Osnovan novi region: Stonoteniski savez centralne Srbije i sve što treba da znate o njemu

Osnovan je Stonoteniski savez centralne Srbije – novi ”igrač” među regionalnim savezima u Srbiji. Šta se krije iza novog regiona čijim je osnivanjem niški region i zvanično podeljen, koji su prvi koraci i šta će STSCS revolucionarno doneti u srpskom stonom tenisu, otkrijte u našem ekskluzivnom tekstu.

Regionalni stonoteniski savez Niš godinama unazad bio je jedini izbor za sve klubove južno od Beograda. Međutim, inicijativa za osnivanje novog regiona pod nazivom Stonoteniski savez centralne Srbije (STSCS) donela je nešto potpuno novo u srpskom stonom tenisu. Pred Izvršnim odborom STSS 2. jula našao se zahtev za prijem STSCS u članstvo, koji je prihvaćen.

STSCS, kao punopravni član STSS, imaće podjednaka prava kao ostali regionalni savezi u Srbiji. Biće organizovana takmičenja, region će imati svoju reprezentaciju, a predsedništvo i organi su već postavljeni.

Zbog čega novi region?

U razgovoru sa Željkom Dimitrijevićem, predsedavajućim predsedništva STSCS, rečeno nam je da je inicijativa za pokretanje novog regionalnog saveza nastala sa željom da stoni tenis u tom delu Srbije dobije nešto potpuno novo i drugačije. Sistem funkcionisanja kojim će se izaći iz stereotipa nešto je što veliki broj klubova godinama priželjkuje, i uz napredak stonoteniskog sporta koji je iznad svega, to je jedan od ključnih faktora za pokretanje novog regiona – zaključio je Dimitrijević.

Šta je tu novo?

Za razliku od ostalih regiona gde je na čelu predsednik, STSCS vodi predsedništvo koje čine Željko Dimitrijević kao predsedavajući, Tanja Mančić Zdravković i Srđan Stević. Dimitrijević objašnjava da će na taj način odluke koje se donose biti kvalitetnije i neće biti moguće da samovolja jednog čoveka loše utiče na rad regiona.

Ono po čemu će STSCS biti jedinstven među regionima je i način prikazivanja trošenja novca, naime, bankarski izvodi za svaku transakciju nalaziće se na sajtu regiona. Tako će korišćenje sredstava biti potpuno transparentno i klubovi će po prvi put imati puno poverenje u savez kada je u pitanju veoma osetljiva tema – trošenje (njihovog) novca.

”Želimo da izuzetno jednostavnim rešenjem stanemo na put fiktivnim mečevima. To je pojava koja narušava ovaj sport, a svedoci smo da su takvi mečevi svakodnevnica u većini liga u Srbiji. Tu pojavu ćemo u potpunosti iskoreniti.” – nastavio je Dimitrijević

Koliko klubova će pristupiti STSCS?

”S obzirom da je rok za registraciju klubova 15. jul, još uvek ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo koliki će broj klubova pristupiti Stonoteniskom savezu centralne Srbije.” – rekao je Dimitrijević

Ipak, procene do kojih je došao portal stonitenis.org je da će novom regionu pristupiti između 40 i 50 klubova.

Takmičenja?

Stonoteniski savez centralne Srbije dobio je ingerencije od strane Stonoteniskog saveza Srbije za vođenje Druge lige i nižih rangova takmičenja za seniore, kao i pojedinačnih takmičenja za sve kategorije. Za sada nije moguće utvrditi koliko liga će postojati u STSCS, a kada to bude poznato, klubovi će biti raspodeljeni po ligama na osnovu rezultata iz prethodnih sezona.

Sajt Stonoteniskog saveza centralne Srbije je na sledećoj adresi: stscsr.com