kako će Ministarstvo omladine i sporta reagovati na Odluke Skupštine, ne možemo znati, niti šta će se desiti sa redovnom sednicom Skupštne koju je Karakašević, sa izmenjenom listom delegata, sazvao za 20. mart u Zrenjaninu.


Važno obaveštenje – ukida se mogućnost ostavljanja komentara na portalu stonitenis.org

Na objave portala stonitenis.org koje sadrže informacije o političkim dešavanjima u stonom tenisu, više nije moguće ostavljati komentare.

U prethodnom periodu, posetioci portala koji su ostavljali komentare, često su koristili imena i prezimena drugih lica i na taj način učestvovali u diskusiji, što je ta lica dovodilo u nelagodne situacije. Takođe, znajući da je anonimnost zagarantovana, određeni broj posetilaca to je koristio za vređanje drugih lica kroz komentare.

Mogućnost komentarisanja ukinuta je do daljnjeg. Portal stonitenis.org trenutno razvija sistem po kome ostavljanje komentara neće biti anonimno. O datumu kada će pomenuti sistem biti aktiviran, posetioci portala će biti obavešteni.

Komentarisanje na objavama svake druge vrste (npr. sportski rezultati) i dalje je moguće.

Komentarisanje koje nije anonimno, moguće je na našoj Fejsbuk stranici. Link objave za ovaj članak nalazi se OVDE.